E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Taartje, Boompje, Feestje

Op zoek naar een op-en-top kersttaart? Zoek niet verder! Deze vrolijke taart heeft alles wat je zoekt: amarena kersen, luchtig biscuit, zachte witte crème en vrolijke kerstboompjes bovenop.

Arjen

Recept van
Arjen

Taart
Goed te doen
(11) reviews

Ingrediënten

Boterdeeg

  • 200 gram patentbloem
  • 120 gram roomboter
  • 80 gram poedersuiker
  • 40 gram hazelnoten
  • 1 ei
  • snuf zout

Biscuit

  • 5 eieren
  • 125 gram bloem
  • 150 gram suiker
  • 75 gram boter
  • 225 gram kersen
  • 75 gram amarena kersen

Meringue-bomen

  • 2 eiwitten
  • 120 gram suiker
  • 12 gram maïzena
  • groene kleurstof

Swiss Meringue

  • 2 eiwitten
  • 120 gram suiker

Kersensiroop

  • 100 milliliter amarena siroop
  • 20 milliliter water

Stracciatellamousse

  • 500 gram mascarpone
  • 500 gram slagroom
  • 200 gram pure chocolade
  • 150 gram poedersuiker
  • 1 vanillestokje

Chocoladeschotsen

  • 300 gram melk chocolade

Afwerking

  • poedersuiker

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 190 graden.

Boterdeeg

  • Rooster de hazelnoten in een kleine koekenpan.
  • Laat ze afkoelen en vermaal ze in de foodprocessor
  • Doe alle ingrediënten in een mengkom en kneed tot een soepel deeg.
  • Verpak het deeg in huishoudfolie en laat een uur rusten in de koelkast.
  • Leg een vel bakpapier klaar en rol daarop je deeg uit tot 4 millimeter dik. Snijd je deeg uit in een rechthoek van ongeveer 15 bij 24 centimeter.
  • Bak je deegplak in een voorverwarmde oven in ongeveer 15 minuten gaar.

Biscuit

  • Verhoog de temperatuur van je oven naar 200 graden.
  • Smelt de boter in een pannetje en zet even opzij.
  • Snijd de kersen in kleine stukjes.
  • Scheid de eieren.
  • Klop de eiwitten met de helft van de suiker op met de keukenmachine.
  • Klop de eigelen met de andere helft van de suiker au bain-marie.
  • Spatel het eigeel voorzichtig door het eiwit.
  • Houd 2 eetlepels bloem apart. Zeef de rest van de bloem boven je eimengsel en spatel het erdoor.
  • Spatel nu ook de boter door je beslag.
  • Spatel de twee eetlepels bloem door de kersen.
  • Meng de kersen voorzichtig door het beslag.
  • Smeer je beslag uit op een met bakpapier beklede bakplaat en bak in ongeveer 12 minuten gaar.
  • Laat afkoelen en snijd in drie gelijke plakken van ongeveer 15 bij 24 centimeter.

Meringue-bomen

  • Verlaag de temperatuur van je oven naar 135 graden.
  • Verwarm au bain-marie de eiwitten met de suiker, totdat de suiker is opgelost.
  • Doe het mengsel in de kom van de mixer en klop het stijf.
  • Spatel de maïzena voorzichtig door het eiwitmengsel.
  • Breng op kleur met een paar druppels van de groene kleurstof.
  • Doe in een spuitzak met gekarteld spuitmondje en spuit op een met bakpapier beklede bakplaat 18 kerstbomen. Dit doe je door drie toeven meringue bovenop elkaar te spuiten.
  • Laat een uur drogen in de oven.

Swiss Meringue

  • Verwarm au bain-marie de eiwitten met de suiker, totdat de suiker is opgelost.
  • Doe het mengsel in de kom van de mixer en klop het stijf.

Kersensiroop

  • Verdun de kersensiroop eventueel met wat water.

Stracciatellamousse

  • Klop de slagroom stevig (kwarkdikte).
  • Schraap het merg uit het vanillestokje.
  • Meng de mascarpone met de poedersuiker en het vanillemerg.
  • Roer de slagroom er voorzichtig doorheen.
  • Snijd de chocolade in kleine stukjes.
  • Spatel de chocolade door de mousse.
  • Doe in een spuitzak en laat even opstijven in de koelkast.

Chocoladeschotsen

  • Smelt de chocolade au-bain marie.
  • Tempereer de chocolade.
  • Schep met een eetlepel druppels chocolade op acetaatfolie en strijk deze met een paletmes uit tot langwerpige strepen.
  • Laat uitharden.

Afwerking

  • Leg je boterkoek neer, dit is de bodem. Smeer hier een dun laagje stracciatellamousse op.
  • Leg hier en plak biscuit op.
  • Bestrijk je biscuit met wat kersensiroop.
  • Spuit een laag mousse op je biscuit. En leg daar weer een plak biscuit op.
  • Herhaal bovenstaande stappen.
  • Smeer de taart aan de zijkanten af met de mousse en laat even opstijven in de koelkast.
  • Besmeer de bovenkant van de taart dun met swiss meringue. Doe de overige meringue in een spuitzak met plat spuitmondje en spuit een band langs de randen van je taart.
  • Werk de zijkant af met de meringue en zet hierin de chocoladeschotsen
  • Plaats de meringue-kerstbomen bovenop de taart en bestrooi met poedersuiker.

Bakgereedschap

  • Standmixer met toebehoren
  • Handmixer
  • Bakplaat
  • A4 Acetaatfolie (6x)
  • Paletmes
  • Hakmolen
  • Deegroller
  • Garde
  • Grote spuitzakken
  • Steen (om chocolade te tableren)
  • Spuitmond gekarteld
  • Kersenontpitter (niet noodzakelijk, wel handig)

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.