E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Koffie Verkeerd met een kick

Dit elegante mokkataartje glanst je tegemoet dankzij een glaze van gecondenseerde melk, witte chocolade en espresso.

Nicole

Recept van
Nicole

Taart
Goed te doen
(18) reviews

Ingrediënten

Cake

  • 190 gram bloem
  • 190 gram suiker
  • 6 eieren
  • 30 gram pure chocolade

Gekarameliseerde hazelnoten

  • 300 gram suiker
  • 2 eiwitten
  • 200 gram hazelnoten

Siroop

  • 45 gram suiker
  • 2 eetlepels espresso oploskoffie
  • 50 milliliter whisky

Glaze

  • 100 gram gecondenseerde melk
  • 150 gram suiker
  • 175 gram witte chocolade
  • 4 blaadjes gelatine
  • 2 eetlepels espresso oploskoffie
  • 50 milliliter whisky

Botercrème

  • 360 gram boter
  • scheutje melk
  • 200 gram suiker
  • 120 gram eiwit
  • 4 eetlepels espresso oploskoffie

Afwerken/decoratie

  • 50 gram chocolade koffieboontjes

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Keukenmachine met toebehoren
  • Handmixer met garden
  • Staafmixer
  • 3 taartringen Ø 20 centimeter
  • 2 bakplaten
  • Bakpapier
  • 2 spatels (rubber)
  • Zeef
  • Oventhermometer
  • Taartrooster
  • Paletmes
  • Klein paletmesje met knik
  • Taartkarton Ø 20 centimeter
  • Spuitzak
  • Spuitmondje
  • Taartschep
  • Taartplateau

Voorbereidingen

  • Verwarm de oven (hete lucht) voor op 180 graden.

Cake

  • Breek de eieren in een mengkom, voeg suiker toe en mix ze met de handmixer au bain-marie schuimig.
  • Laat vervolgens de eieren koud draaien in de keukenmachine (met ballongarde).
  • Zeef de bloem en spatel er voorzichtig doorheen.
  • Bekleed de taartringen met bakpapier en verdeel het beslag hierover.
  • Plaats de taartringen in de voorverwarmde oven en bak de cakes in 15 minuten goudbruin en gaar en laat afkoelen op een taartrooster.
  • Smelt ondertussen de pure chocolade in de magnetron of au bain-marie en bestrijk een van de bodems met de gesmolten chocolade.
  • Plaats de chocoladebodem op het taartkarton.

Gekarameliseerde hazelnoten

  • Hak de hazelnoten grof in een hakmolentje.
  • Bekleed de bakplaat met bakpapier.
  • Meng de hazelnoot met suiker, eiwit en verdeel over de bakplaat.
  • Plaats de bakplaat in de voorverwarmde oven, draai de temperatuur naar 160 graden en bak de nootjes 15 minuten.

Siroop

  • Voeg 50 milliliter water en suiker aan een steelpan toe, breng aan de kook en laat de suiker volledig oplossen.
  • Haal de pan van het vuur en voeg whisky en oploskoffie toe. Meng goed en laat afkoelen.

Glaze

  • Laat de blaadjes gelatine weken in een bakje met koud water en snijd de witte chocolade in kleine stukjes.
  • Voeg 50 milliliter water, suiker, gecondenseerde melk aan een steelpan toe en verhit tot het mengsel begint te koken.
  • Haal de pan van het vuur, knijp de blaadjes gelatine uit en voeg toe.
  • Voeg vervolgens de witte chocolade toe, roer tot alle chocolade gesmolten is en schenk de whisky erbij.
  • Giet een kleine hoeveelheid in een kom en houd apart.
  • Voeg aan de rest van de glaze de oploskoffie toe mix beiden met een staafmixer en laat afkoelen tot 33 graden.

Botercrème

  • Voeg eiwit en suiker aan een kom toe en verwarm au bain-marie tot de suiker gesmolten is.
  • Laat het mengsel vervolgens koud draaien in de keukenmachine (met ballongarde).
  • Meng de oploskoffie met een scheutje melk en roer glad.
  • Voeg wanneer het eimengsel afgekoeld is, de boter in kleine delen toe en mix goed.
  • Voeg het koffiemengsel toe en mix tot een romig geheel.
  • Schep de botercrème in een spuitzak met spuitmondje.

Afwerken/decoratie

  • Bestrijk de bodem op het taartplateau met de siroop.
  • Volg met een laag botercrème en leg hier een tweede bodem op.
  • Bestrijk de bodem weer met de siroop, volg met een laag botercrème, plaatst tot slot de laatste bodem erop en besprenkel met siroop.
  • Strijk de taart af met de resterende botercrème en plaats de taart in de vriezer tot de buitenkant bevroren is.
  • Plaats de taart vervolgens op het taartrooster en giet de espresso-glaze over de taart. Volg met de witte glaze en strijk af met een paletmes.
  • Zet de taart op het taartplateau en verdeel de gekarameliseerde nootjes over de onderste helft van de taart.
  • Garneer de taart met de chocolade koffiebonen.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.