E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

It’s Summertime!

De zon gaat spontaan schijnen van dit vrolijke taartje waar ijsjes op én in zitten, met twee verschillende soorten spongecake.

Corrie

Recept van
Corrie

Taart
Cake
Moeilijk
(8) reviews

Ingrediënten

Spongecakes

  • 450 gram kristalsuiker
  • 450 gram zachte boter (plus extra voor het invetten)
  • 450 gram zelfrijzend bakmeel
  • 10 gram bakpoeder
  • 20 gram cacaopoeder
  • enkele druppels kleurstof oranje
  • enkele druppels kleurstof roze

Bereiding aardbeienjam

  • 150 gram aardbeien (diepvries, ontdooid)
  • 60 gram geleisuiker

Bereiding praliné

  • 100 gram pecannoten
  • 75 gram suiker

Victoria Sponge

  • 10 eieren
  • 440 gram kristalsuiker
  • 15 gram vanillesuiker
  • vanillestokje
  • 450 gram zachte boter
  • 450 gram zelfrijzend bakmeel
  • 10 gram bakpoeder

Kniepertjesdeeg

  • 1 ei
  • 125 gram zachte boter
  • 250 gram fijne kristalsuiker
  • 250 gram bloem
  • 37 gram custardpoeder
  • 250 milliliter afgekookt water, handwarm
  • 2 eetlepels olie om in te vetten
  • liter Lange satéprikkers

Decoratie Hidden cake

  • grote pot discodip (250 gram)
  • 500 gram mascarpone
  • 500 gram volle Griekse yoghurt (emmertje)
  • 50 gram pistachenoten
  • 100 milliliter slagroom
  • 30 milliliter sinaasappellikeur
  • 30 gram koffielikeur
  • 30 milliliter frambozen- of aardbeienlikeur

Bereidingswijze

Voorbereidingen

  • LET OP: Corrie heeft voor de kniepertjes een antiek wafelijzer gebruikt om zelf ijshoorntjes te maken. Dat is niet altijd voorhanden. Je kunt ook kant-en-klare (mini-)ijshoorntjes kopen en deze stap overslaan.
  • Verwarm de (hete lucht-)oven voor op 160 graden.
  • Vet de vier bakblikken in met boter en bekleed ze met bakpapier.

Bakgereedschap

  • 4 bakblikken van ø 20 centimeter (met 2 kan het ook, duurt ietsje langer)
  • Spuitmondje met gekartelde rand
  • Koekvormpje waterijsje
  • Koekvormpje stokje waterijsje
  • IJslepel klein
  • (Voor de vintage keukenapparaatfanaat: 1 wafelijzer plus conische vorm – voor de ijshoorntjes)

Spongecakes

  • Maak de boter in de keukenmachine zacht.
  • Als de boter goed zacht is, voeg de eieren, de suiker, het zelfrijzend bakmeel en het bakpoeder toe.
  • Mix het geheel tot homogene consistentie. Mix niet te lang – stop wanneer alles bijna goed gemengd is.
  • Verdeel het deeg in vieren: ca. 450 gram deeg per taart. Één deel mag iets kleiner zijn.
  • Voeg aan een deel roze kleurstof toe en aan een deel flink wat oranje druppels kleurstof toe. Voorzichtig mengen.
  • Voeg aan een deel 5 gram cacaopoeder toe, voorzichtig mengen.
  • Voeg aan de kleinste hoeveelheid deeg zoveel cacaopoeder toe dat het goed donker kleurt, ongeveer 15 gram. Meng voorzichtig door.
  • Verdeel het deeg per kleur over de vier bakblikken. Strijk de bovenkanten glad.
  • Schuif de bakblikken in de oven – ca. 25 minuten bakken. Oven tussendoor niet openen. Test de gaarheid met een satéprikker.

Bereiding aardbeienjam

  • Verwarm de aardbeien met de geleisuiker. Laat ca. 1 minuut koken. Giet de jam in een schaaltje en laat de jam afkoelen. Schep de jam in een spuitzak.

Bereiding praliné

  • Maak een suikerstroop. Giet dit over de pecannoten op een bakpapier. Laat het geheel echt goed uitharden. Maal het hierna in een bakje met een staafmixer fijn.

Samenstelling binnenkant

  • Roze deeg:
  • Snijd de roze taart verticaal door de helft. Snijd zo nodig onder- en bovenkant eraf. Snijd wat uiteindelijk het ijsbolletje zal worden er nu uit, eventueel met behulp van de koekvorm. Blijf met de buitenrand van de koekjesvorm 4 centimeter van de buitenkant af. Het heeft nu nog de vorm van een cilinder die in de lengte door de helft is gesneden. Bewaar de rest.
  • Oranje deeg:
  • Snijd de oranje taart verticaal door de helft. Snijd zo nodig onder- en bovenkant eraf. Snijd wat uiteindelijk het waterijsje zal worden er nu uit, eventueel met behulp van de ovale vorm. Blijf met de buitenrand van de koekjesvorm 4 centimeter van de buitenkant af. Het heeft nu nog de vorm van een ellips-vormige cilinder die in de lengte door de helft is gesneden (hij is iets hoger dan het roze deeg). Bewaar de rest.
  • Chocolade deeg, licht:
  • Snijd taart verticaal door de helft. Snijd zo nodig onder- en bovenkant eraf. Snijd het hoorntje uit het chocolade deeg. Blijf met de buitenkant van het breedste deel van het hoorntje, 4 centimeter van de buitenkant af. Let hierbij op de breedte van de roze ijsbol, het moet aansluiten. Het heeft nu nog de vorm van een lang gerekte piramide. Bewaar de rest.
  • Chocolade deeg, donker:
  • Snijd taart verticaal door de helft. Snijd zo nodig onder- en bovenkant eraf. Snijd het ijsstokje uit het chocolade deeg. Blijf met de buitenkant van het stokje 5,5 centimeter van de buitenkant af. Het heeft nu nog de vorm van een halfrond plankje. Bewaar de rest.

Victoria Sponge

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Maak de boter zacht in de keukenmachine
  • Vet twee bakblikken van 20 centimeter in met boter en bekleed met bakpapier.
  • Als de boter goed zacht is, voeg eieren, suiker, vanillesuiker, het merg van een vanillestokje, zelfrijzend bakmeel en bakpoeder toe. Mix dit tot een homogene consistentie, maar mix niet te lang. Stop direct als alles bijna goed is gemengd.
  • Doe het beslag in een spuitzak.
  • Leg nu de roze en de oranje cake-staven als een cirkel in de bakvorm. Zorg dat ze minstens 4 centimeter van de rand af liggen.
  • Spuit het Victoria beslag er nu voorzichtig om heen. Niet te veel er overheen.
  • Leg nu de chocolade cakestaven voor het hoorntje (brede kant onder) en het ijsstokje (rechtop, dus op de korte kant) als een circel in de bakvorm. Hou het hoorntje minstens 4 centimeter van de rand van het bakblik en het ijsstokje 5,5 centimeter van de rand van het bakblik. De halve circel van het ijsstokje en die van het ijshoorntje sluiten nu niet op elkaar aan omdat ze allebei op verschillende afstanden van de rand van het bakblik liggen. Dit is de bedoeling omdat ze anders straks niet aansluiten op de bovenkant van het ijsje.
  • Spuit het Victoria beslag er voorzichtig omheen. Niet te veel er overheen.
  • Bak ca. 40 minuten. Oven tussendoor niet openen. Test gaarheid met satéprikker.

Kniepertjesdeeg

Alternatief: Corrie heeft een antiek wafelijzer gebruikt om zelf ijshoorntjes te maken. Dat is niet altijd voorhanden. Je kan ook kant en klare (mini-)ijshoorntjes kopen en deze stap overslaan.

  • Roer de boter zacht met suiker.
  • Meng het custardpoeder en de bloem. Schenk het water er voorzichtig bij. Voeg ei toe en giet het geheel voorzichtig bij het botermengsel. Blijven kloppen tot alle klontjes weg zijn.
  • Vormen invetten, boter zacht, alles afwegen.
  • Knip de satéprikkers op maat. Tussen elke wafel mee laten afkoelen. Wafelijzer aanzetten.
  • Voorzie de conische vorm van plakbandje op 6,5 cm van onderkant.
  • Rondje is precies zo groot als het wafelijzer.
  • Eerste keer invetten licht met olie beide kanten.
  • Doe beslag in ijzer (2 ruitjes van zijkant). Druk goed aan (pas op voor stoom). Laat 45 à 50 seconden staan.
  • Haal de wafel met een cocktailprikker uit ijzer. Rol om conische vorm. Druk zijkant dicht met satéprikker. Wanneer hard genoeg is, snijd afsnijsel af.
  • Maak minimaal 9 ijshoorntjes.

Decoratie Hidden cake

  • Giet het vocht van de mascarpone en de yoghurt af. Meng de mascarpone en het grootste deel van de Griekse yoghurt. Zorg dat de massa niet te dun is, desnoods nog wat yoghurt bij voegen.
  • Snij, als de taarten zijn opgebold, de boven- en onderkant er vanaf zodat ze even hoog zijn.
  • Smeer de aardbeienjam tussen de taarten.
  • Stapel de taarten zo op dat het bolletje op het ijshoorntje komt en het waterijsje op het stokje.
  • Zet op een taartschaal met bakpapier.
  • Bestrijk de zij- en bovenkant van de taart met driekwart van het mascarpone mengsel.
  • Zet 10 minuten in de koelkast en smeer dan af met de rest van het mascarpone mengsel.
  • Maak van de restjes van het gekleurde deeg met de ijslepel balletjes voor in de hoorntjes en besprenkel deze licht met likeur.
  • Hak de pistachenootjes fijn.
  • Klop de slagroom flink stijf.
  • Discodip erop.
  • Hoorntjes, praline erop en pistachenootjes.
  • Spuit slagroom op de ‘ijsbolletjes’.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.