E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Oriental delight

Sarena

Recept van
Sarena

Taart
Expert
(4) reviews

Ingrediënten

Biscuit

  • 7 eieren
  • 210 gram fijne kristalsuiker
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 75 gram patentbloem
  • 30 gram cacaopoeder
  • 105 gram aardappelzetmeel
  • 100 gram walnoten
  • 150 gram gedroogde dadels
  • 300 milliliter koffielikeur

Pistachecake

  • 125 gram pistachenoten
  • 320 gram fijne kristalsuiker
  • 240 gram patentbloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • snufje zout
  • 6 eidooiers
  • 175 milliliter water
  • 125 gram boter
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 6 eiwitten
  • 1 theelepel baking soda

Baklava

  • 125 gram pistachenoten
  • 125 gram walnoten
  • 80 gram gedroogde abrikozen
  • 80 gram gedroogde vijgen
  • 40 gram gedroogde dadels
  • 250 gram boter
  • 40 blaadjes filodeeg

Siroop

  • 125 gram fijne kristalsuiker
  • 175 milliliter water
  • 1 kaneelstokje
  • 1 sinaasappel, alleen de schil geraspt
  • 1 citroen (rasp)

Meringue

  • 2 eiwitten
  • 15 milliliter water
  • 120 gram fijne kristalsuiker
  • goudspray

Rozencrème

  • 600 gram mascarpone
  • 100 gram poedersuiker
  • 2 eetlepels rozenwater
  • roze kleurstof
  • 400 milliliter slagroom

Koffiecrème

  • 150 milliliter slagroom
  • 150 milliliter volle melk
  • 200 milliliter espresso (vers gezet)
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 2 eetlepels aardappelzetmeel
  • 4 eidooiers
  • 1 vanillestokje
  • 375 gram roomboter

Afmaken

  • 150 gram pistachenoten
  • 100 gram poedersuiker

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Verwarm oven voor op 180˚C.
  • Vet 2 vierkante bakvormen van 20 bij 20 centimeter en 2 ronde bakvormen met een diameter van 18 centimeter in en bestuif met bloem.
  • Haal het filodeeg uit de vriezer en laat ontdooien in de koelkast.
  • Zet een ovenschaal klaar.

Biscuit

  • Klop eieren met suiker en vanille-extract luchtig.
  • Zeef de bloem, zetmeel en cacao en spatel door de eieren. Voeg ook de koffielikeur toe en roer goed door.
  • Walnoten en dadels fijnhakken, door een beetje bloem halen en spatel door het beslag.
  • Giet het beslag in de ronde bakvormen en vak 35-40 minuten.
  • Zodra de biscuit klaar is, snijd kleine torentjes uit een van de twee cakes.
  • Laat alles afkoelen op een rooster.

Pistachecake

  • Maal pistachepitten fijn met helft van suiker.
  • Meng met bloem, rest van de suiker, bakpoeder en zout.
  • Laat de boter smelten op laag vuur.
  • Klop dooiers, water, gesmolten boter en vanille door elkaar en meng door de droge ingrediënten.
  • Klop eiwitten luchtig samen met baking soda.
  • Spatel eiwitten voorzichtig door het beslag en giet in de vierkante vormen.
  • Bak 35-40 minuten in de oven.
  • Laat de cake afkoelen op een rooster.
  • Verlaag de oventemperatuur tot 160˚C.

Baklava

  • Hak pistache- en walnoten fijn in een keukenmachine.
  • Hak de abrikozen, vijgen en dadels fijn en meng met de noten.
  • Smelt de boter.
  • Leg een vel filodeeg op de werkbank en bestrijk met boter. Leg hier nog een vel op en bestrijk dit weer met boter. Herhaal dit tot u drie vellen opgestapeld heeft.
  • Strooi aan het uiteinde van het deeg een paar eetlepels van het notenmengsel en rol het filodeeg strak op.
  • Snijd in stukjes en leg in een ovenschaal.
  • Herhaal tot het filodeeg op is.
  • Bak 40-45 minuten in de warme oven.

Siroop

  • Kook suikersiroop van suiker, water, kaneelstokje, sinaasappel- en citroenrasp.
  • Giet siroop over de baklava zodra deze uit de oven komt en laat afkoelen.

Meringue

  • Klop de eiwitten op tot wit en bijna stijf.
  • Kook suiker met water tot suikersiroop.
  • Giet dit al kloppend bij de eiwitten en blijf kloppen tot de meringue is afgekoeld.
  • Doe in spuitzak.

Rozencrème

  • Meng mascarpone met poedersuiker.
  • Meng rozenwater erdoor en kleur met roze kleurstof.
  • Klop slagroom op en spatel door het mascarponemengsel.
  • Leg een laag pistachecake op de werkbank en smeer in met een laag rozencrème. Bedek met de tweede laag pistachecake.
  • Smeer de hele taart af met rozencrème.
  • Doe de overige crème in een spuitzak en spuit doppen crème rondom.

Koffiecrème

  • Warm melk, slagroom en koffie op samen met het vanillestokje.
  • Meng zetmeel, suiker en dooiers.
  • Schenk hier een beetje warme melk bij en roer goed door tot een egaal papje.
  • Schenk dit terug in de pan bij de hete melk en laat koken tot ingedikt.
  • Schenk op een bord, bedek met plastic folie en laat afkoelen in de koelkast.
  • Klop boter luchtig en voeg de afgekoelde banketbakkersroom langzaam toe. Klop tot een egale crème.
  • Doe in spuitzak. Smeer een laag crème tussen de lagen biscuit en smeer de taart ermee af.
  • Smeer ook de caketorentjes in met crème. Druk op de taart en decoreer de torentjes met fijngemalen pistachenoten.

Afmaken

  • Zet de vierkante taart op een serveerschaal.
  • Plaats hierop de ronde taart met op de hoeken de torentjes.
  • Spuit mooie toefjes meringue bovenop de torentjes en spuit goudkleurig.
  • Stapel de baklava op de ronde taart.
  • Garneer met wat pistachenoten en strooi er wat poedersuiker overheen.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.