E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Koffiekerst met noot en rood

Hazelnootmeringue, cranberrycompote en koffiecrème. Dit taartje doet zijn naam eer aan! Hij doet Janny aan vroeger denken. Haalt deze desserttaart bij jou ook mooie herinneringen naar boven?

Jeanette

Recept van
Jeanette

Taart
Goed te doen
(5) reviews

Ingrediënten

Hazelnootmeringue

  • 300 gram hazelnoten
  • 25 gram poedersuiker
  • 6 eiwitten
  • 450 gram witte basterdsuiker
  • 1 vanillestokje
  • 0.5 theelepel azijn

Banketbakkersroom

  • 1 vanillestokje
  • 400 milliliter melk
  • 80 gram suiker
  • 2 eidooiers
  • 20 gram roompoeder
  • 20 gram maïzena

Cranberry compote

  • 100 gram cranberry’s
  • 60 milliliter water
  • 60 gram suiker
  • 1 eetlepel citroen (sap)

Koffiecrème

  • 48 gram espresso (warm)
  • 3 theelepels oplosespresso
  • 48 gram bruine basterdsuiker
  • 240 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 48 gram poedersuiker
  • 1 bakje banketbakkersroom

Nougatine

  • 50 gram blanke hazelnoten
  • 13 milliliter water
  • 71 gram suiker

Slagroomtopping

  • 400 milliliter slagroom
  • 40 gram fijne kristalsuiker

Gesuikerde rode bes takjes

  • 200 gram rode bessen
  • 20 gram gepasteuriseerd eiwit
  • 50 gram fijne kristalsuiker

Opbouw

  • 200 gram pure chocolade callets
  • 100 gram witte chocolade callets

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 190 graden.
  • Bekleed de ø 23 centimeter springvorm(en) met bakpapier en vet in.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Leg een vel bakpapier klaar voor je nougatine.
  • Leg een stuk acetaatfolie klaar met de afmeting van de omtrek van de taart.

Hazelnootmeringue

  • Maal de hazelnoten met de poedersuiker fijn.
  • Klop de eiwitten stijf en voeg in delen de basterdsuiker toe.
  • Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit.
  • Voeg het vanillemerg en de azijn toe aan de eiwitten en mix nog even.
  • Spatel de eiwitten in 2 delen door het noot-mengsel tot alles goed gemengd is.
  • Verdeel het mengsel over 2 bakvormen.
  • Bak in circa 25 minuten gaar.
  • Laat afkoelen en haal héél voorzichtig uit de vormen, de bodems zijn namelijk erg fragiel.

Banketbakkersroom

  • Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit.
  • Breng het merg met 350 milliliter melk aan de kook.
  • Roer de overige 50 milliliter melk met de suiker, maïzena, roompoeder en eidooier tot een papje.
  • Giet al roerend de helft van de kokende melk op het papje. Roer goed door.
  • Giet dit mengsel weer terug bij de melk in de pan.
  • Breng onder voortdurend roeren aan de kook.
  • Laat het 1-2 minuten zachtjes doorkoken, blijf goed roeren.
  • Giet in een platte schaal, bedek met folie en laat afkoelen.
  • Klop de room voor gebruik even door.

Cranberry compote

  • Breng de suiker, het water en het citroensap aan de kook.
  • Voeg de cranberry’s toe.
  • Blijf af en toe roeren totdat de cranberry’s open knappen. Het wordt dan een gelei-achtige substantie.
  • Pureer kort met staafmixer.
  • Doe in een kom en laat afkoelen.

Koffiecrème

  • Meng de bruine basterdsuiker met de hete espresso en de oplos-espresso totdat alles goed is opgelost.
  • Klop de boter en (gezeefde) poedersuiker luchtig.
  • Voeg de banketbakkersroom toe en laat even draaien.
  • Voeg het koffiemengsel toe en klop door totdat het een mooie koffiecrème is.
  • Zet koel tot gebruik.

Nougatine

  • Verlaag de temperatuur van de oven naar 150 graden.
  • Spreid de hazelnoten uit op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze 8-10 minuten. Roer af en toe door.
  • Breng de suiker met het water aan de kook.
  • Laat goudbruin karamelliseren en haal van het vuur.
  • Voeg de geroosterde hazelnoten toe en roer goed door.
  • Stort het mengsel op een bakpapier en laat afkoelen.
  • Wanneer het mengsel is afgekoeld, hak je het tot nougatine.

Slagroomtopping

  • Klop de slagroom stijf met de suiker en zet weg tot gebruik.

Gesuikerde rode bes takjes

  • Klop het eiwit kort op.
  • Pak de takjes rode bessen en bestrijk ze met het eiwit.
  • Haal de takjes door de kristalsuiker.
  • Laat even drogen.

Opbouw

  • Leg een hazelnoot-meringue bodem op een taartkarton van ø 23 centimeter.
  • Doe de koffiecrème in een spuitzak met ronde spuitmond van ø 1 centimeter en spuit een laag crème over de bodem.
  • Verdeel een handje rode bessen (circa 100 gram) over de crème en druk ze licht aan, zodat ze mooi in de crème zitten.
  • Schep 3 á 4 eetlepels compote op de crème en verdeel met een klein glaceermes.
  • Leg voorzichtig de tweede bodem op de taart en spuit rondom en bovenop een flinke laag crème.
  • Strijk zijkanten en bovenzijde mooi glad af.
  • Plaats de taart even in de vriezer.
  • Pak je afgemeten stuk acetaatfolie erbij.
  • Smelt 2/3e van de witte chocolade au bain-marie.
  • Haal de kom van het vuur wanneer de chocolade gesmolten is.
  • Roer de overige stukjes witte chocolade door totdat alle stukjes zijn opgelost.
  • Laat afkoelen tot 28 graden.
  • Doe hetzelfde met de pure chocolade. Laat deze afkoelen tot 32 graden.
  • Doe de witte chocolade in een klein spuitzakje en spuit er kerstboompjes en sneeuwvlokken van op het acetaatfolie.
  • Laat een beetje uitharden.
  • Giet de pure chocolade van links naar rechts over de gehele folierand.
  • Verdeel de pure chocolade met een glaceermes tot deze mooi verdeeld is en overal dezelfde dikte heeft.
  • Haal de taart uit de vriezer.
  • Plaats de folierand met chocolade voorzichtig om de taart.
  • Zet even terug in de vriezer.
  • Verwijder voorzichtig de acetaatfolie.
  • Doe de opgeklopte slagroom in een spuitzak met een rond spuitmondje van ø 1 centimeter.
  • Spuit kleine slagroom-dopjes rond de gehele buitenste rand.
  • Decoreer de buitenste rand slagroom met de nougatine.
  • Strooi ook wat rondom de taart ter decoratie.
  • Spuit slagroom-dopjes bovenop de taart totdat de bovenzijde helemaal gevuld is.
  • Decoreer de taart met de gesuikerde rode bes takjes.

Bakgereedschap

  • Handmixer
  • Keukenmachine met toebehoren
  • Springvorm(en) van ø 23 centimeter (2x)
  • Glaceermes
  • Garde
  • Acetaatfolie van 5,5 centimeter breed
  • Hakmolen
  • Staafmixer
  • Rond spuitmondje ø 1 centimeter
  • Spuitzakken
  • Taartkarton van 23 centimeter
  • Thermometer

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.