E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Zeven zaden broodjes, luxe witbroodjes en oranje brood

Drie recepten voor een mand vol overheerlijke broodjes. Baktijden kunnen iets variëren, even kloppen en je weet of je goed zit.

Emma

Recept van
Emma

Brood
Moeilijk
(7) reviews

Ingrediënten

Het oranje brood

  • 200 gram T55 meel
  • 300 gram wholemeal meel
  • 10 gram verse gist
  • 100 gram zuurdesem
  • 300 gram water
  • 10 gram zout
  • 200 gram abrikozen
  • 80 gram havervlokken

De luxe broodjes

  • 250 gram bloem
  • 15 gram verse gist
  • 1 eetlepel suiker
  • 150 milliliter warme melk
  • 25 gram zachte boter
  • 1 theelepel zout
  • 1 losgeklopt ei
  • maanzaad

De zeven zaden broodjes

  • 400 gram T55 bloem
  • 15 gram zout
  • 100 gram volkorenmeel
  • 5 gram verse gist
  • 100 gram zuurdesem
  • 300 gram water
  • 80 gram gemixte zaden

Bereidingswijze

Het oranje brood

  • Voeg T55 meel, zout, wholemeal meel, verse gist en zuurdesem samen in een mengkom.
  • Voeg het water toe.
  • Voeg de abrikozen toe.
  • Kneed totdat het een zacht, elastisch deeg is geworden.
  • Doe het deeg in een kom, dek af met plastic folie laat rijzen totdat het twee keer zo groot is, minimaal 1 uur.
  • Sla het deeg terug naar de oorspronkelijke grootte en verdeel het brood in 6-8 stukken.
  • Laat de deegballetjes onder een schone theedoek ongeveer 10 minuten rijzen.
  • Bol de balletjes mooi op en laat het rusten op een bebloemde bakplaat totdat ze bijna twee keer zo groot zijn.
  • Verwarm de oven ondertussen voor op 250°C en leg een bakplaat in de oven.
  • Zodra de broodjes genoeg gerezen zijn, haal de bakplaat uit de oven, bedek eventueel met bakpapier en leg de broodjes hier op. Maak het deeg een klein beetje nat met water en bestrooi met havervlokken.
  • Zet de bakplaat in de oven en gooi een kopje water tegen de zijkant van de oven om stoom te maken.
  • Schakel de oven na 5 minuten terug naar 200°C.
  • Bak de broodjes ongeveer 15-20 minuten totdat ze hol klinken.

De luxe broodjes

  • Vet een schone bakplaat in met boter of olie.
  • Zet een grote bak klaar.
  • Zeef de bloem in een mengkom en maak een kuiltje in het midden.
  • Gooi de gist, suiker en de helft van de warme melk erbij en kneed dit langzaam door de bloem.
  • Doe het zout en de blokjes boter er bij en kneed kort door.
  • Leg een doek over de kom en laat het deeg 20 minuten rusten op een warme plaats.
  • Voeg de overige melk toe en kneed het deeg op een met bloem bestoven werkbank 10 minuten door totdat het niet meer plakt.
  • Doe het deeg weer in de kom, dek het af met een vochtige doek en laat 30 minuten rijzen op een warme plaats.
  • Kneed kort door en verdeel het deeg in 8 gelijke stukken.
  • Vlecht of knoop het deeg tot mooie broodjes en leg ze op de bakplaat.
  • Leg er een droge doek overheen. Vul de grote bak met warm water en zet de plaat er op. Laat zo 20-30 minuten staan zodat de broodjes nog wat verder rijzen.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 200°C.
  • Bestrijk de broodjes met losgeklopt ei en strooi maanzaad over de vlechten.
  • Bak ze in 15-18 minuten bruin en gaar.

De zeven zaden broodjes

  • Doe T55 bloem, zout, volkoren meel, verse gist en zuurdesem in een mengkom.
  • Voeg het water toe en kneed totdat een zacht, elastisch deeg.
  • Doe in een schone kom, dek af met plastic folie en laat minimaal 1 uur rijzen totdat het twee keer zo groot is.
  • Sla het deeg terug naar de oorspronkelijke grootte en verdeel het brood in 6-8 stukken.
  • Laat de deegballetjes onder een schone theedoek ongeveer 10 minuten rijzen.
  • Bol de balletjes mooi op en laat het rusten op een bebloemde bakplaat totdat ze bijna twee keer zo groot zijn.
  • Verwarm de oven ondertussen voor op 250°C en leg een bakplaat in de oven.
  • Zodra de broodjes genoeg gerezen zijn, haal de bakplaat uit de oven, bedek eventueel met bakpapier en leg de broodjes hier op. Maak het deeg een klein beetje nat met water en bestrooi met de zadenmix.
  • Zet de bakplaat in de oven en gooi een kopje water tegen de zijkant van de oven om stoom te maken.
  • Schakel de oven na 5 minuten terug naar 200°C.
  • Bak de broodjes ongeveer 20 minuten totdat ze hol klinken.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.