E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Nazomers genot

Deze bloementaart van Aline is een genot voor het oog, maar zeker ook voor je maag. Een mooie laagjestaart met blauwe bessen, frambozen, een lavendel lemoncurd en een rozenbottelcrème. Bloemig en fruitig. “Echt een hele goede taart”, zegt Janny erover. De eetbare glas-in-lood bloemen ter garnering zijn een stevig werkje, maar het resultaat is spectaculair.

Aline

Recept van
Aline

Taart
Moeilijk
(8) reviews

Ingrediënten

Biscuit

  • 9 eieren
  • mespunt zout
  • 250 gram fijne kristalsuiker
  • 270 gram patentbloem
  • 90 gram roomboter
  • 90 gram gecondenseerde melk
  • 2 citroenen (rasp)
  • 10 gram bakpoeder
  • 300 gram blauwe bessen
  • 200 gram frambozen

Lavendel lemoncurd

  • 5 eetlepels gedroogde lavendel
  • 125 milliliter citroensap
  • 125 gram roomboter
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 2 eieren

Meringue botercrème

  • 30 milliliter water
  • 270 gram fijne kristalsuiker
  • 150 gram eiwit
  • mespunt zout
  • 450 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 1 theelepel vanille-extract

Rozenbottelcrème

  • 75 gram gedroogde rozenbottel
  • 150 milliliter water
  • 20 gram maïzena
  • 350 gram merengue botercrème

Royal icing

  • 550 gram poedersuiker
  • 4 eiwitten
  • 50 gram cacaopoeder
  • groene kleurstof
  • paarse kleurstof
  • zwarte kleurstof

Decoratie: glas in lood ramen

  • 500 gram isomalt
  • 400 gram gum paste
  • roze kleurpoeder
  • rode kleurstofpoeder
  • oranje kleurstof
  • gele poederkleurstof
  • groene kleurstofpoeder
  • 30 milliliter Wodka
  • 1200 gram witte fondant

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Springvorm(en) van ø 15 centimeter (3x)
  • Springvorm(en) van ø 20 centimeter (3x)
  • Bakplaat
  • Deegroller
  • Dowels plastic 3x
  • Fondant smoother
  • Handmixer
  • Keukenmachine met toebehoren
  • Kwasten
  • Paletmes
  • Rasp
  • Satéprikkers
  • Spuitzakken
  • Staafmixer
  • Suikerthermometer
  • Taartkarton ø 15 centimeter
  • Taartkarton ø 20 centimeter
  • Taartrooster

Voorbereiding

  • Vet de springvorm(en) van ø 20 centimeter en ø 15 centimeter in en bekleed met bakpapier.
  • Knip bakpapier in kleine stukken voor je glas-in-lood decoratie.
  • Leg spuitzakken klaar.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.

Biscuit

  • Splits de eieren.
  • Klop de eiwitten tot stijve pieken met het zout.
  • Voeg beetje bij beetje de suiker toe.
  • Smelt de boter.
  • Spatel de eidooiers door de eiwitten.
  • Zeef de bloem en bakpoeder en spatel door het eimengsel.
  • Spatel de gesmolten boter en gecondenseerde melk erdoor.
  • Verdeel het beslag in zes delen voor de springvorm(en) van ø 20 en ø 15 centimeter.
  • Verdeel de blauwe bessen over de vormen van ø 20 centimeter.
  • Verdeel de frambozen over de vormen van ø 15 centimeter.
  • Bak de cakes in ongeveer 15 minuten gaar.

Lavendel lemoncurd

  • Rasp de citroenen en knijp ze uit.
  • Breng het citroensap, -rasp, suiker en de lavendel aan de kook.
  • Laat op laag vuur 15 minuten koken met deksel erop.
  • Voeg de boter toe.
  • Klop het ei los.
  • Voeg het ei toe zodra de boter is opgelost.
  • Verwarm de curd tot 85 graden onder voortdurend roeren.
  • Zeef de curd.
  • Giet in een platte schaal en laat afkoelen in de koelkast.

Meringue botercrème

  • Doe het eiwit met het zout in een kom.
  • Breng de suiker met het water aan de kook.
  • Klop het eiwit op de hoogste stand tot stijve pieken, als de suiker 110 graden is. Zet de mixer lager als de suiker 121 graden is.
  • Giet de suikersiroop in een dunne straal bij het eiwit.
  • Zet de mixer hoger en klop de meringue in 10 minuten koud.
  • Voeg beetje bij beetje de boter toe.
  • Klop nog 15 minuten door.
  • Weeg 350 gram af voor de rozenbottelcrème en zet opzij.
  • Voeg het vanille-extract toe aan de overige botercrème.
  • Doe de crème in een spuitzak.

Rozenbottelcrème

  • Kook de gedroogde rozenbottel met het water 30 minuten op laag vuur.
  • Pureer en zeef de rozenbottelpuree.
  • Bind de rozenbottelpuree met maïzena.
  • Giet in een platte schaal en laat afkoelen.
  • Voeg 150 gram van de puree toe aan de botercrème die je opzij had gezet.
  • Klop het geheel 10 minuten door.
  • Doe de crème in een spuitzak.

Royal icing

  • Meng 250 gram poedersuiker met de cacao en de zwarte kleurstof.
  • Meng in een ander bakje 200 gram poedersuiker met de groene kleurstof.
  • Meng in het derde bakje 200 gram poedersuiker met de paarse kleurstof.
  • Meng elk bakje met een beetje eiwit tot een egaal geheel.

Decoratie: glas in lood ramen

  • Rol de gumpaste uit en snijd in dunne stroken.
  • Vorm de stroken tot bloemblaadjes. Maak 25 blaadjes in totaal.
  • Leg elk blaadje op een apart velletje bakpapier.
  • Smelt de isomalt in een pannetje.
  • Verdeel in elk bloemblaadje een druppel isomalt.
  • Leg er een bakpapiertje op en verdeel de isomalt tot de gumpaste-randen met een fondant smoother.
  • Druppel 5 druppels isomalt op bakpapier en laat dit afkoelen tot het kneedbaar is.
  • Maak er 5 bollen van.
  • Druk elk bolletje op een satéprikker en laat afkoelen.
  • Dip de bolletjes op satéprikker in het pannetje met gesmolten isomalt.
  • Rol elk bolletje door de gele sprinkels.
  • Dip de bloemblaadjes in de isomalt en plak 5 blaadjes aan elk bolletje om er een bloem van te maken.
  • Meng de roze en gele kleurstof met een beetje wodka tot een soort verf.
  • Kleur de bloemblaadjes in met de roze en gele verf.

Opbouw taart

  • Leg een ø 20 centimeter blauwe bessen biscuit op een taartkarton.
  • Spuit een dijkje vanille botercrème op de buitenrand van de cake.
  • Vul met lavendel lemoncurd.
  • Herhaal tot je alle biscuits hebt opgestapeld.
  • Smeer de taart af met vanille botercreme.
  • Leg een ø15 centimeter frambozenbiscuit op een taartkarton.
  • Vul en smeer af met de rozenbottelcrème.
  • Herhaal tot je alle biscuits hebt opgestapeld.
  • Rol de witte fondant uit met een deegroller en bekleed de frambozen-rozenbottel taart hiermee.
  • Spuit op de onderste laag lavendelbloemen met de groene en paarse icing.
  • Spuit op de bovenste laag met zwarte icing een glas-in-lood motief van een rozenbottelplant.
  • Meng de kleurstofpoeders met een beetje wodka tot een verf.
  • Verf de binnenste delen van de rozenbottelplant
  • Steek de glas in lood bloemen in de bovenste taartlaag.
  • Verdeel dowels in de grote cake.
  • Zet de kleine cake er bovenop.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.