E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Koffiebroodjes

Matthieu

Recept van
Matthieu

Brood
Moeilijk
(12) reviews

Ingrediënten

Banketbakkersroom

  • 1 vanillestokje
  • 500 milliliter volle melk
  • 100 gram suiker
  • 2 eidooiers
  • 45 gram custardpoeder
  • mespuntje zout

Deeg

  • 40 gram verse gist
  • 180 milliliter lauwwarme melk
  • 500 gram bloem
  • 25 gram witte basterdsuiker
  • 1 ei
  • 100 gram zachte roomboter
  • 10 gram zout
  • 150 gram krenten
  • 150 gram rozijnen

Glazuur

  • 250 gram gedroogde abrikozen
  • 250 milliliter water
  • 175 gram geleisuiker
  • 175 gram suiker
  • 100 gram poedersuiker
  • 20 milliliter water

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Bedek een bakplaat met bakpapier.
  • Laat de abrikozen voor de glazuur 1 uur rijzen in water.

Banketbakkersroom

  • Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit.
  • Breng in een pan 450 gram melk met het vanillemerg en -peul en 50 gram suiker aan de kook.
  • Roer de eidooiers met de rest van de suiker, melk en het zout los en roer de custardpoeder erdoor.
  • Schenk een scheutje warme melk over het eimengsel en roer het met een garde meteen goed door.
  • Schenk dit mengsel terug in de pan en roer alles goed door elkaar.
  • Breng de banketbakkersroom aan de kook en laat op laag vuur circa 2 minuten garen.
  • Stort de banketbakkersroom uit op een plat bord en bedek met plasticfolie.
  • Laat de banketbakkersroom goed afkoelen.

Deeg

  • Doe voor het deeg alle ingrediënten in een kom en kneed kort door elkaar tot een soepel deeg.
  • Laat 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Rol het deeg uit tot een lap van 40 x 50 centimeter.
  • Verdeel de banketbakkersroom over het deeg, maar houd 5 centimeter aan één van de langere randen vrij.
  • Strooi de krenten en rozijnen gelijkmatig over de room.
  • Bestrijk de rand zonder vulling met water.
  • Rol het deeg op. Rol vanaf de lange rand mét room zodat u de rol goed kunt sluiten op de natte deegrand.
  • Snijd de rol in schijven van 2 centimeter.
  • Leg de deegschijven op de beklede bakplaat en laat ze op een warme plaats 40 minuten rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Bak de koffiebroodjes 12 minuten in de voorverwarmde oven.

Glazuur

  • Giet de abrikozen af en breng samen met gelei- en gewone suikers aan de kook. Kook 2 minuten door en pureer eventueel tot een gladde moes.
  • Maak glazuur van de poedersuiker en 20 gram water.
  • Bestrijk de afgekoelde broodjes met de abrikozenjam en glazuur.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.