E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Recept voor kano’s

Kano’s zijn krokante koeken die worden gevuld met amandelspijs. Een soort rondo’s of gevulde koeken, maar dan in een andere vorm. Ze worden gemaakt van een zetdeeg en afgebakken in speciale kano-vormpjes. De amandelspijs maken we natuurlijk zelf, Robèrt laat je zien hoe je dat doet.

Robèrt van Beckhoven

Recept van
Robèrt van Beckhoven

Koekjes
Goed te doen
(137) reviews

Ingrediënten

Deeg

  • 75 gram witte basterdsuiker
  • 110 gram koude boter (en wat extra om in te vetten)
  • 100 gram Zeeuwse bloem
  • 1 citroen
  • 5 gram bakpoeder
  • 15 gram ei
  • 1 eidooier
  • snufje zout
  • 6 amandelen

Amandelspijs

  • 0.5 ei
  • 0.25 citroen
  • 125 gram suiker
  • 125 gram amandelen

Bereidingswijze

Benodigdheden

  • Deegroller
  • 6 kano bakringen
  • Plank die in de vriezer past
  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Spuitzak

Voorbereiding

  • Maak je amandelspijs een dag van tevoren.
  • Bekleed de plank met bakpapier.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Verwarm de oven voor op 220 ºC.

Deeg voor de kano’s

  • Rasp de gele schil van de citroen.
  • Klop het ei (het eigeel niet, dat gebruik je voor het afstrijken) los in een schaaltje.
  • Mix de boter, basterdsuiker, zout, de helft van de citroenrasp en het ei met de platte menghaak tot het deeg soepel is. Draai het zeker niet luchtig.
  • Voeg het bakpoeder en de bloem toe en draai door tot het deeg weer gaat samenhangen.
  • Als het deeg breekt is het nog niet goed, als het soepel buigt en niet breekt is je deeg klaar en goed gemengd.

Amandelspijs

  • Rasp de citroen.
  • Doe amandelen, suiker en citroenschil in een keukenmachine.
  • Mix tot een grof mengsel ontstaat.
  • Klop het ei los en giet de helft bij het amandelmengsel. Blijf mixen tot een kneedbare massa.
  • Voeg indien nodig wat meer ei toe, maar maak het niet te nat. De benodigde hoeveelheid ei is afhankelijk van de kwaliteit van de amandelen.
  • Bewaar de spijs tot gebruik in de koelkast.

Kano’s bakken

  • Bestuif je werkblad en rol het deeg uit tot een plak van 3-4 millimeter.
  • Steek met een bakring 6 plakjes deeg uit, draai ze om en leg ze op de plank.
  • Zet de plank 5-10 minuten in de vriezer.
  • Vet de bakringen licht in met boter.
  • Steek nog 6 plakjes deeg uit, maar laat ze nu in de bakringen zitten en zet deze op de bakplaat.
  • Maak de amandelspijs eventueel wat soepeler door wat extra ei toe te voegen.
  • Vul een spuitzak met de amandelspijs.
  • Spuit in het midden van iedere plak deeg een laagje amandelspijs. Houd 5 millimeter van de rand vrij.
  • Haal de 6 plakjes deeg uit de vriezer.
  • Klop de eidooier los, verdun eventueel met wat overgebleven ei en bestrijk de plakjes deeg aan de bovenzijde ermee.
  • Leg in iedere bakring een plakje deeg bovenop het amandelspijs. Je hoeft dit niet aan te drukken.
  • Haal de amandelen door de losgeklopte eidooier zodat ze aan alle kanten omhuld zijn door ei.
  • Decoreer iedere kano met een amandel.
  • Verlaag de oventemperatuur naar 180 ºC en bak de kano’s in 15 tot 18 minuten goudbruin en gaar.
  • Haal de kano’s uit de oven en haal meteen de bakringen eraf.
  • Draai de kano’s om en laat 5 minuten ondersteboven staan.
  • Keer ze weer om en laat afkoelen op een rooster.
  • Bewaar de kano’s bij kamertemperatuur, ze zijn dan 3 tot 5 dagen houdbaar.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.