E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Zoetig zout

De tartelettes van Eric zijn hartig, maar ook zoet tegelijk. Om je een beetje op het verkeerde been te zetten combineert hij zoute smaken met fruit. Peer met gorgonzola, mango met feta en gerookte zalm en zoete aardappel met feta, bietjes en granaatappelpitjes. Als je zin hebt in spannende smaakcombinaties, dan zijn deze tartelettes van Eric echt iets voor jou.

Eric

Recept van
Eric

Hartig
Goed te doen
(5) reviews

Ingrediënten

Tartelettes

  • 600 gram meel
  • 300 gram boter
  • 2 theelepels zout
  • 10 eetlepels ijswater
  • 3 eidooiers
  • rijst

Gekarameliseerde peer en blauwschimmelkaas

  • 3 peren
  • 45 gram boter
  • 90 gram bruine kristalsuiker
  • snuf zout
  • 1 ei
  • 150 gram gorgonzola
  • 5 eetlepels walnoten
  • 200 milliliter Turkse yoghurt
  • verse tijm

Gerookte zalm en mango

  • 2 rijpe mango’s
  • 1 groene appels
  • 500 gram gerookte zalm
  • 100 gram feta
  • verse munt

Zoete aardappel, rode biet en feta

  • 125 gram mascarpone
  • 0.5 citroen
  • 295 gram gegrilde paprika’s
  • 110 gram walnoten
  • 0.25 theelepel chili vlokken
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 2 stuks granaatappel
  • 300 gram zoete aardappel
  • 300 gram rauwe rode bieten
  • 100 gram feta
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 15 gram platte peterselie

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • 15 tartletteringen van ø 8,5 centimeter
  • Foodprocessor
  • Bakplaat
  • Spuitzakken
  • Hakmolen
  • Deegroller
  • Afkoelrek
  • Huishoudfolie
  • Uitsteekring van ø 12 centimeter

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 170 graden.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Vet de tartelette ringen in.

Tartelettes

  • Doe de bloem, zout en boter in een foodprocessor.
  • Mix tot een kruimelig deeg.
  • Voeg het ei en water toe en kneed tot een mooi soepel deeg.
  • Verpak het in folie en laat minstens een half uur rusten in de koelkast.
  • Bestuif het werkblad met bloem en rol het deeg uit tot 4 – 5 millimeter dikte.
  • Steek deegjes van ø 12 centimeter uit.
  • Bekleed de bakringen met het deeg.
  • Snijd de overtollige randen deeg weg.
  • Zet de tartelettes op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Prik gaatjes in de bodem.
  • Plaats het geheel nog even in de koeling.
  • Bedek de deegjes met een bakpapiertje en vul ze met rijst.
  • Bak de tartelettes blind in 12-15 minuten op 170 graden.

Gekarameliseerde peer en blauwschimmelkaas

  • Verwarm de oven verder naar 180 graden.
  • Schil de peren en snijd ze in schijfjes.
  • Rooster de walnoten en hak ze grof.
  • Verwarm de peer in de boter, suiker en zout op middelhoog vuur.
  • Kook tot de peer zacht geworden is en de suiker een siroop is.
  • Laat 5 minuten afkoelen.
  • Bestrijk ondertussen de binnenkant van de tartelettes met een losgeklopt ei.
  • Verdeel het peermengsel over 5 tartelettes en schenk er wat siroop overheen.
  • Bak de tartelettes nog 20 minuten.
  • Haal de tartelettes uit de oven en laat ze even afkoelen.
  • Verkruimel de kaas over de peer, strooi de gehakte walnoten erover en schenk er nog iets van de overgebleven siroop overheen.
  • Serveer de tartelettes met de Turkse yoghurt.
  • Garneer met een takje tijm.

Gerookte zalm en mango

  • Schil de mango’s.
  • Snijd 2/3e van het vruchtvlees in blokjes en de rest in reepjes.
  • Schil de appel en snijd deze in reepjes.
  • Snijd de zalm in stroken en de feta in blokjes.
  • Schep de mangoblokjes op de bodem van de tartelettes.
  • Rol de zalm op en zet deze rechtop.
  • Versier met de reepjes mango en appel.
  • Voeg de blokjes feta toe en decoreer met munt.

Zoete aardappel, rode biet en feta

  • Pers de citroen uit.
  • Laat het potje gegrilde paprika’s uitlekken, bewaar 2 eetlepels vocht en 1 teen knoflook uit de pot.
  • Snijd de paprika in grove stukken.
  • Halveer de knoflook.
  • Doe de paprika, knoflook, het vocht, het citroensap, de walnoten, chilivlokken, komijn en de helft van de granaatappelpitjes in een hakmolen.
  • Mix tot een grove muhammara dip.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Meng de mascarpone met 100 gram van de muhammara.
  • Vul de tartelettes met het mengsel.
  • Schil de zoete aardappelen en de bieten, halveer in de lengte en snijd in plakjes van circa 1-2 millimeter dik.
  • Kook ze 2 tot 3 minuten in water en giet het water af.
  • Meng met de olie en breng op smaak met peper en eventueel zout.
  • Verdeel de plakjes aardappel en biet om en om over de tartelettes.
  • Bak de tartelettes circa 20-25 minuten op 180 graden.
  • Dek eventueel af met aluminiumfolie als het deeg te donker wordt.
  • Verkruimel ondertussen de feta in kleine stukjes.
  • Snijd de peterselie fijn.
  • Bestrooi de tartelette met de feta en peterselie.
  • Garneer met de rest van de granaatappelpitjes.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.