E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Kek lapis

Annemarie

Recept van
Annemarie

Cake
Expert
(51) reviews

Ingrediënten

Donkere kruidenmix

  • 20 theelepels kaneel
  • 6 theelepels nootmuskaat
  • 6 theelepels kruidnagelpoeder
  • 15 theelepels kardemom (gemalen)
  • 10 theelepels anijs

Witte speculaaskruiden

  • 7 theelepels venkelzaadjes
  • 3 theelepels kardemom (gemalen)
  • 3 theelepels korianderpoeder
  • 2 theelepels gemberpoeder
  • 0.5 theelepel nootmuskaat
  • 0.5 theelepel anijspoeder

Buitenkant spekkoek

  • 12 eieren
  • 500 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 400 gram basterdsuiker
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 250 gram bloem

Binnenkant spekkoek

  • 36 eieren
  • 1500 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 1200 gram basterdsuiker
  • 3 theelepels vanille-extract
  • 750 gram bloem
  • drupjes kleurstoffen

Samenstellen

  • 400 gram gecondenseerde melk

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Leg een vierkante bakvorm klaar van ongeveer 25×25 centimeter klaar.
  • Zet de oven op 200°C grilstand.

Donkere kruidenmix

  • Maak de donkere kruidenmix door de aangegeven hoeveelheden in een kom goed te mengen.

Witte speculaaskruiden

  • Maak de witte speculaaskruiden door de aangegeven hoeveelheden in een kom goed te mengen.

Buitenkant spekkoek

  • Scheid de eieren.
  • Klop boter, suiker, eigeel en vanille-extract tot een luchtig mengsel.
  • Klop de eiwitten op en spatel vervolgens door het beslag.
  • Spatel als laatste het bloemmengsel er door.
  • Weeg 800 gram van het beslag af en meng hier een paar flinke eetlepels van het bruine kruidenmengsel doorheen tot het een mooie bruine kleur heeft. Proef, en voeg zo nodig extra eetlepels kruidenmix toe. Het beslag mag vrij sterk van smaak zijn, omdat het afgewisseld wordt met laagjes neutraal beslag
  • Weeg 400 gram van het basisbeslag af. Zet opzij.
  • De onder- en bovenlaag van de spekkoek bestaan uit 2 bruine en 1 wit laagje (afgewisseld).
  • Vet het bakblik in en bekleed het met een strook bakpapier dat zo breed is als de bodem van het bakblik; druk het papier goed tegen de zijkant aan omhoog en zorg ervoor dat het zeker 5 centimeter uitsteekt. De 2 overige zijden worden niet bekleed.
  • Schep ongeveer 200 gram bruin beslag in het bakblik. Strijk het uit met een lepel tot een mooie egale laag.
  • Zet het bakblik 3-5 minuten onder de gril tot het deeg mooi bruin is gekleurd. Een mooie bruine grillaag zorgt voor kleine donkere lijntjes tussen de verschillende kleuren.
  • Haal het bakblik uit de oven. Druk eventueel de cakelaag aan met een fondantstrijker.
  • Doe 200 gram (of meer als je eerder ook meer bruin beslag gebruikt hebt) wit beslag in het bakbik, strijk uit en zet weer onder de gril.
  • Druk de laag weer goed aan en sluit af met een bruine laag.
  • Haal de vierkante plak cake met behulp van het bakpapier voorzichtig uit het bakblik. Laat afkoelen op een rooster. Dit is de onderkant van de spekkoek.
  • Maak op dezelfde manier nog een 3-laagse spekkoek voor de bovenkant van de spekkoek.

Binnenkant spekkoek

  • Scheid de eieren.
  • Klop boter, suiker, eigeel en vanille-extract tot een luchtig mengsel.
  • Klop eiwitten op en spatel vervolgens door het beslag.
  • Spatel als laatste het bloemmengsel er door.
  • Verdeel het deeg in 6 gelijke delen (ongeveer 400 gram per beslag).
  • Kleur alle beslagen met een andere kleur naar smaak. En breng 4 van de 6 laagjes op smaak met de kruidenmengsels. Voeg het donkere specerijenmengsel toe aan de donkere kleuren en de witte kruiden aan wat lichtere kleuren. 2 beslagen blijven neutraal.
  • Iedere cake bestaat uit 3 laagjes van verschillende kleuren. Van iedere kleurencombinatie zijn 2 plakken cake nodig: u maakt dus 4 plakken cake.

Samenstellen

  • Snijd van iedere plak cake, de randen netjes af.
  • Meet de dikte van een cakeplak en snijd het vervolgens in stroken die net zo breed zijn als de dikte van de cake; je krijgt dus vierkante plakken cake. Doe dit bij iedere laag.
  • Neem ongeveer de helft van de repen van een kleurencombinatie en snijdt elke reep diagonaal doormidden.
  • Leg de onderlaag spekkoek (bruin-witte laagjes) op het werkblad en smeer dit in met een dun laagje gecondenseerde melk.
  • Leg de halve, diagonaal doormidden gesneden repen met de vlakke kant naar beneden tegen elkaar aan op de onderlaag. Zorg dat ze allemaal op dezelfde manier liggen.
  • Bestrijk met gecondenseerde melk en leg nu de hele repen van de andere kleurencombinatie er zo bovenop dat de laagjes dwars staan ten opzichte van de eerste diagonale laag.
  • Bestrijk weer met gecondenseerde melk en leg nu de hele repen van de andere kleurencombinatie hier bovenop. Zorg ervoor dat de laagjes hiervan ook weer dwars staan ten opzichte van die van de laag eronder. Let goed op dat de repen op dezelfde manier neergelegd worden, zodat er geen fouten in het patroon ontstaan.
  • Bouw door, totdat een van de kleurencombinaties op is.
  • Sluit af met de overgebleven diagonaal doorgesneden blokken; zo ontstaat een vlakke bovenkant.
  • Bestrijk weer met gecondenseerde melk en leg de bovenlaag er bovenop.
  • Snijd de zijkanten waar de verschillende plakken cake uitsteken, recht bij.
  • Wikkel de cake strak in plastic folie en laat rusten zodat de cake goed aan elkaar plakt.
  • Verwijder het plastic folie en snijdt de voor- en achterkant van de cake zodat het mooie blokkenpatroon zichtbaar wordt.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.