E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Een slof met passie

Een snoes van een slof. Een verrassend recept door de degelijkheid van de amandelspijsbodem in combinatie met de zoetzure passievruchtencurd.

Emma

Recept van
Emma

Taart
Cake
Moeilijk
(84) reviews

Ingrediënten

Deeg

  • 175 gram patentbloem
  • 6 gram bakpoeder
  • 1 snufje zout
  • 150 gram boter
  • 145 gram witte basterdsuiker
  • 0.25 ei
  • 1 theelepel citroen (rasp)

Amandelspijs

  • 150 gram amandelpoeder
  • 150 gram suiker
  • 1.5 eiwit

Passievruchtencurd

  • 190 milliliter passievruchtensap
  • 55 gram maïzena
  • 325 milliliter water
  • 4 eidooiers
  • 200 gram witte basterdsuiker

Italiaanse meringue

  • 325 gram kristalsuiker
  • 85 gram water
  • 200 gram eiwit

Glanslaag

  • 2 blaadjes gelatine
  • 100 milliliter water
  • 100 gram suiker
  • 0.5 sap van 1 citroen
  • 140 gram abrikozenjam
  • 250 gram frambozen

Bereidingswijze

Voorbereiding van de slof

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Leg een slofring klaar.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Sloffendeeg

  • Meng bloem, bakpoeder en zout in een mengkom.
  • Maak een kuiltje in het midden en doe boter, suiker, ei en citroenrasp erbij. Kneed goed door tot een soepel deeg.
  • Wikkel het deeg in plasticfolie en laat een kwartier rusten in de koelkast.
  • Rol het deeg uit tot een plak van ongeveer 1 centimeter dikte.
  • Leg het deeg op een bakpapiertje en steek de sloffenring in het deeg. Haal het overtollige deeg weg.
  • Druk de zijkanten van de slof wat omhoog en het midden wat in.
  • Laat nog even rusten in de koelkast.

Amandelspijs

  • Meng amandelpoeder en suiker in de keukenmachine en voeg het eiwit toe. Meng goed door elkaar tot een soepel spijs ontstaat.
  • Voeg indien nodig wat meer ei toe, het moet een smeerbare spijs worden.
  • Smeer de spijs op het sloffendeeg en bak het geheel in ongeveer 30 minuten af.
  • Haal uit de oven en laat afkoelen op een rooster.

Passievruchtencurd

  • Meng passievruchtensap met de maïzena.
  • Breng het water aan de kook in een pannetje en voeg het passievruchtenmengsel toe. Laat doorkoken tot het mengsel indikt.
  • Klop ondertussen eidooiers en suiker schuimig.
  • Schenk het kokende mengsel op de eidooiers, klop stevig door en giet het mengsel terug in de pan.
  • Laat al roerend een paar minuten doorkoken en stort het mengsel op een bord.
  • Bekleed met plasticfolie en laat afkoelen.

Italiaanse meringue

  • Breng kristalsuiker en water aan de kook tot een temperatuur van 121°C.
  • Klop ondertussen het eiwit tot wit schuim.
  • Schenk al kloppend de suikersiroop langzaam op de eiwitten en blijf kloppen tot het mengsel afgekoeld en stevig is.
  • Doe in een spuitzak met gekarteld spuitmondje.

Glanslaag

  • Week de gelatine ongeveer 10 minuten in koud water.
  • Breng water, suiker en het sap van een halve citroen aan de kook tot alle suiker gesmolten is.
  • Haal de pan van het vuur en roer de jam er doorheen.
  • Knijp de gelatine uit en voeg toe. Roer goed door tot gelatine gesmolten is.
  • Laat de gelei afkoelen tot handwarm.
  • Bestrijk de bovenkant van het sloffendeeg met de gelei.

Samenstellen van de slof

  • Doe de passievruchtencurd in een spuitzak met een glad spuitmondje.
  • Spuit een mooie streek curd over de slof.
  • Bedek in de lengte de helft van de slof met frambozen.
  • Spuit op de andere helft van de slof het eiwitschuim in een mooie krullende beweging.
  • Bestrijk de frambozen met een beetje gelei.

Meer sloffen maken?

Robèrt helpt je op weg!

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.