E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Scandinavisch kerst

Een ware traktatie voor het oog, deze heerlijke en ongecompliceerde tulband met gedroogd fruit!

Hanneke

Recept van
Hanneke

Brood
Goed te doen
(49) reviews

Ingrediënten

Brood

  • 500 gram bloem
  • 7 gram gist
  • 50 gram suiker
  • 300 milliliter volle melk
  • 30 gram boter
  • 1 ei
  • 2 sinaasappels (rasp)
  • 1 citroen (rasp)
  • 100 gram dadels
  • 150 gram gedroogde cranberry’s
  • 150 gram rozijnen
  • 100 gram gedroogde abrikoos
  • 150 gram walnoten, grof gehakt
  • 1 theelepel kardemom
  • 0.5 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 1 theelepel koek en speculaaskruiden
  • 1 theelepel zout

Glazuur

  • 200 gram poedersuiker
  • 40 milliliter sinaasappelsap

Garnering

  • 250 gram rode marsepein
  • 250 gram groene marsepein

Afwerken/decoratie

  • 100 gram amandelschaafsel

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Keukenmachine met toebehoren
  • Grote mengkom
  • Tulbandvorm
  • Kwast

Voorbereidingen

  • Verwarm de oven voor op 170 graden.

Brood

  • Breng een pan met melk aan de kook, haal de pan van het vuur en voeg boter en suiker toe.
  • Men in een mengkom bloem, gist, kardemom, gember, kaneel, koekkruiden en zout en voeg de citroen- en sinaasappelrasp toe. Meng goed.
  • Kneed het melkmengsel samen met het bloemmengsel en het ei 10 minuten in de keukenmachine.
  • Kneed het deeg vervolgens nog 4 minuten met de hand.
  • Voeg het gedroogde fruit en de walnoten toe, kneed goed en laat het deeg rijzen totdat de volume is verdubbeld.
  • Kneed het deeg voor een laatste keer en sla de lucht eruit en vorm het deeg zodat deze in de tulbandvorm past.
  • Leg het deeg in de vorm en laat weer rijzen totdat de volume is verdubbeld.
  • Plaats de tulbandvorm in de voorverwarmde oven en bak het brood in 45 minuten gaar.

Glazuur

  • Meng de poedersuiker met sinaasappelsap en roer goed door.

Garnering

  • Kneed kerstvormpjes van de marsepein.

Afwerken/decoratie

  • Garneer de tulband met glazuur, geschaafde amandelen en de marsepeinen vormpjes.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.