E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Uitzicht op de Zaan

Emma

Recept van
Emma

Taart
Cake
Moeilijk
(0) reviews

Ingrediënten

Cake

  • 200 gram wortels, gerapst
  • 300 gram lichte muscovado suiker
  • 450 gram zelfrijzend bakmeel
  • 4 theelepels bakpoeder
  • 2 theelepels kaneel
  • 1 theelepel kardemom
  • 1 theelepel koekkruiden
  • 2 mespuntjes zout
  • 4 eieren
  • 300 gram zonnebloemolie
  • 3 rijpe bananen
  • 100 gram fijngehakte walnoten
  • 200 gram pistachenoten
  • 1 sinaasappel (rasp)

Botercrème

  • 260 gram monchou
  • 200 gram zachte boter
  • 200 gram poedersuiker
  • 1 theelepel vanille-extract

Kruidenkoek

  • 600 gram bloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 2 mespuntjes zout
  • 4 theelepels gemberpoeder
  • 2 theelepels kaneel
  • 1 theelepel koekkruiden
  • 300 gram koude boter
  • 150 gram lichte muscovado suiker
  • 75 gram basterdsuiker
  • 80 gram golden syrup
  • 40 gram Black Treacle
  • 4 eidooiers

Royal Icing

  • 330 gram poedersuiker
  • 60 gram gepasteuriseerd eiwit
  • 2 theelepels citroen (sap)
  • groene kleurstof

Wafels

  • 180 gram bloem
  • 71 gram suiker
  • 60 gram boter
  • 1 ei
  • snufje zout

Dak van gepofte rijst

  • 80 gram boter
  • 300 gram marshmallows
  • groene kleurstof
  • 300 gram gepofte rijst

Samenstellen

  • 500 gram suiker
  • 200 milliliter water

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Verwarm de over voor op 160°C.
  • Vet 2 vierkante bakvormen in van 20×20 centimeter en bekleed met bakpapier.
  • Zet een wafelijzer klaar.
  • Leg een rechthoekig uitsteekvormpje klaar.

Cake

  • Rasp de wortelen in de foodprocessor.
  • Mix in de keukenmachine suiker, bloem, bakpoeder, kruiden en zout door elkaar.
  • Klop eieren door elkaar en voeg zonnebloemolie toe.
  • Prak bananen fijn en voeg toe aan het eimengsel.
  • Voeg de droge ingrediënten bij de natte ingrediënten en mix een paar minuten goed door tot een egaal beslag.
  • Hak de walnoten grof met de staafmixer en roer door het beslag.
  • Hak de pistachenoten fijn in een foodprocessor. Voeg een kwart toe aan het beslag en leg de rest opzij voor decoratie van de taart.
  • Voeg sinaasappelrasp toe aan het beslag en meng goed door.
  • Schenk het beslag in de bakvormen en bak in circa 35 minuten gaar. Check met een prikker of de cake gaar is. Controleer halverwege de baktijd of de bovenkant niet te ver door gaart. Zodra dit het geval is, bedek de bovenkant met aluminiumfolie.
  • Laat de taarten afkoelen op een rooster.
  • Verhoog de oventemperatuur naar 170°C.

Botercrème

  • Klop de roomkaas en boter luchtig.
  • Voeg poedersuiker en vanille-extract toe en klop tot een luchtige crème.

Kruidenkoek

  • Meng bloem, bakpoeder, zout en specerijen samen in een mengkom.
  • Meng met de hand boter door het bloemmengsel tot een kruimeldeeg.
  • Roer de suikers door de kruimels.
  • Maak een kuiltje in het midden van de kruimels en voeg de stroopsoorten en eidooiers toe.
  • Meng het geheel tot een egaal deegje, maar doe dit heel voorzichtig en mix niet te ver door om glutenvorming tegen te gaan.
  • Verdeel het deeg in twee stukken en laat het afgedekt in plastic folie een uur rusten in de koelkast.
  • Rol het koude deeg uit tot een dunne plak en snijd er een 7-hoekig plakaat uit. Dit wordt het tussenstuk van de molen.
  • Snijd zeven losse stukken koek uit. Deze komen boven op het plakkaat en worden het hek.
  • Snijd 4 driehoeken uit de rest van de koek. Zorg ervoor dat de bovenkanten van de driehoeken gelijkmatig worden afgesneden. Hier moet uiteindelijk het tussenstuk van de molen op komen te liggen.
  • Koel de koekstukken nog 15 minuten in de koelkast.
  • Leg op een beklede bakplaat en bak in 10-15 minuten gaar.

Royal Icing

  • Meng eiwitten, poedersuiker en citroensap door elkaar tot een egale icing. Blijft het te dun, voeg wat meer poedersuiker toe.
  • Breng op kleur met groene kleurstof.
  • Doe in een cornetje en decoreer de losse koekonderdelen hiermee.

Wafels

  • Meng bloem en suiker.
  • Maak een kuiltje in het midden en voeg boter, 3/4 ei en zout toe.
  • Meng de ingrediënten beetje bij beetje door elkaar en kneed tot een egaal deeg. Laat het deeg ingepakt in plastic een half uur rusten in de koelkast.
  • Verdeel het deeg in balletjes van circa 50 gram en druk ze plat.
  • Leg ieder in het wafelijzer en bak in 2 à 3 minuten gaar.
  • Haal uit het ijzer en steek er met een uitsteekvormpje een rechthoek uit.
  • Laat afkoelen op een rooster.

Dak van gepofte rijst

  • Smelt boter in een pan en voeg de marshmallows toe. Laat alles smelten.
  • Voeg groene kleurstof toe.
  • Haal de pan van het vuur en voeg de gepofte rijst toe. Roer goed.
  • Bekleed een kleine ronde taartvorm met bakpapier en schep het mengsel erin. Laat opstijven in de koelkast.

Samenstellen

  • Leg een cake op een vierkanten taartenkarton. Bestrijk de bovenkant met botercrème.
  • Leg de tweede taart erop. Smeer de hele taart strak af met botercrème en laat opstijven in de koelkast.
  • Bedek de zijkanten van de taart met de pistachekruimels. Zet de taart terug in de koeling
  • Laat suiker en water karamelliseren.
  • Plak de molen-onderdelen aan elkaar vast met de karamel.
  • Maak een lange steel van karamel en laat hard worden.
  • Leg de wafelwieken op een bakplaat en maak ze aan elkaar vast met karamel.
  • Leg de lange steel van karamel in het midden, plak vast met karamel. Laat uitharden.
  • Zet de steel met de wieken vast tussen het dak van gepofte rijst en laat verder uitharden.
  • Maak uiteindelijk het dak van gepofte rijst met de karamel vast aan de koek en houd stevig vast tot het is vastgeplakt.
  • Zet het bovenstuk van de molen voorzichtig op de taart.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.