E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Kers(t)brood

Een gevuld kerstbrood met spijs van geroosterde pistachenoten. Moet er nog meer gezegd worden?

Kim G

Recept van
Kim G

Brood
Goed te doen
(11) reviews

Ingrediënten

Pistachespijs

  • 100 gram suiker
  • 20 gram poedersuiker
  • half ei
  • 25 gram amandelmeel
  • 75 gram pistachenoten
  • 1 sinaasappel

Kerstbrood

  • 400 gram bloem
  • 10 gram gist
  • half ei
  • 50 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 60 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 150 gram geroosterde hazelnoten
  • 100 gram gedroogde kersen
  • 75 gram amarena kersen
  • 4 theelepels kaneelpoeder
  • 2 theelepels zout

Garnering

  • 20 gram poedersuiker
  • 150 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 1 sinaasappel

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Keukenmachine met toebehoren
  • Foodprocessor
  • Deegroller
  • Vershoudfolie
  • Kwast
  • Garde
  • Deegroller
  • Tulbandvorm
  • Mengkom
  • Zeef

Voorbereidingen

  • Verwarm de oven voor op 170 graden.

Pistachespijs

  • Verdeel de pistachenoten over een bakplaat en rooster ze 5-7 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Boen en rasp een vierde deel van de sinaasappelschil.
  • Voeg de geroosterde pistachenoten samen met amandelmeel, suiker, sinaasappelrasp en ei in de foodprocessor en maal tot een smeuïg mengsel.
  • Rol het mengsel in een lange sliert en bewaar tot gebruik.

Kerstbrood

  • Hak de hazelnoten fijn en snijd de kersen in kleine stukjes.
  • Laat de amarena kersen uitlekken, dep droog en snijd ook in kleine stukjes.
  • Voeg bloem, gist, suiker, boter en 210 milliliter lauwwarm water in de keukenmachine en mix in 7-10 minuten tot een kleverige bol. Voeg als het deeg te nat blijft een beetje bloem toe.
  • Laat het deeg 15 minuten rijzen.
  • Pak vervolgens vijf zesde van het deeg om de overige ingrediënten in te vouwen: rol het deeg uit tot een langwerpige plak. Verdeel de hazelnoten en de kersen over het midden van de deegplak en vouw het deeg over de vulling heen. Kneed op deze manier de vulling rustig door het deeg heen en laat het deeg weer 15 minuten rijzen.
  • Rol het deeg opnieuw uit, leg het pistachespijs in het deeg en vouw het deeg dicht zodat de spijs helemaal is ingepakt.
  • Smeer de tulbandvorm in met een half losgeroerd ei en vet vervolgens in met een beetje boter.
  • Trek het een zesde deel deeg dun uit en plaats onderin de tulband.
  • Volg met de resterende deeg en plaats ook in de vorm.
  • Laat het deeg 30 minuten rijzen en verwarm de oven ondertussen voor op 200 graden.
  • Plaats de tulbandvorm in de voorverwarmde oven en bak in 30-35 minuten goudbruin en gaar.

Garnering

  • Boen en rasp de schil van de sinaasappel en pers het sap.
  • Meng de boter met sinaasappelrasp, -sap en poedersuiker.
  • Rol de boter uit in vershoudfolie en laat opstijven in de koelkast.
  • Druk sterren uit de boter.

Afwerken/decoratie

  • Bestuif de kersttol met poedersuiker en serveer met de sinaasappelbotersterren.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.