E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Regelmatig Veelvlak

Deze taart van Eric is recht een geometrisch spektakelstuk te noemen. De onderste taart is gemaakt van een pistache biscuit, waar verkruimelde pistachenootjes door gaan. Hij is afgewerkt met een botercrème. De schuine kubus die er bovenop staat is oranje, van binnen en van buiten. Maar ook qua smaak. Het is een lekker zacht en luchtig sinaasappelbiscuit met sinaasappelbotercrème. De taart is compleet met een chocolade driehoek die er boven in wordt gestoken.

Eric

Recept van
Eric

Taart
Goed te doen
(4) reviews

Ingrediënten

Pistache cake

  • 200 gram pistachenootjes
  • 300 gram bloem
  • 60 gram maïzena
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 theelepel baking soda
  • 0.25 theelepel zout
  • 225 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 350 gram kristalsuiker
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 1 theelepel amandelextract
  • 2 eieren
  • 250 milliliter volle melk
  • 125 gram zure room
  • 3 eiwitten
  • 0.5 theelepel cream of tartar

Botercrème

  • 335 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 2 theelepels vanille-extract
  • 0.25 theelepel grof zeezout
  • 800 gram poedersuiker
  • 360 gram mascarpone

Sinaasappelcake

  • 480 gram bloem
  • 3 theelepels bakpoeder
  • 0.5 theelepel zout
  • 5 eieren
  • 115 gram boter (gesmolten)
  • 800 gram kristalsuiker
  • 500 milliliter karnemelk
  • 2 theelepels vanille-extract
  • 2 theelepels sinaasappelextract
  • 4 theelepels sinaasappel (rasp)
  • 5 druppels oranje kleurstof

Sinaasappel botercrème

  • 450 gram boter
  • 600 gram poedersuiker
  • 3 theelepels sinaasappelextract

Garnering

  • 200 gram witte chocolade

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Staande mixer met toebehoren
  • Bakplaat
  • Chopper
  • 2 x bakvorm ø18 centimeter
  • Bakpapier
  • Thermometer
  • Dowels
  • Liniaal
  • Acetaat folie
  • Marmeren plaat

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Vet de bakvormen van ø 18 centimeter in.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Pistache cake

  • Houd een ¼e van de pistachenootjes achter.
  • Maal de rest van de nootjes in een chopper fijn.
  • Meng de fijngemalen nootjes samen met het bloem, bakpoeder, baking soda en zout.
  • Klopt de boter 2 minuten in een staande mixer.
  • Voeg de suiker toe en klop nogmaals 2 minuten.
  • Voeg de extracten, zure room en de eieren toe en meng tot alles opgenomen is.
  • Zet de mixer op een lage stand en voeg om en om de droge ingrediënten en de melk toe.
  • Mix in een andere kom 3 eiwitten met de cream of tartar tot stijve pieken.
  • Voeg deze voorzichtig bij het beslag.
  • Verdeel het beslag over de bakvormen en bak deze 35-40 minuten.
  • Laat ze 15 minuten afkoelen voordat je ze verwijdert uit de vorm.

Botercrème

  • Klop de boter los.
  • Voeg het vanille extract, zout en de suiker toe.
  • Voeg de mascarpone toe en meng dan voorzichtig met de hand verder tot een egaal mengsel.

Sinaasappelcake

  • Klop de eieren, boter en suiker.
  • Voeg de karnemelk, vanille en sinaasappelextract en de sinaasappelrasp toe.
  • Voeg de oranje foodgel toe.
  • Meng de bloem en bakpoeder er voorzichtig bij.
  • Stort het beslag uit over de bakplaat met bakpapier en strijk glad.
  • Bak de plaat ongeveer 25-30 minuten.
  • Snijd de cake in gelijke stukken van 10×10 centimeter.

Sinaasappel botercrème

  • Klop de boter, suiker en sinaasappelextract op lage snelheid tot het zacht is.
  • Klop het daarna nog 2 minuten op hogere snelheid tot luchtige creme.

Garnering

  • Tempereer de witte chocolade.
  • Smeer een stuk acetaat in met de gesmolten chocolade.
  • Snijd er een strakke driehoek in.
  • Laat de chocolade stollen en breek de driehoek af.

Opbouw

  • Snijd de pistache biscuits horizontaal doormidden.
  • Smeer ¼ van de botercrème tussen elke laag en gebruik de rest om de cake af te smeren.
  • Hak de resterende pistachenootjes grof en strooi deze in een mooie rand over de bovenkant.
  • Strooi een beetje van de zeezoutvlokken over de bovenkant.
  • Verdeel de overige pistachenootjes onder langs de taart.
  • Smeer de lagen sinaasappelcake in met de sinaasappelbotercrème.
  • Plaats deze 30 minuten in de koelkast.
  • Snijd één van de hoeken van de cake en stapel de cake d.m.v. een dowel bovenop de ronde pistachecake.
  • Steek de chocolade driehoek boven in de taart.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.