E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Karmelito choco

Filiz

Recept van
Filiz

Makkelijk
(0) reviews

Ingrediënten

Deeg I

  • 250 gram bloem
  • 30 milliliter zonnebloemolie
  • 1 theelepel zout
  • 125 gram roomboter (plus extra voor het invetten)
  • 2 eetlepels ijskoud water

Karamel

  • 150 gram kristalsuiker
  • 100 milliliter slagroom
  • 80 gram roomboter op kamertemperatuur

Chocolademousse

  • 1.5 gelatine blaadje
  • 70 milliliter melk
  • 175 milliliter slagroom
  • snufje zout
  • 170 gram Pure chocolade, minimaal 75% cacao
  • 1 ei
  • 1 sinaasappel (rasp)
  • 150 gram verse dadels (zonder pit)
  • 50 gram hazelnoten, zonder velletje, zonder zout

Samenstelling

  • 1 mango
  • 50 gram pecannoten
  • 5 blaadjes munt

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Vet een (rechthoekige) vlaaivorm met diameter van 35 centimeter en losse bodem in met boter.
  • Zet bakbonen en bakpapier klaar.

Deeg I

  • Doe bloem, zonnebloemolie, zout, roomboter en water in een beslagkom. Kneed goed door elkaar tot een soepel deeg.
  • Vorm een vierkant van het deeg en druk plat.
  • Wikkel in huishoudfolie en laat rusten in de koelkast.

Karamel

  • Karamelliseer suiker met een beetje water. Haal van de kookplaat.
  • Doe de slagroom in een schone steelpan en verwarm op laag vuur.
  • Schenk bij de karamel en beweeg de pan voorzichtig om room en karamel te mengen.
  • Roer goed door met een spatel.
  • Laat de karamelsaus even afkoelen.
  • Snijd boter in blokjes.
  • Voeg bij de karamelsaus en roer tot egale saus.
  • Zet apart.

Deeg II

  • Haal deeg uit de koeling.
  • Bestuif de werkbank met wat meel.
  • Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 5 millimeter dikte en bekleed de ingevette bakvorm.
  • Bak de bodem 10 minuten blind* in de voorverwarmde oven.
  • Haal het bakpapier met de bonen uit de vorm en bak de taartbodem nog eens 10 a 15 minuten tot hij bruin en knapperig is.

Chocolademousse

  • Week de gelatineblaadjes ongeveer 10 minuten in koud water tot zacht.
  • Verwarm melk en slagroom tot het kookpunt in een pan met dikke bodem op laag vuur.
  • Voeg een snuf zout toe en roer even door.
  • Haal pan van het vuur. Knijp gelatineblaadjes uit en voeg toe. Roer goed door tot gelatine opgelost is.
  • Voeg de chocolade toe en laat even staan tot chocolade uit elkaar valt.
  • Roer goed door.
  • Voeg het ei toe en klop dit met een garde door het mengsel.
  • Breng op smaak met sinaasappelrasp.
  • Snijd dadels en hazelnoten klein en spatel door de chocolademousse.
  • Laat afkoelen.

Samenstelling

  • Haal de taartbodem uit de vorm en zet op een serveerschaal.
  • Giet een laagje karamel over de bodem.
  • Verdeel de afgekoelde chocolademousse over de taart en laat opstijven in de koeling.
  • Snijd de mango in mooie plakjes van een 0.5 centimeter dik.
  • Hak de pecannoten grof.
  • Garneer de taart met de mango, noten en muntblaadjes.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.