E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Sterrennacht

Een mooie, kleine taart met een smakelijke vulling. De nootjes en zachte crème geven dit taartje een spectaculaire smaak.

Kim B

Recept van
Kim B

Taart
Moeilijk
(0) reviews

Ingrediënten

Chocoladekoekjes

  • 175 gram patentbloem
  • 75 gram witte basterdsuiker
  • 90 gram isomalt
  • 25 gram vanillesuiker
  • 100 gram boter
  • half ei
  • 20 gram cacao
  • snufje zout

Chocoladebiscuit

  • 135 gram patentbloem
  • 180 gram fijne kristalsuiker
  • 90 gram boter
  • 7 eieren
  • 15 gram cacaopoeder
  • bakspray

Gekarameliseerde pecannoten

  • 50 gram kristalsuiker
  • 1 eetlepel boter
  • 150 gram pecannoten

Trempeersiroop

  • 50 gram suiker
  • 15 milliliter espresso

Botercrème

  • 300 gram kristalsuiker
  • 30 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 450 gram boter
  • 150 gram eiwit (gepasteuriseerd)
  • 2 staafjes espresso oploskoffie

Karamelsaus

  • 100 gram suiker
  • 90 gram slagroom
  • 10 gram boter

Garnering

  • 3 peren
  • 750 gram witte rolfondant

Bereidingswijze

Bakgereedschap

Keukenmachine met toebehoren
Taartkarton vierkant 17,5 x 17,5 centimeter
Bakvorm vierkant 17,5 x 17,5 centimeter
Fondantroller
Deegroller
Taartsnijder
Kookthermometer
Bakpapier
Vershoudfolie
Aluminiumfolie
Steelpan
Koekenpan
Zeef
Spatel
Mengkom
Taartschraper
Spuitzak
Spuitmond
Spuitflesje
Uitsteekvormpjes (kleine en grote ster)
Garde
Paletmes

Voorbereidingen

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.

Chocoladekoekjes

  • Klop boter, zout, suiker en vanillesuiker in de keukenmachine tot een romig mengsel.
  • Voeg ei toe en klop tot deze volledig is opgenomen.
  • Zeef bloem en cacao boven het botermengsel en kneed tot een samenhangend deeg.
  • Verpak het deeg in vershoudfolie en plaats een uur in de koelkast.
  • Bestuif het aanrecht met een beetje bloem en rol het deeg met een deegroller tot een plak van een halve centimeter dik.
  • Steek met de grote stervorm sterren uit het deeg en steek met de kleine stervorm de binnenkant van de sterren uit.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Verdeel de koekjes over de bakplaat en plaats deze 10-12 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Laat de koekjes afkoelen.
  • Breng ondertussen een pan met isomalt en 100 gram water aan de kook en verwarm tot 160 graden. Haal van het vuur en laat even staan.
  • Giet de gesmolten isomalt voorzichtig in de open kern van de koekjes en laat uitharden.

Chocoladebiscuit

  • Smelt de boter en splits en scheid de eieren.
  • Voeg het eigeel samen met de helft van de suiker in een kom en verwarm al roerend met een garde, au bain-marie, tot een schuimig mengsel.
  • Mix in een vetvrije kom het eiwit tot stijve pieken en voeg beetje bij beetje de overige suiker toe.
  • Voeg een derde van de meringue aan het eigeel toe en spatel tot een homogeen mengsel.
  • Voeg vervolgens de rest van de meringue erbij en spatel nogmaals luchtig door.
  • Voeg bloem, cacao en gesmolten boter toe en spatel voor een laatste keer goed door.
  • Vet de bakvorm in met bakspray en verdeel het beslag in de vorm.
  • Plaats de bakvorm in het midden van de voorverwarmde oven en bak de biscuit in 30 minuten goudbruin en gaar.

Gekarameliseerde pecannoten

  • Verhit een pan met 10 milliliter water, suiker en boter en laat karamelliseren.
  • Voeg pecannoten toe, meng goed, stort op een vel bakpapier en laat afkoelen.
  • Hak de gekarameliseerde pecannoten fijn.

Trempeersiroop

  • Zet een kopje espresso.
  • Verhit een pan met 100 milliliter water samen met suiker en laat oplossen.
  • Haal de pan van het vuur en voeg espresso toe.
  • Laat afkoelen en giet in een spuitflesje.

Botercrème

  • Voeg suiker en eiwit aan een kom toe en verwarm al roerend au bain-marie tot de suiker is opgelost.
  • Klop het eiwitmengsel vervolgens 10 minuten tot stijve pieken.
  • Voeg beetje bij beetje de boter toe en blijf kloppen tot een stevige botercrème.
  • Zet een derde deel apart voor het afsmeren van de taart en meng de rest met de espresso.
  • Doe de espressobotercrème in een spuitzak met spuitmondje.

Karamelsaus

  • Verhit een pan met 25 milliliter water en suiker en kook tot een goudbruine karamel.
  • Verhit tegelijkertijd de slagroom in een andere pan.
  • Voeg de slagroom aan de karamel toe en roer tot een egaal mengsel.
  • Voeg vervolgens al roerend de boter toe.

Garnering

  • Schil en snijd de peren in gelijke blokjes.
  • Bestuif het aanrecht met een beetje bloem en rol de fondant met een deegroller tot een dunne plak.

Afwerken/decoratie

  • Snijd de biscuit in 3 gelijke plakken.
  • Leg een plak biscuit op het taartkarton en trempeer met de siroop.
  • Volg met een laag espressobotercrème, stukjes peer, pecannoten en karamelsaus.
  • Herhaal de voorgaande stappen voor de tweede laag en smeer de taart rondom af me de blanke botercrème.
  • Steek met het kleine steekvormpje sterren uit de taart en vul de gaten met een (led)lampje.
  • Spuit een kleine rand botercrème op de achterkant van het koekje en plaats deze over de gaten op het fondant.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.