E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Oh Sterrenboom

Krokante koekjes en smeuïge brownies, deze koekjesboom van Johan bevat het beste van beide werelden!

Johan

Recept van
Johan

Koekjes
Makkelijk
(0) reviews

Ingrediënten

Koekjes

  • 400 gram Zeeuwse bloem
  • 200 gram basterdsuiker
  • 250 gram boter
  • 2 rasp van sinaasappels
  • 2 eieren

Suikerglazuur

  • 1 eiwit
  • 200 gram poedersuiker

Sinaasappelsuiker

  • 2 sinaasappels
  • 100 gram kristalsuiker

Brownie

  • 175 gram boter
  • 150 gram pure chocolade
  • 275 gram suiker
  • 125 gram bloem
  • 1.5 theelepel bakpoeder
  • 3 eieren
  • 1 vanillestokje

Opbouw

  • poedersuiker om te bestrooien
  • zilverkleurige parels

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 170 graden.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Vet een vierkante of rechthoekige bakvorm in met een beetje boter.

Koekjes

  • Snijd de boter in kleine blokjes.
  • Kneed een mooi deeg van de bloem, basterdsuiker, boter, sinaasappelrasp en 1 ei.
  • Verdeel het deeg in meerdere stukken.
  • Rol de stukken een beetje plat, verpak ze in folie en leg in de koeling.
  • Kluts in een kommetje het andere ei los.
  • Bestrooi het aanrecht met bloem.
  • Haal het deeg uit de koeling en rol op het aanrecht uit tot een plak van ongeveer 5 millimeter dik.
  • Steek in totaal 15 sterren uit je deeg in de volgende maten: 2 x 15 centimeter, 2 x 13 centimeter, 2 x 10 centimeter, 2 x 8 centimeter, 2 x 6 centimeter, 2 x 4 centimeter en 2 x 3 centimeter.
  • Begin met de grote sterren en werk naar de kleine toe.
  • Leg de sterren op de met bakpapier beklede bakplaat.
  • Strijk de sterren af met het geklutste ei.
  • Bak de sterren in 10-12 minuten goudbruin. Houd ze goed in de gaten tijdens het bakken. De kleine sterren zullen eerder gaar zijn dan de grote.
  • Versier je koekjes met de suikerglazuur.

Suikerglazuur

  • Meng 1 eiwit samen met 200 gram gezeefde poedersuiker.

Sinaasappelsuiker

  • Rasp de schil van de sinaasappels en meng het met de suiker.

Brownie

  • Verhoog de temperatuur van de oven naar 180 graden.
  • Smelt de chocolade en de boter au bain-marie.
  • Roer de suiker er doorheen als de chocolade gesmolten is.
  • Snijd het vanillestokje over de lengte doormidden en schraap het merg eruit.
  • Meng de bloem, het bakpoeder en het vanillemerg door het chocolademengsel.
  • Klop 1 voor 1 de eieren er doorheen.
  • Giet het beslag in de vorm en bak de brownie in 35 minuten gaar.
  • Laat de brownie afkoelen in de vorm.
  • Haal de brownie uit de vorm.
  • Steek 15 cirkels uit van groot naar klein, die net iets kleiner zijn dan de sterren.

Opbouw

  • Begin de opbouw van je boom met de grootste brownie-cirkel.
  • Plak hier met een beetje suikerglazuur de grootste ster op.
  • Plak hier nog een ster van hetzelfde formaat op en plak daar weer een brownie op.
  • Bouw je boom van groot naar klein, tot je alle koekjes en brownies hebt gebruikt.
  • Versier de boom met zilverparels, sinaasappelsuiker en wat kleine toefjes glazuur.

Bakgereedschap

  • Bakplaat
  • Deegroller
  • Keukenmachine met toebehoren
  • Kwastje
  • Klein rond spuitmondje
  • Spuitzakken
  • Stervormige uitsteekvormpjes van 15, 13, 10, 8, 6, 4 en 3 centimeter
  • Ronde uitsteekvormen van 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4 en 3 centimeter

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.