E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Gevulde piramide

Martine

Recept van
Martine

Taart
Moeilijk
(0) reviews

Ingrediënten

Cake

  • 12 eieren
  • 350 gram suiker
  • 2 vanillestokjes
  • 300 gram bloem
  • 180 gram gesmolten boter

Bodem

  • 100 gram boter
  • 20 gram suiker
  • 40 gram poedersuiker
  • 20 gram amandelmeel
  • 150 gram bloem
  • 1 ei
  • snuf zout

Lemoncurd

  • 50 gram maïzena
  • 130 gram suiker
  • 2 citroenen (rasp en sap)
  • 250 milliliter water
  • 3 eidooiers
  • 60 gram boter

Appelvulling

  • 4 appels (bij voorkeur Granny Smith)
  • 25 gram suiker

Citroencrème

  • 200 gram slagroom
  • 200 gram mascarpone
  • 75 gram fijne kristalsuiker
  • 1 vanillestokje

Italiaans eiwitschuim

  • 200 gram eiwit
  • 75 gram poedersuiker
  • 325 gram suiker
  • 85 gram water

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 180˚C.
  • Bekleed twee bakplaten met bakpapier.
  • Leg een piramidevorm van 25 bij 25 centimeter klaar om de cake in op te bouwen.

Cake

  • Scheidt de eieren.
  • Klop eiwitten op met deel van de suiker.
  • Klop eidooiers au bain marie op met het tweede deel van de suiker.
  • Snijd het vanillestokje open en schraap het merg er uit met een scherp mesje.
  • Meng de eimengsels door elkaar samen met het vanillemerg.
  • Zeef bloem boven het eimengsel en roer samen met de boter goed door het beslag.
  • Strijk de helft van het beslag uit over het bakpapier.
  • Bak de cake gaar in maximaal 15 minuten.
  • Herhaal met het overige beslag.
  • Laat de cakes afkoelen op een rooster.
  • Snij uit de cake 4 driehoeken voor de muren van de piramide en vierkanten van verschillende grootte om te gebruiken tussen de vulling.

Bodem

  • Meng alle ingrediënten tot een soepel deeg.
  • Rol het deeg uit tot een dunne plak.
  • Leg de deegplak op een bakplaat met bakpapier.
  • Bak in de oven in 25 minuten gaar.
  • Haal uit de oven en snijd meteen met de mal een plak van 25 bij 25 centimeter.
  • Laat afkoelen op een rooster.

Lemoncurd

  • Breng in een pannetje maïzena, suiker, citroen rasp en sap, en water aan de kook.
  • Haal het pannetje van het vuur en meng eidooiers en boter erdoor tot een egale curd.
  • Laat afkoelen op een bord.

Appelvulling

  • Snijd de appels in kleine blokjes.
  • Meng met de suiker.
  • Bak kort aan in een koekenpan.

Citroencrème

  • Week een blaadje gelatine in koud water tot zacht.
  • Meng slagroom, mascarpone, suiker in de mengkom met bisschop-haak.
  • Schraap het merg uit het vanillestokje en voeg toe aan het slagroommengsel. Blijf kloppen totdat het een stevige massa is.
  • Breng op smaak met een beetje lemoncurd. Let op: u heeft nog lemon curd nodig voor de cake.
  • Smelt het zachte gelatineblaadje met aanhangend water in een pannetje.
  • Meng de gelatine door de citroen crème.
  • Doe in een spuitzak.

Samenstellen

  • Hang de piramidevorm in een schaal zodat deze stabiel staat.
  • Bekleed de piramidevorm met plasticfolie.
  • Bekleed de wanden van de vorm met de uitgesneden cakeplakken en druk goed aan.
  • Vul de cake op de volgende manier: een laag citroencrème, een laag appelvulling, een laag lemoncurd en dek af met een plak cake. Herhaal tot de vorm gevuld is. Eindig met een laag lemoncurd.
  • Druk de bodem op de laatste laag lemoncurd en laat opstijven in de koeling.

Italiaans eiwitschuim

  • Breng water en suiker aan de kook om de meringue te maken.
  • Klop ondertussen de eiwitten stijf en voeg langzaam de poedersuiker toe.
  • Als het suikerwater een temperatuur van 121˚C heeft bereikt is de suikersiroop klaar.
  • Giet dit in een dun straaltje bij de eiwitten en blijf kloppen totdat het schuim is afgekoeld.
  • Doe in een spuitzak met klein rond spuitmondje.
  • Zodra de taart goed is afgekoeld en opgestijfd, spuit hem op met toefjes eiwitschuim.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.