E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Hollands Bollenveld Spektakel

Ellen heeft het Hollandse bollenveld omgetoverd tot een macarontoren van wel 100 macarons. Ze gebruikt daarvoor bijzondere smaken: munt macarons die worden gevuld met een pure chocolade ganache, en viooltjes macarons die zijn gevuld met een citroen ganache van witte chocolade. Ze garneert het geheel met eetbare viooltjes.

Ellen

Recept van
Ellen

Taart
Moeilijk
(2) reviews

Ingrediënten

Viooltjes en munt macarons

  • 300 gram fijn gemalen amandelmeel
  • 300 gram poedersuiker
  • paarse kleurstof
  • groene kleurstofpoeder
  • 225 gram eiwit
  • 83 milliliter water
  • 300 gram fijne suiker
  • snuf zout
  • 5 druppels viooltjes-aroma
  • 20 druppels muntextract

Citroenganache

  • 450 gram witte chocolade callets
  • 45 gram slagroom
  • 105 milliliter citroensap
  • 30 gram honing
  • 60 gram roomboter op kamertemperatuur

Pure chocolade ganache

  • 300 milliliter slagroom
  • 375 gram pure chocolade
  • 60 gram boter (op kamertemperatuur)

Opbouw

  • 30 eetbare paarse viooltjes

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Staande mixer met toebehoren
  • Bakplaten (3x)
  • Spatels
  • Spuitzakken
  • Spuitmondjes ø 1 centimeter (2x)
  • Zeef
  • Staafmixer
  • Cocktailprikkers klein
  • Piepschuimen kegel

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 170 graden hetelucht.
  • Bekleed bakplaten met bakpapier

Viooltjes en munt macarons

  • Meng het amandelmeel, de poedersuiker, de kleurstof, 5 druppels viool/munt-aroma en 113,5 gram eiwit goed door tot een homogene massa.
  • Breng het water met de suiker aan de kook tot 118 graden.
  • Doe de andere 112,5 gram eiwit met een snuf zout in de kom van de mixer en begin het eiwit op te kloppen als de suikersiroop de temperatuur van 113 graden heeft bereikt.
  • Giet de suikersiroop, zodra deze 118 graden is, in een dun straaltje langzaam kloppend bij de eiwitten.
  • Laat het mengsel kloppen tot het tot lichaamstemperatuur is afgekoeld.
  • Meng 1/3e van het opgeklopte eiwit met het amandelmengsel.
  • Voeg, als dit goed gemengd is, het overige opgeklopte eiwit toe en meng dit tot het mengsel wat slapper begint te worden.
  • Doe het beslag in een spuitzak met een glad spuitmondje.
  • Spuit macaronschelpen van ongeveer 4 centimeter.
  • Sla de bakplaat een paar keer goed op het werkblad, zodat kleine luchtbelletjes aan het oppervlak van de schelpen verdwijnen.
  • Laat de macaronschelpen 5-10 minuten drogen.
  • Bak de macarons op 150 graden hetelucht in ongeveer 15 minuten gaar.

Citroenganache

  • Smelt de witte chocolade au bain-marie.
  • Breng in een steelpannetje de slagroom, honing en het citroensap aan de kook.
  • Giet in 3 stappen bij de gesmolten chocolade.
  • Roer steeds goed door om de ganache egaal, glad en soepel te maken voor je weer iets toevoegt.
  • Doe de boter erbij en meng met een staafmixer.
  • Laat 2 uren afkoelen in de koelkast.

Pure chocolade ganache

  • Breng de slagroom aan de kook.
  • Doe de chocolade in een kom en giet de slagroom eroverheen.
  • Roer het mengsel door tot de chocolade is gesmolten.
  • Voeg de boter toe en meng alles met de staafmixer.
  • Laat de ganache 1,5 uur afkoelen in de koelkast.

Vullen

  • Vul de vioolmacarons met de citroen-ganache.
  • Vul de muntmacarons met pure chocolade ganache.

Opbouw

  • Prik de macarons met cocktailprikkers in banen op de piepschuimen kegel.
  • Decoreer de gaten met de eetbare paarse violen.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.