E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Maanzaad Taart

In Nederland wordt maanzaad vooral gebruikt op brood en broodjes, maar Nina laat zien dat je het ook heel goed door je cakebeslag kunt verwerken. En dat past bij haar Bosnische roots, want daar wordt maanzaad vaker gebruikt als vulling in gebak. Zeker het proberen waard!

Nina

Recept van
Nina

Taart
Makkelijk
(25) reviews

Ingrediënten

Cake

  • 5 eigelen
  • 5 eiwitten
  • 190 gram poedersuiker
  • 55 gram bloem
  • 70 milliliter melk
  • 1 theelepel kaneel
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 100 gram maanzaad

Crème

  • 500 milliliter melk
  • 100 gram eidooier
  • 150 gram suiker
  • 50 gram bloem
  • 250 gram boter
  • 1 vanillestokje
  • 200 gram vijgenjam

Decoratie

  • maanzaad
  • verse vijgen
  • zilveren suikerpareltjes
  • Eucalyptus

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 150 graden.
  • Vet een springvorm van 20 centimeter in.

Cake

  • Klop de eiwitten luchtig.
  • Klop het eigeel met de suiker luchtig.
  • Voeg beetje bij beetje de bloem, kaneel en bakpoeder toe aan het eigeel-mengsel.
  • Voeg het maanzaad toe.
  • Voeg ook de melk toe.
  • Meng uiteindelijk ook de opgeklopte eiwitten voorzichtig door het beslag.
  • Verdeel je beslag in 4 gelijke delen.
  • Giet een deel in de ingevette springvorm en bak de cakes in zo’n 20-25 minuten gaar.
  • Laat de cakes afkoelen op een rooster.

Crème

  • Scheid de eieren.
  • Klop in een kom de eidooiers met de suiker luchtig.
  • Voeg de bloem toe.
  • Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap het merg eruit.
  • Breng de melk met het vanillestokje en -merg aan de kook.
  • Haal het vanillestokje uit de pan.
  • Schenk de helft van de gekookte melk in de kom met de eidooiers, suiker en bloem.
  • Roer goed door.
  • Giet het mengsel terug bij de overige melk in de pan.
  • Kook tot het begint in te dikken.
  • Zet je vuur uit en voeg 50 gram boter toe.
  • Roer door tot de boter is gesmolten.
  • Stort het mengsel in een schaal, dek af met folie en laat afkoelen.
  • Als de room is afgekoeld voeg je de overige 200 gram boter in blokjes toe.
  • Mix door met een handmixer.

Decoratie

  • Stapel de taart in de volgende volgorde op:
    • Biscuit – crème – vijgenjam
    • Biscuit – crème – vijgenjam
    • Biscuit – crème – vijgenjam
    • en eindig met biscuit.
  • Smeer de taart af met de crème.
  • Decoreer de taart met maanzaad, vijgen en zilveren versiersels.

Bakgereedschap

  • Keukenmachine met toebehoren
  • Handmixer
  • Garde
  • Springvorm(en) van ø 20 centimeter
  • Paletmes

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.