E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Macarontoren van Rutger

Rutger

Recept van
Rutger

Koekjes
Expert
(15) reviews

Ingrediënten

De macaronschelpen

  • 450 gram poedersuiker
  • 450 gram gemalen amandelen
  • 1 citroen
  • 330 gram eiwit
  • 450 gram fijne kristalsuiker
  • 110 milliliter water
  • oranje kleurstof
  • framboosrode poederkleurstof
  • cacaopoeder

De sinaasappel-chocoladevulling

  • 200 milliliter slagroom
  • 250 gram pure chocolade
  • eetlepel fijne kristalsuiker
  • 40 gram boter
  • rasp van 2 biologische sinaasappels

De frambozenvulling

  • 250 gram frambozen
  • 60 milliliter water
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 80 gram eiwit
  • 300 gram roomboter
  • 0.5 theelepel cream of tartar

Bereidingswijze

De macaronschelpen

  • Bedek twee bakplaten met bakpapier.
  • Doe de gemalen amandelen en poedersuiker in de foodprocessor met messen en meng goed door elkaar.
  • Hel over in een grote kom.
  • Ontvet de kom en garde van de keukenmachine met een citroen.
  • Doe 165 gram eiwit in de kom en klop tot het wit en stevig begint te worden.
  • Doe de fijne suiker en het water in een steelpan en kook tot 118°C.
  • Schenk de suikersiroop al kloppend bij het eiwitmengsel en klop nog zeker 8 minuten door tot het is afgekoeld.
  • Meng ondertussen de andere 165 gram eiwit met een spatel door het amandel-poedersuikermengsel.
  • Meng hier vervolgens in drie keer de Italiaanse merengue door.
  • Verdeel over twee kommen en breng het ene mengsel op kleur met oranje kleurstof en het andere met de rode kleurstof.
  • Goed doorslaan tot de substantie spuitbaar is.
  • Vul twee spuitzakken met de twee beslagen. Spuit kleine hoopjes meringue op de bakplaat.
  • Klop de plaat op het aanrecht om luchtbellen te verwijderen.
  • Bestuif de oranje macarons licht met cacao.
  • Laat de macarons minimaal een half uur rusten, tot ze een huidje hebben gevormd.
  • Verwarm de oven ondertussen tot 150°C.
  • Bak de macarons 16 minuten.
  • Laat goed afkoelen.

De sinaasappel-chocoladevulling

  • Breng slagroom en fijne kristalsuiker aan de kook.
  • Doe de pure chocolade in een kom.
  • Schenk de helft van de hete slagroom over de chocolade en laat de chocolade smelten.
  • Meng dit voorzichtig door.
  • Voeg de rest van de slagroom toe en blijf goed roeren tot een egale ganache.
  • Maak het mengsel extra glad met de staafmixer.
  • Voeg daarna boter en sinaasappelrasp toe. Roer goed door.
  • Doe in een spuitzak en laat het geheel opstijven in de koelkast. Maar zorg ervoor dat het wel spuitbaar blijft, dus haal het op tijd uit de koeling.

De frambozenvulling

  • Kook frambozen, 2 eetlepels water en 1 eetlepel suiker op laag vuur.
  • Zodra de frambozen kapot gekookt zijn, zeef de frambozenpuree boven een kommetje.
  • Ontvet de kom en de garde.
  • Doe eiwit en cream of tartar in de mengkom en begin met kloppen.
  • Kook water en fijne suiker tot een suikersiroop van 118°C.
  • Giet de warme siroop al kloppend bij de eiwitten zodra deze schuimig is en stijf begint te worden. Blijf kloppen tot de meringue op kamertemperatuur is.
  • Mix de boter er lepel voor lepel doorheen.
  • klop als laatste de gezeefde en afgekoelde frambozenpuree erdoorheen.

Samenstellen

  • Spuit op de helft van de oranje macarons een beetje sinaasappel-chocoladevulling en dek af met de andere helft macarons.
  • Spuit op de helft van de roze macarons de frambozenvulling en dek af met de andere helft van de macarons.
  • Laat opstijven en koud worden in de koeling.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.