E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Mupkes

Mupkes, Limburgs voor ‘schattig en klein’. Cas draait zijn eigen gehakt voor deze vierkante burgers, maar uiteraard kan dit ook gewoon kant-en-klaar gekocht worden!

Cas

Recept van
Cas

Hartig
Goed te doen
(9) reviews

Ingrediënten

Brioche brood

  • 120 gram patentbloem
  • 9 gram verse gist
  • 2 gram zout
  • 12 gram witte basterdsuiker
  • 42 gram ongezouten roomboter
  • 24 milliliter eieren
  • 30 milliliter melk, kamertemperatuur
  • 100 gram sesamzaad
  • 2 eieren (M)

Gehakt

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel ongezouten roomboter
  • 125 gram speklappen
  • 375 gram runderlappen
  • 100 gram gerookt ontbijtspeklap in lange plakjes
  • snufje zout en peper
  • 10 gram krulpeterselie
  • 1.5 eetlepel Limburgse mosterd met pitjes
  • 0.5 ei
  • 50 gram paneermeel
  • 1 eetlepel rode wijnazijn
  • 4 eetlepels Hot ketchup

Garnering

  • 150 gram uien
  • 30 gram fijne kristalsuiker
  • 40 milliliter port
  • snufje zout
  • snufje peper
  • 10 milliliter balsamico

Afwerking/decoratie

  • 15 gram rucola
  • 50 gram Blue Stilton kaas

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Keukenmachine met toebehoren
  • Mengkom
  • Deeghaak
  • 1 koekenpan met deksel
  • Snijplank
  • 3 middelgrote kommen
  • 2 kommetjes
  • Deegkrabber
  • Kwast
  • Maatbeker
  • Weegschaal
  • Bakpapier
  • Huishoudfolie
  • 1 pan/ ketel (20 cm groot)
  • Gehaktmolen
  • Klein bakblikje
  • Houten lepel
  • Spatel
  • 7 Saté prikkers
  • Keukenpapier
  • Maatbeker
  • Oven thermometer met draad
  • Knoflookpers

Voorbereidingen

  • Verwarm de oven voor op 175 graden, hete lucht.

Brioche brood

  • Maak een brioche brood door alle ingrediënten (behalve sesamzaad en 2 eieren) in de mengkom te doen, voeg langs de rand het zout toe.
  • Meng het met een vlinderhaak en kneed het laatste stuk met je hand.
  • Laat het geheel rijzen.
  • Verdeel het deeg in 7 bolletjes. Ongeveer 30 gram per stuk. (Misschien 8 bollen maken voor reserve)
  • Bol de bolletjes op. Leg ze op een bakplaat
  • Strijk ze af met eidooier en sesamzaad.
  • Laat ze 30 minuten rijzen en bak ze 175 graden, 20 min, hete lucht. Zet een bakje kokend water in de oven.

Gehakt

  • Snijd de speklappen en rundvlees in kleine blokjes, zet de gehaktmolen vast op de werkbank. Voeg het vlees toe en vang het op in een kom.
  • Het gehakt kruiden met de overige ingrediënten en maak er mini hamburgers van.
  • Pak ze in met ontbijtspek en bak ze in een koekenpan met olie en roomboter.

Garnering

  • Snijd de uien in ringen, fruit ze aan met fijne kristalsuiker in een steelpan. 5 minuten karamelliseren, afblussen met port. Laat de port 10 minuten ongeveer inkoken met de deksel op de pan. Voeg er balsamico, peper en zout toe en laat het afkoelen.

Afwerking/decoratie

  • Snijd de broodjes, beleg ze met rucola, uien, burger en kaas.
  • Prik een saté prikker in het broodje, zodat ze niet uit elkaar vallen.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.