E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Passievolle kroon

Een passievruchtenmousse, kokosbiscuit en sinaasappelcurd. De Passievolle Kroon van Anouk is een fris en licht taartje met pure chocolade als fijne tegenhanger. Uit de koekjes steekt ze vormpjes, die ze vult met snoepjes en meebakt in de oven, zodat er als het ware diamanten ontstaan. Met karamel plakt ze de koeken aan elkaar in de vorm van een kroon. En zo wordt deze taart een echt kroonjuweel.

Anouk

Recept van
Anouk

Taart
Goed te doen
(7) reviews

Ingrediënten

Passievruchtenmousse

  • 7 gelatineblaadjes
  • 50 gram sinaasappelsap
  • 80 gram kristalsuiker
  • 500 gram passievrucht
  • 400 gram slagroom

Amandelkokosbiscuit

  • 300 gram eiwit
  • 70 gram kristalsuiker
  • 90 gram blanke amandelen
  • 60 gram kokosrasp
  • 150 gram kristalsuiker
  • 60 gram (bio) patent tarwebloem
  • 100 gram pure chocolade callets

Koek

  • 200 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 200 gram kristalsuiker
  • 1 ei
  • 400 gram (bio) patent tarwebloem
  • Rasp van 2 sinaasappelschillen
  • 0.25 theelepel zout
  • 1 vanillestokje
  • oranje zuurtjes

Sinaasappelcurd

  • Rasp van 2 sinaasappelschillen
  • 100 gram sinaasappelsap
  • 15 gram citroen (sap)
  • 100 gram roomboter
  • 100 gram kristalsuiker
  • 5 eidooiers

Opbouw

  • 300 gram kristalsuiker
  • 2 passievruchten
  • 20 gram poedersuiker

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Taartring van ø 16 en 18 centimeter
  • Papieren patroon voor de koek kroon
  • Uitsteekvormpjes voor decoraties in de koek kroon
  • Deegroller
  • Acetaatfolie van 7 centimeter hoog
  • Keukenmachine met toebehoren
  • Handmixer
  • Hakmolen
  • Spuitzakken
  • Rasp
  • Rooster
  • Suikerthermometer
  • Taartkarton ø 18 centimeter

Voorbereiding

  • Haal de passievrucht uit de vriezer en laat helemaal ontdooien.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Week de gelatine in koud water.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Maak van papier een patroon voor de koekjeskroon.
  • Bekleed de taartring van 18 centimeter met acetaatfolie.
  • Bestrooi een taartkarton met poedersuiker en zet de taartring hier op.

Passievruchtenmousse

  • Verwarm de sinaasappelsap met de suiker tot alle suiker is opgelost.
  • Knijp de gelatine uit en voeg toe. Roer goed door.
  • Haal de gesmolten passievrucht door een zeef om de pitjes van het sap te scheiden.
  • Voeg 250 gram passievruchtensap toe aan de sinaasappelsap.
  • Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Klop de slagroom lobbig.
  • Voeg 1/3e toe aan het sap en roer stevig door.
  • Vouw de overige slagroom er rustig door.
  • Laat afkoelen in een schaal.
  • Doe voor gebruik in een spuitzak.

Amandelkokosbiscuit

  • Klop de eiwitten los.
  • Voeg de suiker toe en klop tot stijve pieken.
  • Maal de amandelen fijn.
  • Meng de amandelen met de kokosrasp en suiker tot een broyage.
  • Meng ook de bloem erdoor.
  • Vouw de broyage door de opgeklopte eiwitten.
  • Strijk uit over een bakplaat met bakpapier.
  • Draai de oventemperatuur terug naar 170 graden en bak in 12 – 15 minuten gaar.
  • Haal meteen van de bakplaat, bestrooi met poedersuiker en keer de plak om.
  • Trek voorzichtig het bakpapier los.
  • Steek 2 cirkels van 18 centimeter en 1 cirkel van 16 centimeter uit.
  • Smelt de pure chocolade au bain-marie.
  • Bestrijk de cirkels met de chocolade.

Koek

  • Verhoog de temperatuur van de oven naar 180 graden.
  • Klop de roomboter met de suiker zacht en romig.
  • Klop het ei los en voeg toe.
  • Voeg de sinaasappelrasp en het merg van het vanillestokje toe.
  • Zeef de bloem en het zout en meng door het beslag.
  • Stop als het goed gemengd is.
  • Vorm het deeg tot een bal, maak een beetje plat en verpak in folie.
  • Laat 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Maal de zuurtjes fijn met de hakmolen.
  • Rol het deeg uit op een met bloem bestrooid werkblad tot 3 – 4 millimeter dikte.
  • Leg het patroon op het deeg en snijd genoeg koeken uit voor rondom de taart.
  • Leg de koeken op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak ze 6 minuten.
  • Haal de koeken uit de oven en vul het rondje met het gruis van de oranje zuurtjes.
  • Bak nog eens 6 minuten tot de koeken lichtbruin beginnen te kleuren.
  • Laat afkoelen met bakpapier op een rooster.

Sinaasappelcurd

  • Verwarm het sinaasappelsap met citroensap, sinaasappelrasp, roomboter en suiker tot de boter is gesmolten en de suiker is opgelost.
  • Klop de eidooiers los.
  • Haal de pan van het vuur.
  • Voeg de eidooiers al roerend toe.
  • Zet terug op het vuur en blijf roeren tot het begint te binden.
  • Haal de curd van het vuur als het yoghurtdikte heeft en rond de 85 graden is.
  • Laat afkoelen tot gebruik.

Opbouw

  • Leg een plak biscuit van 18 centimeter in de taartring met acetaatfolie.
  • Vul met 250 gram passievruchtenmousse en zet in de vriezer.
  • Leg een tweede plak biscuit van 16 centimeter op de mousse.
  • Stort opnieuw 250 gram passievruchtenmousse in de ring en zet in de vriezer.
  • Leg de laatste plak biscuit van 18 centimeter op de mousse.
  • Strijk af met sinaasappelcurd.
  • Verdeel het vruchtvlees van 2 passievruchten over de taart.
  • Zet de taart in de koelkast.
  • Laat de suiker karameliseren.
  • Haal de taart uit de koeling en verwijder de ring en de acetaatfolie.
  • Plaats de koeken rondom de taart als een kroon.
  • Plak de zijkanten met karamel tegen elkaar aan.
  • Je kunt hiervoor de taartring van 18 centimeter als mal gebruiken. Plaats in dat geval acetaatfolie tussen de koeken en de ring.
  • Plaats de koekjes kroon over de taart.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.