E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Spekkoekkolade

Een chocovariant op de klassieke spekkoek. Zijdezacht en goed op smaak. Deze kleine porties met chocolade en pistachenootjes zijn net even wat anders.

Marcel

Recept van
Marcel

Koekjes
Moeilijk
(24) reviews

Ingrediënten

Het beslag

  • 15 eieren (op kamertemperatuur)
  • 375 gram poedersuiker
  • 375 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 185 gram bloem
  • 1 vanillestokje
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 1 eetlepel kaneel
  • 1 eetlepel koekkruiden
  • 2 theelepels kardemom
  • 2 theelepels nootmuskaat
  • 1 theelepel kruidnagel
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 8 drupjes groene kleurstof

Samenstellen

  • 150 gram pure chocolade
  • 150 gram melk chocolade
  • 30 gram gepelde pistachenoten

Bereidingswijze

Het beslag

  • Scheid de eieren. Bewaar 15 eidooiers en 12 eiwitten. De overige 3 eiwitten kun je wegdoen of bewaren voor een ander recept.
  • Klop de eiwitten goed luchtig met 75 gram van het poedersuiker. Zet apart.
  • Mix de overige 300 gram poedersuiker en de boter lang tot het geheel luchtig, bijna wit en zalvig is. Draai het geheel minimaal 10 minuten op medium snelheid.
  • Voeg de eidooiers er stuk voor stuk bij. Mix tussendoor goed, zodat de eidooier goed is opgenomen. Houd als richtlijn 1 minuut tussendoor mixen aan, op stand medium.
  • Zijn alle eidooiers toegevoegd? Mix het geheel dan nog 2-3 minuten extra door.
  • Doe nu het opgeklopte eiwit bij het beslag en spatel dit er doorheen.
  • Spatel nu ook de gezeefde bloem er goed doorheen. Zorg dat er geen klontjes zijn!
  • Zorg ervoor dat de bloem en het eiwit goed in het beslag zijn opgenomen.
  • Verdeel nu het beslag over 3 kommen, in ongeveer gelijke hoeveelheden.
  • Schraap het merg uit het vanillestokje en meng dit in kom 1.
  • Doe de druppels levensmiddelenkleurstof in kom 2 en meng dit.
  • Doe de bruine suiker, kaneel, koekkruiden, nootmuskaat, kruidnagel, kardemom en gember in kom 3 en meng dit.
  • Je hebt nu 3 kommen: blank, groen en bruin. Daarmee maken we de laagjes.

De spekkoek

  • Zet de oven op grillstand.
  • Bedek de bodem van 2 bakblikken, met een diameter van 18 centimeter, met bakpapier. Het bakblik niet beboteren of invetten!
  • Zet beide bakblikken (zonder beslag) 3 minuten in de oven, op grillstand, om op te warmen.
  • Je bakt een spekkoek per laagje. Je begint met bruin, dan groen, dan blank, dan weer bruin, groen, blank enzovoort.
  • Doe in ieder bakblik een volle eetlepel bruin beslag. Laat dit kort staan (zo’n 20 seconden), zodat het beslag iets vloeibaarder wordt door de warmte van het bakblik. Verspreid het nu over de bodem met bijvoorbeeld de bolle kant van een lepel. Zorg ervoor dat je geen kieren hebt bij de rand.
  • Zet nu beide bakblikken onder de grilloven. Het verschilt per oven hoe lang het duurt voor het beslaglaagje gaar is. Bij mij is dit 3 minuut 20. Je grilt het laagje net zo lang tot het laagje gaar is en net voorzichtig bruine blaren begint te krijgen aan de bovenkant. Het laagje voelt dan ook echt spekkig aan.
  • Grill op dezelfde wijze laagje voor laagje.
  • Je zou genoeg beslag moeten hebben voor 2 spekkoeken van 18-20 laagjes.
  • Probeer te eindigen met een bruine laag, dat ziet er mooi uit!
  • Ben je klaar, maar twijfel je over de gaarheid van de spekkoek? Zet hem dan tot slot een paar minuten in een voorverwarmde heteluchtoven van 170 graden om na te garen.

Samenstellen

  • Hak de pistachenootjes
  • Snijd voorzichtig met een mesje de spekkoek los uit de bakblikken.
  • Verwijder de bakblikken.
  • Snijd nu mooie vormen (puntjes, blokjes, hartjes, wat je wilt) uit de spekkoek.
  • Leg alvast de blokjes spekkoek klaar, evenals de gehakte pistachenootjes. Dan ben je goed voorbereid als je straks de spekkoek in de chocolade gaat dopen.
  • Gooi de chocolade bij elkaar en tempereer deze.
  • Verwarm de pure chocolade au bain-marie verwarmt tot 45 graden, roer deze goed en laat terug koelen naar 27 graden, daarna verwarm je weer naar 32 graden, zodat je hem goed kunt gebruiken.
  • Let op: de precieze wijze van tempereren is afhankelijk van het merk en het soort chocolade!
  • Pak een blokje spekkoek, dip deze voor de helft in de getempereerde chocolade en strooi direct wat pistachenootjes kruimels over de chocolade.
  • Leg het blokje spekkoek apart tot de chocolade hard is geworden.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.