E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Vegetarische saucijzenbroodjes

Daniel eet geen vlees of vis, dus hij maakt vegetarische saucijzenbroodjes. Die dan natuurlijk eigenlijk geen saucijzenbroodjes meer zijn, omdat er geen worstje in zit. Maar dat terzijde. Hij maakt ze met jackfruit en aubergine en brengt ze op smaak met gerookt paprikapoeder, mosterd, kaneel, komijn, misopasta en salie. En deze broodjes hebben het goedkeuren van André gekregen, dus dan moeten ze wel het proberen waard zijn.

Daniel

Recept van
Daniel

Hartig
Goed te doen
(27) reviews

Ingrediënten

Bladerdeeg

  • 300 gram patentbloem
  • 30 gram boter
  • 10 gram zout
  • 150 gram water
  • 300 gram boter (koud)
  • 30 gram patentbloem
  • 1 ei

Jackfruit vulling

  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 1 rode ui
  • 0.25 theelepel zout
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel komijnzaadjes
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1.5 eetlepel appelazijn
  • 1 theelepel chipotle peppers in adobo sauce
  • 4 eetlepels BBQ-saus
  • 80 gram tomatenpuree
  • 1 eetlepel trippel tomatenconcentraat
  • 1 blik jackfruit

Aubergine vulling

  • 30 gram prei
  • 1.5 eetlepel zonnebloemolie
  • 0 snufje zwarte peper
  • 4 tenen knoflook
  • 0.25 theelepel miso pasta
  • 0.25 theelepel dijonmosterd
  • 1 aubergine
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 0.5 theelepel sojasaus
  • 1 theelepel cayennepeper
  • 0.5 theelepel rookpoeder
  • 2 eetlepels balsamico azijn
  • 2 takjes salie
  • 3 eetlepels havermout

Bereidingswijze

Bakgereedschap voor vegetarische saucijzenbroodjes

  • Staande mixer met toebehoren
  • Deegroller
  • Huishoudfolie
  • Kwast
  • Bakplaat (2x)
  • Hakmolen
  • Pizzasnijder
  • Liniaal
  • Ronde uitsteker van ø 7 centimeter

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden hetelucht.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Bladerdeeg

Deel 1:

  • Kneed de bloem, boter, zout en water ongeveer 5 minuten tot een deegje.
  • Maak er een schijf van ongeveer 2 centimeter dik van.
  • Wikkel in huishoudfolie en plaats voor 20 minuten in de koelkast.

Deel 2:

  • Rol de bloem met een deegroller in de koude boter (wees agressief!).
  • Rol uit tot een rechthoek van ongeveer 5 millimeter dikte.
  • Wikkel in huishoudfolie en plaats in de koelkast.

Deel 3:

  • Gebruik genoeg bloem voor het uitrollen van het deeg.
  • Verwijder de bloem met een kwastje van het deeg voordat je begint met vouwen.
  • Rol het deeg uit tot een rechthoek. Hij moet breder dan de brede kant van de boter zijn en 1,5 keer zo lang.
  • Plaats de boter op de linkerkant van het uitgerolde deeg.
  • Vouw de rechterkant van de deeg tot het midden van de boter en de linkerkant van boter en deeg over de rest. Je hebt nu een ‘boek’ van deeg en boter.
  • Rol het deeg weer uit tot 3x zo lang en vouw op dezelfde manier.
  • Rol opnieuw uit tot rond 3x zo lang en vouw tot een boekje met 4 laagjes.
  • Wikkel het deeg in huishoudfolie en laat 30 minuten in de koelkast rusten.
  • Rol en vouw het deeg opnieuw tot een boek met 3 lagen en daarna tot een boek met 4 laagjes. Als het deeg niet flexibel genoeg is, laat hem nog 5 minuten in de koelkast rusten en probeer het dan opnieuw.
  • Laat het deeg voor gebruik nog 30 minuten in de koelkast rusten.

Jackfruit vulling

  • Snijd de ui in kleine stukjes.
  • Bak met het zout in de zonnebloemolie voor 10 minuten op laag vuur.
  • Voeg vervolgens kaneel, komijnzaad en gerookte paprikapoeder toe en laat 2 minuten bakken.
  • Snij de chilipepers in kleine stukjes en voeg met de rest van de ingrediënten toe.
  • Laat op laag vuur voor 20 minuten bakken.
  • De stukjes jackfruit kunnen al na een paar minuten met 2 vorken uit elkaar getrokken worden.
  • Laat voor gebruik afkoelen.

Aubergine vulling

  • Snijd de prei in dunne schijfjes en meng met een halve theelepel olie, een snufje peper, 1,5 fijngehakte knoflooktenen, misopasta en mosterd.
  • Bak ongeveer 15 minuten op een laag vuur.
  • Was de aubergine, snij in grove stukjes en hak ze met de chopper fijn totdat ze net zo groot zijn als rijstkorrels.
  • Meng ze met een halve eetlepel olie, gerookte paprikapoeder, sojasaus, cayennepeper poeder, 2 fijngehakte knoflooktenen, rookpoeder, een snufje peper en balsamico azijn.
  • Kook in een grote pan op een medium vuur totdat de massa duidelijk droger wordt en de aubergine gaar is.
  • Meng met de prei-massa, voeg de salietakken toe en laat afkoelen.
  • Verhit de havermout op een middelhoog vuur totdat ie lichtbruin en aromatisch is.
  • Meng met de rest van de vulling.

Opbouw van vegetarische saucijzenbroodjes

  • Rol het deeg uit tot een dikte van 2 – 3 millimeter.
  • Steek 12 rondjes van ø 7 centimeter uit.
  • Plaats porties van de jackfruit vulling op 6 deegjes.
  • Leg de andere deegjes er bovenop, druk de zijkanten plat met een vork en snijd vormpjes in de bovenkant.
  • Er blijft ongeveer een derde van de jackfruit vulling over.
  • Verwijder de salietakken uit de aubergine vulling.
  • Snijd met een pizzasnijder 6 rechthoeken van ongeveer 10 x 6 centimeter uit.
  • Leg een portie aubergine vulling op 1 helft en vouw het deeg er overheen.
  • Druk de zijkanten vast met een vork en snijd vormpjes in de bovenkant.
  • Plaats broodjes op de bakplaat.
  • Klop het ei los en strijk de broodjes met een laagje ei af.
  • Bak de vegetarische saucijzenbroodjes in ongeveer 25 minuten af tot ze goudbruin zijn.

Helemaal vegan?

Maak dan de vegan saucijzenbroodjes

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.