E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Kerstkrans maar dan anders

Jacques

Recept van
Jacques

Hartig
Brood
Expert
(1) reviews

Ingrediënten

Deeg

  • 180 gram patentbloem
  • 180 gram speltmeel
  • 180 gram koude boter
  • 160 gram ei
  • 50 milliliter volle melk

Vulling

  • 300 gram kipfilets
  • 75 gram ontbijtspek
  • 185 gram kruidenroomkaas
  • 75 gram geraspte kaas
  • 30 gram mosterd
  • 20 gram honing
  • 1 rode paprika
  • 1 stuk bleekselderij
  • 1 takje bosuitjes
  • zout
  • peper

Samenstellen

  • 1 ei
  • 20 milliliter melk
  • 50 gram sesamzaad
  • 40 milliliter olijfolie
  • 40 milliliter witte balsamico azijn
  • zout
  • peper
  • 20 gram pijnboompitten
  • 30 gram rucola

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 180˚C.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Deeg

  • Meng de twee bloemen in een mengkom.
  • Snijd de boter in kleine blokjes en voeg deze toe aan het bloemmengsel.
  • Meng alles in de machine tot een rulle massa (lijkt op broodkruimels).
  • Voeg vervolgens ei en melk toe en kneed kort tot een soepel deeg.
  • Leg in folie in de koelkast.

Vulling

  • Snijd kip en het spek in kleine blokjes.
  • Bak het spek uit en laat rusten op een bord.
  • Bak vervolgens in het achtergebleven vet de kip half gaar.
  • Laat volledig afkoelen.
  • Snijd de overige ingrediënten in mooie blokjes, maar niet te fijn.
  • Houd wat rode paprika achter om sterretjes uit te steken voor de garnering.
  • Meng alles voorzichtig door elkaar.

Samenstellen

  • Haal het deeg uit de koeling en rol uit tot een lap van 64 cm x 11 cm.
  • Verdeel de koude vulling over het deeg.
  • Bestrijk één rand van het deeg met water.
  • Vouw het deeg stevig over de vulling zodat er een “deegworst” ontstaat.  Snijd overig deeg weg.
  • Vorm de worst op de bakplaat in een mooie krans.
  • Steek uit het overgebleven deeg kerststerren en plak deze met wat water op de krans.
  • Klop het ei los met wat melk en bestrijk de krans hiermee.
  • Strooi sesamzaadjes over de krans en bak in 45 minuten goudbruin.
  • Laat afkoelen op een rooster.
  • Maak ondertussen een dressing van de olie, witte wijnazijn, zout, peper.
  • Rooster de pijnboompitjes en steek de sterretjes uit de overgebleven rode paprika.
  • Meng rucola, pijnboompitjes en paprikasterretjes met de dressing in een kom.
  • Leg de krans op een serveerbord en leg salade in het midden van de krans.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.