E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Gevulde kerstster met een twist

Matthieu

Recept van
Matthieu

Hartig
Brood
Expert
(5) reviews

Ingrediënten

Deeg

  • 320 gram water (20-25 graden)
  • 32 gram verse gist
  • 600 gram patentbloem
  • 7 gram suiker
  • 10 gram zout
  • 30 gram olijfolie extra vergine
  • Italiaanse kruiden

Groene pesto

  • 60 gram basilicum
  • 40 gram pijnboompitten
  • 2 teentjes knoflook
  • 60 gram parmezaanse kaas
  • 50 gram olijfolie extra vergine
  • zwarte peper (gemalen)
  • 0.5 theelepel zout
  • 1 citroen

Samenstellen

  • 1 ei
  • 1 bakje(s) koffiemelk
  • maanzaad
  • sesamzaad
  • zongedroogde tomaten
  • basilicum
  • mini mozzarella bolletjes

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Bedek een bakplaat met bakpapier.
  • Verwarm de oven voor op 200˚C.

Deeg

  • Schenk een beetje water in een mengkom.
  • Verkruimel het gist hierin en laat oplossen. Roer even door.
  • Voeg overige water en de rest van de ingrediënten toe en kneed in een keukenmachine tot een mooi samenhangend en elastisch deeg.
  • Bedek met wat olie en dek de kom af met folie.
  • Laat het deeg op een warme, tochtvrije plek ongeveer 30 minuten rijzen.

Groene pesto

  • Doe basilicumblaadjes, pijnboonputten, geraspte Parmezaanse kaas en knoflook in een blender en mix tot een glad geheel.
  • Voeg beetje bij beetje olijfolie toe, maar zorg ervoor dat de pesto niet te dun wordt. Voeg eventueel twee eetlepels water toe.
  • Breng op smaak met zout, peper en citroen.

Samenstellen

  • Zodra het deeg gerezen is, kneed het nog even door en verdeel in 3 gelijke delen.
  • Bol ieder deegballetje op en rol uit tot een grote ronde lap van dezelfde grootte.
  • Leg een lap op de bakplaat.
  • Smeer de helft van de pesto op de deeglap en bedek met de tweede deeglap.
  • Smeer ook deze in met pesto.
  • Leg hier de derde lap als afsluiter.
  • Snijd voorzichtig 16 ‘pizzapunten’ in in het deeg, maar snijd niet door tot het midden.
  • Druk in het midden met behulp van een kleine stervorm een gat in het deeg zodat er een krans ontstaat.
  • Pak vervolgens twee naast elkaar liggende flappen en draai deze tot twee keer toe naar binnen.
  • Plak de uiteinden een beetje aan elkaar zodat ze een sterpunt vormen.
  • Klop het ei los met een scheutje koffiemelk en bestrijk het brood hiermee. Bestrooi met sesamzaad en maanzaad.
  • Dek de kerstster af met plasticfolie en laat nog 30 minuten rijzen op een tochtvrije en warme plek.
  • Bak het brood af in de warme oven in ongeveer 25 minuten of tot hij mooi bruin is.
  • Laat afkoelen op een rooster.
  • Leg het brood op een mooi bord of goede broodplank.
  • Maak cocktailprikkers op met mozzarellabolletjes, zongedroogde tomaatjes en basilicumblaadjes en steek er een in iedere broodpunt.
  • Serveer eventueel met roomboter, zout en peper.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.