E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Kaasstengels

Deze krokante kaasstengels zijn zó lekker, je knabbelt je tengels erbij af... Lekker voor bij de borrel! Gouden tip van Hans: heb geduld. Respecteer de rusttijden. Zorg verder dat het deeg en de boter altijd koud blijven.

Hans

Recept van
Hans

Hartig
Goed te doen
(36) reviews

Ingrediënten

Bladerdeeg

  • 250 gram bloem
  • 125 gram koud water
  • 4 gram zout
  • 250 gram koude boter

Vulling

  • 3 eidooiers
  • 150 gram geraspte kaas naar keuze
  • 100 gram sesamzaad (of andere zaden en pitten naar keuze)
  • (zee)zout en zwarte peper (eventueel andere specerijen)

Bereidingswijze

Bladerdeeg

  • Meng de bloem, het water, het zout en 50 gram van de boter tot een soepel deegje.
  • Vorm het alvast een beetje tot een vierkant en verpak het in vershoudfolie.
  • Laat het deeg een half uurtje in de koelkast rusten.
  • Vorm de overige 200 gram boter tot een vierkante plak van ongeveer 15 x 15 centimeter en 0,5 centimeter dik.
  • Doe dit bijvoorbeeld door een envelopje te vouwen van een vel bakpapier en de boter hierin uit te rollen.
  • Is de boter door het rollen erg zacht geworden? Laat het pakketje boter dan een paar minuten in de vriezer stevig worden.
  • Neem het deeg uit de koelkast en bestuif het aanrecht met bloem.
  • Rol het uit tot een langwerpige plak van ongeveer 15 x 30 centimeter.
  • Zorg dat de korte kant naar u toe ligt.
  • Leg de plak boter op de ene helft van het deeg en vouw de andere helft er overheen.
  • Nu kun je beginnen met het ‘toeren’ ofwel, het herhaaldelijk vouwen en uitrollen van het deeg.
  • Draai het deeg een kwartslag, zodat de open kant naar boven wijst.
  • Rol het deeg uit tot een langwerpige plak en vouw deze in vieren.
  • Draai het deeg weer een kwartslag en rol wederom uit.
  • Vouw het deeg weer in vieren.
  • Verpak het deeg in vershoudfolie en leg het minimaal 30 minuten in de koelkast.
  • Herhaal deze procedure nog 2 keer.
  • In totaal vouw je het deeg dus 6 keer in vieren.
  • Laat het deeg na de 6e keer een uur in de koelkast rusten, voor je het gebruikt.

Vulling

  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Rol het deeg uit tot een plak van in ieder geval 40 cm breed en ongeveer 2 mm dik.
  • Verdeel de plak in twee delen (2 plakken van 20 cm breed).
  • Klop de dooiers los en bestrijk een van de plakken hiermee.
  • Bestrooi met geraspte kaas.
  • Breng op smaak met zeezout en zwarte peper.
  • Leg de tweede plak er bovenop en rol de plak iets uit, zodat de vulling goed vast zit.
  • Bestrijk de bovenkant met eidooier en bestrooi met sesamzaad.

Afwerking

  • Snijd de plak in repen van ongeveer 2 centimeter breed en 20 centimeter lang.
  • Draai de stengels een paar keer en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak de kaasstengels in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar. Let op! Het is belangrijk dat de kaasstengels goed krokant zijn.
  • Twijfel je of de stengels helemaal gaar zijn, maar zijn ze al wel behoorlijk bruin? Zet de oven dan terug naar 160°C en laat ze nog even aandrogen.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.