E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

O, kom er eens kijken…

Op dit speculaastaartje verheugt de Sint zich na een pakjesronde. Op het speculaasdeeg komt een frangipane-laag en dan sinaasappelbavarois, heerlijke seizoenssmaken.

Corrie

Recept van
Corrie

Taart
Moeilijk
(7) reviews

Ingrediënten

Bereiding speculaaskruiden

  • 35 gram kaneel
  • 10 gram kruidnagelpoeder
  • 10 gram gemalen nootmuskaat
  • 8 gram anijszaad
  • 5 gram gemberpoeder
  • 5 gram kardemompoeder

Bodem en speculaasjes (I)

  • 100 gram amandelschaafsel
  • 200 gram zachte boter
  • 265 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 4 gram zout
  • 50 gram karnemelk
  • 500 gram Zeeuwse bloem
  • 35 gram speculaaskruiden

Frangipane

  • 75 gram amandelmeel
  • 75 gram fijne kristalsuiker
  • 27 gram ei
  • 20 gram zachte boter
  • 1 theelepel amandellikeur of -essence

Sinaasappelbavarois

  • 8 blaadjes gelatine
  • 300 milliliter vers geperste sinaasappelsap
  • 2 sinaasappels (rasp)
  • 50 gram fijne kristalsuiker
  • 500 milliliter slagroom (helft is voor afwerking taart)
  • 50 gram suiker

Speculaasjes (II)

  • bloem om te bestuiven
  • maïzena om te bestuiven

Bereiding decoratie

  • kleurstof bladgroen
  • kleurstof oranje
  • schrijfpen met eetbare inkt (zwart)
  • 100 gram poedersuiker
  • 50 gram suiker
  • ouwelvellen

Bereidingswijze

Voorbereidingen

  • Verwarm de oven voor op 130 graden.

Keukenbenodigdheden

  • keukenmachine met toebehoren
  • staafmixer met bakje
  • bakvorm vierkant (18 x 18 centimeter) met losse bodem
  • bakpapier
  • acetaatfolie
  • spuitzak met spuitmond
  • plastic L-hoesje (zoals op kantoor gebruikt)
  • malletje voor de wortel (teken een wortel op bakpapier)
  • malletje voor klomp-tussenstukje (teken een vierkantje op bakpapier)
  • speculaasplankje klomp
  • speculaasplank voor vijf speculaasjes

Bereiding speculaaskruiden

  • Maal alle kruiden in een bakje van de staafmixer. Dit kan uiteraard ook kant en klaar gekocht worden.

Bodem en speculaasjes (I)

  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en rooster het amandelschaafsel 10 minuten op 130 graden.
  • Verhoog de oventemperatuur naar 160 graden.
  • Plaats de K-haak in de mixer. Meng de zachte boter, de suiker en het zout.
  • Voeg de karnemelk toe en mix tot alles is opgenomen.
  • Voeg bloem, bakpoeder en kruiden toe en kneed alle ingrediënten tot een soepel deeg (voeg zo nodig een eetlepel water toe als het deeg te droog is).
  • Laat het deeg bij voorkeur 1 à 2 dagen rusten in de koelkast.
  • Neem een kwart van het deeg en rol dit uit tot een bodem.
  • Vet een rand van de vierkante vorm (18 x 18 centimeter) in. Leg een klein deel (genoeg voor de bodem) op een bakplaat met bakpapier. Plaats de vorm hierover heen. Hierop komt zo de frangipane.

Frangipane

  • Meng amandelmeel met suiker in het bakje van de staafmixer.
  • Maak de boter zo nodig zacht tussen twee vellen bakpapier.
  • Klop het ei in een kommetje. Doe het ei, de essence (of likeur) en de zachte boter bij elkaar en draai het geheel tot een smeuïg deeg.
  • Vul een spuitzak met frangipane. Knip een flink gat en spuit de frangipane op de speculaasbodem (laat 1 centimeter rondom vrij).
  • Bak het geheel 25 minuten in de voorverwarmde oven en haal daarna direct de vorm eraf.
  • Leg het deeg op een met bakpapier beklede schaal die in de vriezer past en laat het goed afkoelen.
  • Was de vorm af die zo wordt gebruikt voor de koekjes. Tijd voor de sinaasappelbavarois en daarna voor de speculaasjes.

Sinaasappelbavarois

  • Week de gelatine vijf minuten in koud water. Rasp de schil van twee sinaasappels (let erop het wit niet mee te raspen). Bewaar de sinaasappels.
  • Breng ongeveer twee eetlepels van het sinaasappelsap met de 50 gram suiker aan de kook.
  • Haal het pannetje van het vuur en roer de gelatine erdoor. Voeg de rest van de sinaasappelsap en de rasp toe. Laat het mengsel afkoelen tot het begint te binden.
  • Klop de slagroom met 50 gram suiker lobbig. Spatel (let op) de helft van de slagroom in delen door de afgekoelde sinaasappelsap. Laat het geheel even dikker worden, kan ook in de koelkast, afhankelijk van tijd. Vul een spuitzak met de mousse. Bewaar de rest van de slagroom in de koelkast.
  • Als de bodem is afgekoeld, zet de vorm over de bodem heen. Bekleed de vorm met acetaatfolie. Spuit de bavarois er bovenop en laat deze opstijven in de koeling/vriezer.

Speculaasjes (II)

  • Rol een kwart van de rest van het deeg uit op bakpapier of op een goed bestoven aanrecht.
  • Snijd er twee lapjes van 6 x 12 centimeter van.
  • Snijd uit het overige stukje deeg een wortel en steunrechthoekje (doe dat met behulp van zelfgetekende ‘mallen’ op bakpapier).
  • Bestuif de speculaasvorm van de klomp met maïzena. Snijd of knip na het omkeren het overtollige deeg rondom weg. Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat die bestrooid is met amandelschaafsel. Bak de klomp in zo’n 20 minuten af.
  • Rol het overige deeg uit tot een lap van 20 x 35 centimeter. Snijd dit in vier repen van 5 x 35 centimeter.
  • Bestuif de speculaasvorm voor de speculaasjes met maïzena. Druk de lange reep deeg van boven naar beneden in de vorm. Snijd het overtollige deeg rondom weg.
  • Leg de speculaasjes op een met bakpapier beklede bakplaat die bestrooid is met amandelschaafsel. Bak ze in 20 à 25 minuten af.

Bereiding decoratie

  • Maak van de suiker en een eetlepel water karamel.
  • Plak hiermee de twee klompdelen aan de voorkant aan elkaar.
  • Doe dat aan de achterkant met het vierkantje.
  • Maak van de poedersuiker met de kleurstof en een drupje water twee icings: éénmaal groen, éénmaal oranje.
  • Kleur de wortel groen en oranje.
  • Schrijf een gedicht op de ouwel.
  • Haal de vorm van de taart.
  • Spuit de slagroom op de bovenkant van de taart.
  • Plak de speculaasjes met slagroom rondom de zijkant van de taart.
  • Zet de klomp bovenop, gevuld met wortel en gedicht.
  • Tijd over? Sinaasappelpartjes schoonsnijden van de vliesjes en erbij leggen.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.