E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Hoorn des overvloeds

Deze legendarische hoorn stroomt over van heerlijckheden: knoflook-korianderknopen, maanzaadbolletjes, pestoslakken en speltbroodjes.

Rik

Recept van
Rik

Brood
Moeilijk
(3) reviews

Ingrediënten

Hoorn des Overvloeds

  • 650 gram patentbloem
  • 13 gram gedroogde gist
  • 13 gram zout
  • 26 gram witte basterdsuiker
  • 65 gram zachte roomboter
  • 351 gram volle melk
  • 1 ei voor het bestrijken

Knoflook-korianderknopen

  • 250 gram patentbloem
  • 5 gram zout
  • 5 gram gedroogde gist
  • 8 gram witte basterdsuiker
  • 15 gram olijfolie
  • 165 gram volle melk
  • 1 ei voor het bestrijken
  • 3 eetlepels boter
  • 2 eetlepels korianderblad (fijngehakt)
  • 3 flinke tenen knoflook

Maanzaadbolletjes

  • 250 gram patentbloem
  • 5 gram zout
  • 5 gram gedroogde gist
  • 8 gram witte basterdsuiker
  • 10 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 160 gram volle melk
  • ei voor het bestrijken
  • maanzaad

Pestoslakken

  • 250 gram patentbloem
  • 4 gram gedroogde gist
  • 5 gram zout
  • 115 gram volle melk
  • 1 ei
  • 15 gram olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • snufje grof zeezout
  • 30 gram basilicum
  • 15 gram pecorino kaas
  • 25 gram parmezaanse kaas
  • 30 gram pijnboompitten
  • 75 gram olijfolie
  • 1 citroen (sap)
  • zout en peper naar smaak
  • geraspte mozzarella

Speltbroodjes

  • 250 gram speltmeel
  • 135 gram volle melk
  • 13 gram roomboter
  • 8 gram witte basterdsuiker
  • 4 gram zout
  • 4 gram gedroogde gist
  • pompoenpitten (garnering)
  • sesamzaad (garnering)

Bereidingswijze

Voorbereidingen

  • Vorm van kippengaas een hoorn en bedek deze met aluminiumfolie.

Bakbenodigdheden

  • keukenmachine met beslagkom en deeghaak
  • bakpapier
  • plastic- en aluminiumfolie
  • deegroller en -steker
  • kippengaas voor De Hoorn des Overvloeds A3 formaat
  • grote plastic zakken
  • digitale thermometer

Hoorn des Overvloeds

  • Verwarm de helft van de melk.
  • Haal de melk van de warmtebron en voeg de andere helft van de melk toe.
  • Stort de bloem, het zout, de gist, de basterdsuiker en de roomboter in de beslagkom; voeg de melk toe en meng de ingrediënten met behulp van de keukenmachine even goed door elkaar.
  • Kneed het deeg verder met de hand.
  • Bol het deeg op en geef het een voorrijs van 15 à 30 minuten.
  • Verdeel het deeg in porties van 40 gram.
  • Maak van iedere portie een streng.
  • Maak van 3 strengen een vlecht.
  • Maak de mal door een stuk kippengaas (A3-formaat of zoveel kleiner of groter als in de oven past) als een frietzak op te rollen, de scherpe randen naar binnen te vouwen en ruim te bekleden met aluminiumfolie. Vet de mal licht in om de mal gemakkelijker uit het brood te krijgen.
  • Leg de vlechten om de hoorn (ca. 45 minuten werk)
  • Besmeer de hoorn des Overvloeds met ei.
  • Geef het geheel een narijs van 45 minuten.
  • Bak de hoorn op 230 graden in 20 minuten goudbruin.
  • De kerntemperatuur van het brood moet 95 graden zijn.
  • Indien nodig (als het deeg niet overal hard genoeg is) bak de hoorn nog even zonder de mal.

Knoflook-korianderknopen

  • Verwarm de helft van de melk.
  • Haal de melk van de warmtebron en voeg de rest van de melk toe.
  • Stort de bloem, het zout, de gist, de basterdsuiker en de olie in de beslagkom; voeg het melkmengsel toe en meng de ingrediënten met behulp van de keukenmachine goed door elkaar.
  • Kneed het deeg verder met de hand.
  • Bol het deeg op en geef het een voorrijs van 30 minuten.
  • Verdeel het deeg in 6 stukken.
  • Rol linten van het deeg, leg er een knoop in, vouw de uiteinden onder- en bovenin de knoop en bestrijk ze met ei.
  • Geef de broodjes een narijs van 45 minuten.
  • Bak de knopen op 240 graden in ca. 10 minuten af.
  • De kerntemperatuur van het brood moet 95 graden zijn.
  • Smelt de boter en voeg de knoflook en koriander toe.
  • Besmeer de broodjes met het kruidenmengsel.

Maanzaadbolletjes

  • Verwarm de helft van de melk.
  • Haal de melk van de warmtebron en voeg de rest van de melk toe.
  • Stort de bloem, het zout, de gist, de basterdsuiker en de roomboter in de beslagkom; voeg de melk toe en meng de ingrediënten met behulp van de keukenmachine goed door elkaar.
  • Kneed het deeg verder met de hand.
  • Bol het deeg op en geef het een voorrijs van 30 minuten.
  • Verdeel het deeg in 6 stukken, bol ze op en bestrijk ze met ei.
  • Bestrooi de bolletjes met maanzaad.
  • Geef de bolletjes een narijs van 45 minuten en bak op 240 graden ze in 10 minuten af. De kerntemperatuur van het brood moet 95 graden zijn.

Pestoslakken

  • Voor de pesto: rasp de pecorino en de Parmezaanse kaas.
  • Rooster de pijnboompitten.
  • Doe de kaas, de pijnboompitten, de knoflook, het zeezout, de basilicum, de olijfolie en het citroensap in de keukenmachine en maal alles tot een smeuïge pasta.
  • Breng de pesto eventueel nog op smaak met zout en peper. Zet apart.
  • Dan nu het brood: verwarm de helft van de melk.
  • Haal de melk van de warmtebron en voeg de rest van de melk toe.
  • Stort de bloem, het zout, de gist, het ei en de olie in de beslagkom; voeg de melk toe en meng de ingrediënten met behulp van de keukenmachine goed door elkaar.
  • Kneed het deeg verder met de hand.
  • Bol het deeg op en geef het een voorrijs van 30 minuten.
  • Rol het deeg met een deegroller uit tot een rechthoekige lap.
  • Besmeer het deeg met de pesto en bestrooi het met mozzarella.
  • Rol het deeg weer op en snijd er met een scherp mes gelijke broodjes uit.
  • Geef de bolletjes een narijs van 45 minuten en bak op 220 graden in 15 minuten af.
  • De kerntemperatuur van het brood moet 95 graden zijn.

Speltbroodjes

  • Verwarm de helft van de melk.
  • Haal de melk van de warmtebron en voeg de rest van de melk toe.
  • Stort het speltmeel, het zout, de gist, de roomboter en de suiker in de beslagkom; voeg de melk toe en meng de ingrediënten met behulp van de keukenmachine goed door elkaar.
  • Kneed het deeg verder met de hand.
  • Bol het deeg op en geef het een voorrijs van 30 minuten.
  • Rooster de pompoenpitten en het sesamzaad.
  • Verdeel het deeg in zes stukken, bol ze op en bestrijk ze met ei.
  • Bestrooi de bolletjes met pompoenpitten en sesamzaad.
  • Geef de bolletjes een narijs van 45 minuten en bak ze op 240 graden in 10 minuten af.
  • De kerntemperatuur van het brood moet 95 graden zijn.

Presentatie

  • Plaats de broodjes in de mand.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.