E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Zonnebloem van van Gogh

Deze zonnebloem-sterrennacht is niet alleen een prachtige taart, de heerlijke kokoslimoen en kardemomcake laten je echt versteld staan. Maar pas op; het is een echte ‘hap-slik-weg-taart’!

Anna

Recept van
Anna

Taart
Expert
(39) reviews

Ingrediënten

Kardemomcake

  • 3 eieren
  • 270 gram kristalsuiker
  • 1 deciliter volle melk
  • 180 gram patentbloem
  • half vanillestokje
  • 3 theelepels bakpoeder
  • 3 theelepels kardemom (gemalen)
  • snufje zout

Perencompote

  • 3 conference peren
  • 1 citroen
  • half vanillestokje
  • 1 theelepel kaneel

Kaneelkwark

  • 125 gram volle kwark
  • 25 gram kristalsuiker
  • 125 milliliter slagroom (ongezoet, 40%)
  • 1.5 blaadje gelatine
  • 1 theelepel kaneel

Kokos-limoencake

  • 480 gram patentbloem
  • 9 theelepels bakpoeder
  • 465 gram witte basterdsuiker
  • 6 eieren
  • 195 gram roomboter (ongezouten, zacht)
  • 375 milliliter kokosmelk
  • 3 limoenen
  • snufje zout
  • 225 gram geraspte kokos (fijn)

Gekarameliseerde ananas

  • 1 rijpe ananas
  • 50 gram ongezouten roomboter
  • 200 gram kristalsuiker
  • 50 milliliter Malibu likeur

Vulling

  • 375 gram mascarpone
  • 300 milliliter slagroom (ongezoet, 40%)
  • 60 gram poedersuiker
  • 75 gram geraspte kokos (fijn)
  • 100 milliliter kokosmelk

Botercrème

  • 750 gram roomboter (ongezouten, zacht)
  • 500 gram poedersuiker

Frosting

  • 560 gram mascarpone
  • 380 milliliter slagroom (ongezoet, 40%)
  • 90 gram poedersuiker
  • 1 citroen
  • kleurstof

Meringue

  • 150 gram eiwit
  • 300 gram fijne kristalsuiker
  • gele kleurstof

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Keukenmachine met toebehoren
  • Mengkom
  • Spatel
  • Zeef
  • Steelpan
  • Spuitzak
  • Spuitmond
  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Taartring 24 centimeter
  • Taartring 22 centimeter

Voorbereiding

  • Verwarm de oven (hete lucht) voor op 180 graden.

Kardemomcake

  • Klop in een mengkom eieren en suiker luchtig.
  • Verhit een steelpan met melk en vanillemerg lauwwarm en voeg de melk aan het eiermengsel toe.
  • Zeef bloem, bakpoeder, zout en gemalen kardemom naar smaak boven de mengkom en spatel luchtig door elkaar.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier, verdeel het beslag erover en bak circa 12 minuten in de voorverwarmde oven.

Perencompote

  • Schil de peren, verwijder de klokhuizen en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  • Verhit een pan, voeg blokjes peer, 75 milliliter water, citroenrasp, suiker, steranijs, kaneel en vanille aan de kook.
  • Laat het mengsel zachtjes pruttelen, stort op een bord en laat afkoelen in de vriezer.

Kaneelkwark

  • Week de blaadjes gelatine in een bakje met koud water.
  • Verhit in een steelpan een klein beetje slagroom tot 30 graden en los de gelatine erin op.
  • Klop kwark, slagroom en suiker en kaneel in een mengkom los en lobbig. Meng goed met het gelatine mengsel.
  • Bewaar in de koelkast tot gebruik.

Kokos-limoencake

  • Klop in een mengkom boter en suiker zalvig.
  • Voeg 1 voor 1 eieren toe en volg met (gezeefde) bloem, bakpoeder en zout.
  • Voeg vervolgens kokosmelk, kokosrasp, limoenrasp en -sap toe en spatel goed door.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier, verdeel het beslag erover en bak circa 12 minuten in de voorverwarmde oven.

Gekarameliseerde ananas

  • Schil de ananas en snijd het vruchtvlees om de harde kern heen in blokjes.
  • Smelt ondertussen boter in een koekenpan.
  • Bak de ananas, voeg suiker toe en laat karameliseren.
  • Blus af met een scheutje kokosrum.
  • Verdeel vervolgens over een bord en laat afkoelen in de vriezer.

Vulling

  • Verdeel de kokosrasp over een bakplaat, rooster circa 7 minuten in de voorverwarmde oven en laat afkoelen.
  • Klop mascarpone, slagroom, zure room, kokosmelk en poedersuiker in een mengkom los en lobbig.
  • Voeg vervolgens de geroosterde kokos toe en meng goed.
  • Bewaar in de koelkast tot gebruik.

Botercrème

  • Draai boter zacht in de keukenmachine en voeg beetje bij beetje poedersuiker toe.
  • Bewaar de botercrème buiten de koelkast.

Frosting

  • Meng mascarpone, slagroom, citroenrasp en poedersuiker en verdeel over 4 bakjes.
  • Kleur de frosting met voldoende kleurstof tot een gewenste kleur.

Meringue

  • Draai de oventemperatuur naar 100 graden.
  • Klop in een vetvrije kom eiwit schuimig, voeg suiker toe en klop tot stijve pieken.
  • Voeg voldoende gele kleurstof toe om het eiwitschuim mooi geel te kleuren.
  • Schep de meringue in een spuitzak en spuit gelijke bloemen op een vel bakpapier.
  • Bak de meringue in circa 55 minuten gaar.

Afwerken/decoreren

  • Steek 3 gelijke cirkels uit de kardemomcake.
  • Spuit met de spuitzak een rand van botercrème, volg met een laag peer, een laag kwark en herhaal deze stap. Dek de taart af met de laatste cakelaag en smeer de taart af met botercrème.
  • Steek 3 kleinere, gelijke cirkels uit de kokos-limoencake.
  • Spuit met de spuitzak een rand van botercrème, volg met een laag vulling, een laagje ananas en herhaal deze stap. Dek de taart af met de laatste cakelaag en smeer de taart af met botercrème.
  • Laat de taarten opstijven in de koelkast.
  • Stapel de gekoelde taarten op elkaar en decoreer de taart met de frosting en garneer met de meringue.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.