E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Jubeltaart

Drie lagen heerlijkheid en heel goed te doen deze feestelijke blikvanger, met simpele maar precies die smaken waar iedereen van houdt: room, abrikozen en brandewijn.

Marjolein

Recept van
Marjolein

Taart
Goed te doen
(4) reviews

Ingrediënten

Rozijnen

  • 150 gram donkere rozijnen
  • 75 milliliter brandewijn
  • 30 gram bruine basterdsuiker
  • 0.5 citroen (rasp)
  • 1 kaneelstokje

Biscuit

  • 7 eieren
  • 210 gram poedersuiker
  • 175 gram bloem
  • 35 gram maïzena
  • snufje zout
  • halve citroen (rasp)

Crème

  • 210 gram melk
  • 35 gram bloem
  • 175 gram boter
  • 125 gram poedersuiker
  • 0.5 vanillestokje

Room

  • 1 blaadje gelatine
  • 40 gram eidooier
  • 45 gram suiker
  • 18 gram maïzena
  • 185 gram melk
  • 18 gram zachte boter
  • 100 gram slagroom

Abrikozenjam

  • 500 gram verse rijpe abrikozen
  • 100 gram geleisuiker speciaal, half zoet
  • kaneelstokje
  • vleugje steranijs
  • 2 eetlepels custardpoeder
  • 0.25 theelepel kaneel

Marsepein

  • 75 gram amandelmeel
  • 75 gram poedersuiker
  • 2 druppels amandelextract
  • 10 gram eiwit

Taart opbouwen

  • 600 gram wit rolfondant
  • groene kleurstof
  • gele kleurstof
  • rode kleurstof
  • goudpoeder
  • gouden pareltjes

Bereidingswijze

Voorbereidingen

  • Wel de rozijnen (het liefst) 48 uur van te voren. (zie rozijnen)
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.

Bakgereedschap

  • keukenmachine met toebehoren
  • handmixer
  • smoother & chopper (optioneel)
  • bakvormen (Ø 20 en Ø 15 centimeter)
  • ronde uitsteker (Ø 2 centimeter)
  • uitsteker cijfer 5
  • uitstekers letters (naar keuze)
  • uitstekers bloemen
  • taartzaag
  • bakpapier
  • plaatje om te koelen (crème)
  • reliëfstok voor sierrandje
  • plastic buisjes (dowels)
  • spuitzak
  • glad spuitmondje
  • gekarteld spuitmondje
  • rolstok voor fondant
  • glaceermes
  • deegroller

Rozijnen

  • Spoel de rozijnen en voeg ze samen met de brandewijn, een kaneelstokje, de suiker en de citroenrasp in een pan.
  • Breng het mengsel aan de kook; haal het dan van het vuur en giet het in een pot. Laat het geheel zo’n 48 uur wellen.

Biscuit

  • Bekleed de bakvormen met bakpapier.
  • Meng de bloem, het zout en de maïzena
  • Klop de eiwitten stijf met suiker. Spatel er dan de dooiers, de citroenrasp en tenslotte het bloemmengsel doorheen. Bak het geheel in 25-30 minuten gaar.

Crème

  • Meng de bloem met de melk – schenk het door een zeef in de pan.
  • Voeg het vanillestokje toe – breng de substantie aan de kook en blijf constant roeren.
  • Wanneer het geheel dikker wordt: schenk het uit over het plaatje om te koelen en dek het af met folie. Laat afkoelen.
  • Klop de boter met poedersuiker wit romig en voeg in gedeeltes het bloem/melk-mengsel toe.

Room

  • Week de gelatine in koud water.
  • Breng melk aan de kook.
  • Klop de dooiers met de suiker en de maïzena schuimig wit – giet hier een beetje van de kokende melk bij en giet dan alles terug in de pan.
  • Voeg de gelatine en boter tegelijk toe – roer het geheel goed door en laat het afkoelen.
  • Klop intussen de slagroom stijf en spatel hier de afgekoelde room doorheen.

Abrikozenjam

  • Verwijder de pitten van de abrikozen en snijd ze in stukjes.
  • Verhit ze op een matig vuur met de suiker, kaneel, anijs en klein beetje water.
  • Laat het mengsel 15 minuten zachtjes koken.
  • Bindt het geheel met een beetje custard en laat het afkoelen.

Marsepein

  • Maal het amandelmeel en de poedersuiker heel fijn in de chopper.
  • Voeg het amandelextract en het eiwit toe tot het geheel gebonden is.
  • Breng de marsepein op kleur met rode en gele kleurstof.

Taart opbouwen

  • Snijd de taart in drie gelijke lagen.
  • Spuit een rand crème op de buitenring van de onderste laag. Schep hier de abrikozenjam in.
  • Dek deze laag af met de middelste laag cake – spuit ook daar weer een ring crème op.
  • Verdeel de rozijnen en wat vocht over de bodem en dek die af met de room. Leg hier de laatste laag cake op en strijk die af met de crème.
  • Bekleed de taart met lichtgroen fondant. Werk af met crème, marsepein en fondant.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.