E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Vijg ‘m erin

Geitenkaas, honing, balsamicoazijn en vijgenchutney. Dit koffiebroodje is een combinatie tussen zoet en hartig met spannende en verrassende smaken. Daarom doet hij het niet alleen goed bij een kopje koffie, maar ook bij een glaasje wijn. Als we Aline zelf mogen geloven is hij “heel erg lekker”.

Aline

Recept van
Aline

Brood
Goed te doen
(9) reviews

Ingrediënten

Gistdeeg

  • 550 gram patentbloem
  • 250 milliliter volle melk
  • 1 ei
  • 20 gram gist
  • 50 gram kristalsuiker
  • 10 gram zout
  • 60 gram roomboter op kamertemperatuur

Vijgen-walnoten compote

  • 8 vijgen
  • 2 rode uien
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 4 eetlepels balsamico azijn
  • 2 eetlepels citroensap
  • 4 eetlepels verse munt
  • 100 gram kristalsuiker
  • 130 gram fijngehakte walnoten
  • zout en peper

Geitenkaas-honing glazuur

  • 150 gram geitenkaas
  • 60 gram bloemenhoning
  • 1.5 eetlepel water

Opbouw

  • 1 ei
  • mespunt zout
  • 70 gram walnoten
  • 20 gram verse munt
  • 3 vijgen

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Bakplaat
  • Deegroller
  • Deegsnijder/Pizzasnijder
  • Keukenmachine met toebehoren
  • Kwastje

Voorbereiding

  • Zet de oven aan op de rijsstand.
  • Verwarm de oven na het rijzen van de broodjes tot 220 graden.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Gistdeeg

  • Verwarm de melk tot deze lauwwarm is.
  • Los de gist op in de melk en verwarm tot 37 graden.
  • Voeg de overige ingrediënten toe en kneed in 10 minuten met de deeghaak tot een soepel deeg.
  • Bol het deeg op.
  • Dek af met folie en laat 30 minuten rijzen in de rijsstand van de oven.
  • Verdeel het deeg in 3 gelijke stukken en rol uit tot plakken van 30 x 40 centimeter.

Vijgen-walnoten compote

  • Snijd de vijgen in kleine blokjes.
  • Versnipper de rode ui.
  • Fruit de rode ui in de olijfolie en blus af met balsamicoazijn en citroensap.
  • Hak de munt fijn.
  • Voeg de vijgen, munt en suiker toe.
  • Laat 10 minuten doorkoken.
  • Laat afkoelen.
  • Hak de walnoten fijn en rooster ze in een koekenpan.
  • Roer de fijngehakte walnoten door de compote.
  • Breng op smaak met peper en zout.

Geitenkaas-honing glazuur

  • Meng alle ingrediënten en verwarm op laag vuur.
  • Roer het mengsel door tot een papje.

Opbouw

  • Bestrijk een laag deeg met de vijgen-walnoten compote.
  • Leg hier een laag deeg bovenop en bestrijk ook deze met de compote.
  • Sluit af met de derde deeglaag.
  • Snijd rechthoeken uit van 10 x 6 centimeter.
  • Maak een snee van 6 centimeter over de lengte in het midden van de broodjes.
  • Pak het onderste uiteinde van het deeg vast en haal het onderlangs door de snee, zodat er een draaiing in het broodje ontstaat.
  • Klop het ei los met wat zout.
  • Besmeer de broodjes dun met ei en laat ze 30 minuten rijzen op de rijsstand van de oven.
  • Rooster de walnoten.
  • Leg de broodjes op een met bakpapier beklede bakplaat?
  • Bak de broodjes in ongeveer 12 minuten af op 220 graden.
  • Bestrijk de broodjes direct met de geitenkaas-honingglazuur als ze uit de oven komen.
  • Decoreer de broodjes met de walnoten, vijgen partjes en wat blaadjes munt.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.