E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Koekje erbij?

Rianne bakt graag koekjes. Daarom is haar Wie ben ik taart vormgegeven als koektrommel. Met daarin natuurlijk koekjes. Ze maakt de taart van een fris citroenbiscuit en combineert dat met kersensiroop en zachte crème. Ze serveert de taart op een schoolbord, omdat ze in het dagelijks leven juf is.

Rianne

Recept van
Rianne

Taart
HHB Nog Een Keer
Goed te doen
(9) reviews

Ingrediënten

Biscuittaarten

  • 8 eieren (M)
  • 250 gram fijne suiker
  • rasp van 1 citroen
  • 0.25 theelepel zout
  • 220 gram bloem
  • 30 gram custardpoeder

Jam

  • 250 gram aardbeien
  • 250 gram geleisuiker
  • 1 limoen

Botercrème

  • 300 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 60 milliliter water
  • 230 gram suiker
  • 3 eiwitten (maat M)
  • 0.25 theelepel zout
  • 1 theelepel vanille-extract

Banketbakkersroom met citroen

  • 400 milliliter volle melk
  • 1 vanillestokje
  • 100 gram suiker
  • 2 eidooiers
  • 45 gram custardpoeder
  • 100 gram citroensap

Jam margrietjes

  • 100 gram boter
  • 55 gram witte basterdsuiker
  • 0.25 citroen (rasp)
  • 0.25 losgeklopt ei
  • 60 gram Zeeuwse bloem
  • 65 gram bloem

Trempeersiroop

  • 90 gram suiker
  • 100 gram water
  • 4 eetlepels Kirsch

Zwitserse room

  • 100 milliliter slagroom

Opbouw

  • 100 gram aardbeien
  • 600 gram marsepein
  • groene kleurstof
  • 400 gram rolfondant
  • 1 theelepel tylose poeder
  • eetbare groene stift

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Staande mixer met toebehoren
  • Bakplaat (2x)
  • Vierkante bakvorm van 20 x 20 centimeter en tenminste 8 centimeter hoog
  • Ronde springvorm van ø 15 centimeter en tenminste 8 centimeter hoog
  • Handmixer
  • Spatel
  • Garde
  • Zeef
  • Deegkrabber
  • Zeef
  • Taartrooster
  • Suikerthermometer
  • Spuitzakken
  • Gekarteld spuitmondje van ø 1,5 centimeter
  • Spuitfles voor trempeersiroop
  • Rond taartkarton ø 15 centimeter
  • Vierkant taartkarton 20 x 20 centimeter
  • Taartzaag
  • 3 Knipbare dowels
  • Vierkante uitstekers van 4 en 2,5  centimeter
  • Ronde uitsteker ø 5 centimeter
  • Rolstokje of deegroller
  • Smoother voor fondant
  • Klein penseeltje

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Vet de springvormen in en leg op de bodem een bakpapiertje. Bestuif licht met bloem.
  • Bekleed 2 bakplaten met bakpapier.
  • Leg een spuitzak met gekarteld spuitmondje klaar.

Biscuittaarten

  • Klop het ei, suiker, zout en citroenrasp au bain-marie op tot ongeveer 37 graden.
  • Haal van de au bain-marie en klop op hoge snelheid tot door tot kamertemperatuur.
  • Zeef de bloem en custard en spatel dit voorzichtig door het eimengsel.
  • Verdeel het mengsel over de vormen.
  • Bak de kleine taart 18 – 20 minuten, de grote ongeveer 25 minuten.
  • Laat de biscuits afkoelen op een rooster.

Jam

  • Was de aardbeien, verwijder de kroontjes en snij in stukjes.
  • Pers de limoen.
  • Breng de aardbeien, limoensap en geleisuiker roerend aan de kook en laat 4 minuten doorkoken.
  • Laat de jam afkoelen in de koelkast.

Botercrème

  • Breng 200 gram suiker met het water aan de kook.
  • Als de suikersiroop 113 graden is, klop je de eiwitten met het zout tot stijve pieken.
  • Voeg tijdens het kloppen de overige 30 gram suiker in gedeeltes toe.
  • Voeg de suikersiroop voorzichtig aan het eiwit toe als hij 118 graden is.
  • Zet de mixer op de hoogste stand en klop tot de meringue koud aanvoelt.
  • Zet de bisschopshaak op de keukenmachine.
  • Voeg de boter lepel voor lepel toe, terwijl je rustig blijft kloppen.
  • Voeg de vanille extract toe en klop tot de botercrème luchtig is.
  • Vul een spuitzak met botercrème en doe de rest in een kom.

Banketbakkersroom met citroen

  • Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap het merg eruit.
  • Verwarm de melk met het vanillemerg in een steelpan.
  • Maak een papje van het eigeel, de suiker, citroensap en custardpoeder.
  • Voeg een deel van de hete melk toe aan het papje en roer goed met de garde.
  • Giet alles terug in de pan bij de rest van de melk en breng roerend aan de kook.
  • Blijf goed doorroeren tot het mengsel dikker wordt.
  • Giet het mengsel in een bord, dek af met folie en laat in de koelkast afkoelen.

Jam margrietjes

  • Verwarm de oven op 175 graden.
  • Meng de boter, suiker, zout en citroenrasp op middelhoge snelheid tot het romig en luchtig is.
  • Voeg het ei toe.
  • Zeef de bloem en voeg toe.
  • Meng kort op lage snelheid.
  • Vul de spuitzak met gekarteld spuitmondje met het deeg.
  • Spuit kleine rozetten op de 2 bakplaten.
  • Zeef een klein deel van de jam en vul er een spuitzak mee.
  • Duw met je natte vinger een klein kuiltje in het midden van de rozetten.
  • Vul de kuiltjes met jam.
  • Bak de koekjes 20 minuten in het midden van de oven.
  • Laat afkoelen op een rooster.

Trempeersiroop

  • Breng suiker en water aan de kook.
  • Laat afkoelen en voeg de kirsch toe.
  • Doe de siroop in een spuitfles.

Zwitserse room

  • Klop de banketbakkersroom met citroen los.
  • Weeg 200 gram af.
  • Klop de slagroom lobbig.
  • Voeg de slagroom toe aan de banketbakkersroom en klop door tot het een mooi mengsel is.
  • Vul een spuitzak met het mengsel en leg koel weg.

Opbouw

  • Snij de aardbeien in plakjes.
  • Snij de ronde taart horizontaal in 3 lagen.
  • Leg de eerste laag op het taartkarton, trempeer met de siroop en spuit een dijkje van botercrème.
  • Vul met Zwitserse room.
  • Leg de tweede plak biscuit erop, trempeer en spuit een dijkje botercrème.
  • Vul met de aardbeienjam en plakjes aardbei.
  • Trempeer de derde plak en leg met de getrempeerde zijde naar beneden op de vulling.
  • Smeer de taart af met botercrème en zet in de koelkast.
  • Herhaal alle bovenstaande stappen voor de vierkante taart.
  • Kneed 50 gram fondant met een beetje tylose en rol dun uit.
  • Steek 7 raampjes en een naambordje uit  en laat drogen op het werkblad.
  • Kleur de marsepein Zaans groen.
  • Rol op een met poedersuiker bestrooid werkblad de overige fondant.
  • Bekleed er de kleine ronde taart mee.
  • Teken met groene eetbare stift een koffiekopje, taartje, boek, potlood, pion en dobbelsteen op de taart.
  • Rol de marsepein uit en bekleed de vierkante taart daarmee.
  • Kerf met een mesje een houtpatroon in de zijkant.
  • Plak met een beetje water het naambord en de raampjes op de taart.
  • Zet de taart op het presenteerblad.
  • Knip de dowels op maat en steek ze in de vierkante taart.
  • Zet de ronde taart er op en ‘vul’ hem met de koekjes.
  • Leg er ook wat koekjes omheen.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.