E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Het Zwarte Woud

Een mysterieus donker taartje met extra veel cacao én 2 verschillende soorten kersen.

Kim G

Recept van
Kim G

Taart
Goed te doen
(14) reviews

Ingrediënten

Taart

  • 225 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 150 gram sour cream
  • 175 gram boter
  • 3 eieren
  • 0.5 theelepel baksoda
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 40 gram cacao
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 0.5 theelepel zout
  • 1 zakje espresso oploskoffie
  • 1 theelepel kaneel
  • 0.5 theelepel chilipoeder

Vulling 1

  • 400 gram slagroom (koud)
  • 150 gram mascarpone
  • 60 gram vanillesuiker
  • 1 citroen (rasp)
  • 200 gram verse kersen
  • 1 eetlepel Limoncello

Vulling 2

  • 200 milliliter slagroom
  • 75 gram mascarpone
  • 30 gram vanillesuiker
  • 1 citroen (rasp)
  • 200 gram amarena kersen + siroop

Tempereer siroop

  • 50 gram suiker
  • 20 milliliter kersenlikeur

Garnering

  • 400 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 300 gram poedersuiker
  • 200 gram cacao
  • 300 gram pure chocolade
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 10 druppels zwarte kleurstof

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Mixer met toebehoren
  • Keukenweegschaal
  • Foodprocessor
  • 2 springvormen Ø 15 cm
  • Bakpapier
  • 2 Steelpannen
  • 2 kommen
  • 2 afkoelplaatjes
  • Spuitzak
  • Spuitflesje
  • Acetaatfolie
  • Maatbeker
  • Garde
  • Vershoudfolie
  • 3 spatels
  • Draaiplateau
  • Taartkarton (goud)
  • Taartrooster
  • Taartschraper
  • Satéprikker

Voorbereidingen

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.

Taart

  • Klop boter en suiker met de mixer tot een luchtig geheel.
  • Volg met de eieren, klop nogmaals en voeg het vanille extract toe.
  • Zeef bloem, baksoda, bakpoeder, cacao en zout boven het botermengsel. Voeg sour cream toe en klop tot alles goed met elkaar vermengd is.
  • Bekleed de springvormen met bakpapier, vet de randen in met een beetje boter en verdeel het beslag hierin.
  • Plaats de springvormen in de voorverwarmde oven en bak de taarten in 30-40 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat de taarten enkele minuten afkoelen, haal ze uit de springvorm en laat volledig afkoelen op het taartrooster.

Vulling 1

  • Was en ontpit de kersen en snijd ze doormidden.
  • Klop in de mixer de mascarpone los met suiker en citroenrasp.
  • Voeg vervolgens de slagroom toe en klop tot een luchtige massa.
  • Schenk tot slot de limoncello erbij en meng goed met een spatel.

Vulling 2

  • Zeef de amarena kersen, vang de siroop op in een maatbeker en snijd de kersen doormidden.
  • Verhit de siroop met 50 milliliter water, suiker en kersensiroop tot de suiker is opgelost.
  • Klop de mascarpone los met de citroenrasp.
  • Voeg vervolgens de slagroom toe en klop tot een luchtige massa.
  • Schenk de kersensiroop erbij en meng goed met een spatel.

Tempereer siroop

  • Breng een pan met 50 milliliter water en suiker aan de kook en voeg, als er bubbels ontstaat, kersenlikeur toe.
  • Roer goed door, haal de pan van het vuur en laat afkoelen.
  • Schenk de siroop in het spuitflesje.

Garnering

  • Verhit een pan met water, breek de pure chocolade in stukken en voeg aan een kom toe.
  • Smelt 150 gram chocolade au bain-marie en laat iets afkoelen.
  • Klop boter, suiker en vanille extract met de mixer luchtig.
  • Schep al kloppend de gesmolten chocolade toe en mix tot een luchtig geheel.
  • Voeg slagroom toe als het mengsel te droog wordt.
  • Voeg de cacao toe, meng goed en voeg tot slot de zwarte kleurstof toe.
  • De kleur wordt intenser naarmate de crème langer staat.
  • Smelt opnieuw 150 gram chocolade au bain-marie en voeg de gesmolten chocolade aan een spuitzak toe.
  • Spuit op acetaatfolie kleine boompjes en laat opstijven in de koelkast of vriezer.

Afwerken/decoratie

  • Snijd beide taarten over de breedte doormidden.
  • Leg het taartkarton klaar en plaats daarop de eerste taartlaag.
  • Maak een rand van zwarte botercrème en schep binnen de rand een laagje van vulling 2.
  • Plaats de tweede taartlaag erbovenop.
  • Bestrijk deze laag met de tempereer siroop en volg met een laagje van vulling 2.
  • Plaats de derde taartlaag erbovenop.
  • Bestrijk deze laag weer met tempereer siroop en volg met een laagje van vulling 1. Verdeel hierover de verse kersen en eindig met taartlaag 4.
  • Smeer de taart vervolgens af met een dikke laag zwarte botercrème en trek de laag strak met de taartschraper.
  • Plaats tot slot de chocolade boompjes op de taart.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.