E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Kleverig en zoet doen het altijd goed!

Als het aan Anouk ligt moet een koffiebroodje veel smaak hebben en lekker aan je vingers plakken. Daarom maakt ze een variant met kaneel, kardemom, sinaasappel, gewelde abrikozen en rozijnen en een krokantje van pistache. Met een gelei, glazuurtje en een romige vulling is dit een koffiebroodje zoals een koffiebroodje hoort te zijn.

Anouk

Recept van
Anouk

Brood
Goed te doen
(11) reviews

Ingrediƫnten

Banketbakkersroom

  • 1 vanillestokje
  • 275 gram volle melk
  • 2 eidooiers
  • 40 gram fijne kristalsuiker
  • 20 gram (bio) patent tarwebloem

Pistache-spijs

  • 100 gram pistachenoten (gepeld, ongebrand en ongezouten)
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 1 eiwit
  • rasp van 1 sinaasappel

Broodjes

  • 450 gram (bio) patent tarwebloem
  • 75 gram witte basterdsuiker
  • 0.5 theelepel zout
  • 35 gram bakkersgist
  • 1 theelepel kaneel
  • 0.25 theelepel kardemom
  • 75 gram roomboter
  • 317 gram volle melk
  • 1.5 losgeklopt ei
  • 50 milliliter zonnebloemolie
  • 100 gram gewelde gedroogde abrikozen
  • 100 gram gewelde donkere rozijnen

Abrikozengelei

  • 125 gram abrikozen (vers)
  • 100 gram geleisuiker
  • sap van 1 sinaasappel

Glazuur

  • 100 gram poedersuiker
  • 2 eetlepels warm water

Opbouw

  • 100 gram pistachenoten (gepeld, ongebrand en ongezouten)

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Deegroller
  • Keukenmachine met deeghaak
  • Hakmolen
  • Staafmixer
  • Rasp
  • Bakplaat
  • Spuitzakken
  • Rond spuitmondje
  • Kwastje
  • Thermometer

Voorbereiding

  • Maak een dag van tevoren de gewelde abrikozen en rozijnen. Snijd de abrikozen in stukjes en wel met de rozijnen in warm water van maximaal 40 graden. Laat tenminste 24 uur drogen.
  • Verwarm de oven voor op de rijsstand, 40 graden.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Banketbakkersroom

  • Snijd het vanillestokje over de lengte doormidden en schraap het merg eruit.
  • Breng de melk met het vanillemerg en -stokje aan de kook.
  • Laat 5 minuten doorkoken.
  • Verwijder het vanillestokje.
  • Klop de eidooiers met de suiker romig en wit.
  • Voeg de bloem toe.
  • Schenk de warme melk bij het eimengsel en roer goed door.
  • Giet terug in de pan.
  • Laat, terwijl je blijft roeren, 5 minuten doorkoken.
  • Giet in een platte schaal, dek af met folie en laat afkoelen.
  • Doe 2/3e in een spuitzak met rond spuitmondje.

Pistache-spijs

  • Maal de pistachenoten met de suiker fijn.
  • Voeg het eiwit en de sinaasappelrasp toe en mix tot een spijs.
  • Verpak in folie en bewaar koel.
  • Meng 200 gram spijs met 1/3e van de afgekoelde banketbakkersroom.

Broodjes

  • Maak een klein beetje melk lauwwarm.
  • Roer de gist erdoor.
  • Roer de bloem, basterdsuiker, zout, kaneel, kardemom en gist door elkaar.
  • Smelt de boter.
  • Roer de overige melk, het ei en de boter door elkaar. Zorg dat het mengsel ongeveer 30 graden is.
  • Voeg de natte delen toe aan de droge delen.
  • Kneed met een deeghaak in 5 – 10 minuten tot een glad en veerkrachtig deeg.
  • Doe het deeg in een met olie ingevette kom, dek af met folie en laat 25 minuten rijzen via de rijsfunctie van de oven (35-40 graden).
  • Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot een plak van 18 bij 60 centimeter.
  • Snijd in 2 plakken van 18 bij 30 centimeter.
  • Beleg de plakken voor 2/3e (12 bij 30 centimeter) met het mengsel van banketbakkersroom en pistachespijs.
  • Strooi de gewelde rozijnen en abrikozenstukjes erover.
  • Vouw het bovenste niet belegde stuk deeg over de vruchten.
  • Vouw het onderste stuk deeg met vruchten naar binnen.
  • Je hebt nu twee plakken van 6 bij 30 centimeter.
  • Snijd in 12 stukken van 6 bij 5 centimeter.
  • Snijd in ieder stuk in het midden over de lengte een snee van 3 centimeter.
  • Vouw de bovenkant onderlangs door de snede en trek het deeg weer omhoog. Je krijgt in het midden een draai.
  • Leg de broodjes op een met bakpapier beklede bakplaat en laat 15-25 minuten rijzen via de rijsfunctie van de oven (35-40 graden Celsius).
  • Verwarm de oven naar 220 graden.
  • Spuit een toef banketbakkersroom in het midden van ieder broodje.
  • Bak de broodjes in 10 tot 12 minuten gaar.
  • Draai eventueel de plaat halverwege om, zodat de broodjes gelijkmatig kleuren.
  • Laat de broodjes afkoelen op een rooster.

Abrikozengelei

  • Snijd de abrikozen klein.
  • Laat ze met de geleisuiker en sinaasappelsap een paar minuten koken.
  • Pureer met de staafmixer.

Garnering

  • Rooster de pistachenootjes in een koekenpan.
  • Hak fijn.

Glazuur

  • Meng de poedersuiker met het water tot een mooi glazuur.

Opbouw

  • Bestrijk de broodjes met de abrikozengelei.
  • Spuit lijntjes glazuur op de broodjes.
  • Decoreer met de fijngehakte pistachenootjes.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.