E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Scandinavische kerstboom

Scandinavisch kerst vieren doe je met de Scandinavische kerstboom van Pauline! De kransekake is een traditioneel Deens en Noors gebak, dat meestal wordt gegeten bij speciale gelegenheden zoals bruiloften, doopfeesten, oudejaarsavond en Kerstmis. Je bakt deze koeken in speciale kransekake vormen. En dat ziet er super spectaculair uit, nietwaar?

Pauline

Recept van
Pauline

Cake
Goed te doen
(45) reviews

Ingrediënten

Koekjes

  • 500 gram pecannoten
  • 500 gram poedersuiker
  • 4 eiwitten
  • 1 theelepel vanille-extract
  • bakspray
  • semola

Karamelsaus

  • 150 milliliter slagroom
  • 300 gram suiker
  • 50 milliliter water
  • 50 gram glucosestroop
  • 100 gram boter
  • snuf zout

Garnering

  • poedersuiker
  • eetbare goudglitters
  • 1 theelepel tylose poeder
  • 1 eetlepel crisco
  • witte fondant
  • Rode fondant

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Vet je kransekake vormen in met bakspray en strooi er wat semola in. Klop de vormen af, zodat de overtollige semola eruit valt.

Koekjes

  • Maal de pecannoten tot meel met een hakmolen.
  • Meng het pecannotenmeel met de poedersuiker.
  • Klopt de eiwitten licht op in een grote kom.
  • Voeg het meel aan de eiwitten toe en mix tot een geheel.
  • Dek de kom af met folie en plaats 30 minuten in de vriezer.
  • Doe het deeg in een spuitzak en vul de vormen gelijkmatig.
  • Bak de vormen 8-10 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Laat afkoelen in de vorm.
  • Klop de koeken voorzichtig uit de vorm als ze volledig zijn afgekoeld.

Karamelsaus

  • Breng de slagroom aan de kook.
  • Kook in een andere pan de suiker met het water en de glucosestroop tot een goudgele karamel.
  • Giet de warme slagroom bij de karamel.
  • Haal de pan van het vuur en voeg de boter toe. Roer goed door.
  • Laat afkoelen.

Garnering

  • Meng wat tylose met de witte fondant.
  • Rol de witte fondant uit met de crisco.
  • Steek 2 sterren uit van ø 5 centimeter.
  • Maak van de groene en rode fondant hulstblaadjes.

Opbouw

  • Stapel de koeken op elkaar van groot naar klein.
  • Plak ze vast met een lijntje karamel en decoreer met de karamel.
  • Decoreer met de fondant hulstblaadjes.
  • Strooi de glitters over de karamel.
  • Bestrooi je kerstboom met een beetje poedersuiker.

Bakgereedschap

  • Taartrooster
  • Keukenmachine met toebehoren
  • Hakmolen
  • 18 kransekake vormen
  • spuitzakken
  • Uitsteker hulstblaadje
  • Stervormige uitsteker van 5 centimeter

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.