E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Dobosweeltje

Manuela

Recept van
Manuela

Makkelijk
(0) reviews

Ingrediënten

Biscuit

  • 225 gram eiwitten
  • 165 gram suiker
  • 150 gram eidooiers
  • 12 gram maïzena
  • 158 gram patentbloem

Harde wener

  • 0.5 ei
  • 150 gram patentbloem
  • 50 gram suiker
  • 100 gram caroteenboter

Butterscotchsiroop

  • 50 gram suiker
  • 50 gram water
  • 10 gram butterscotch likeur

Chocolade crème

  • 170 gram pure chocolade druppels
  • 227.5 gram zachte boter
  • 100 gram suiker
  • 20 gram water
  • 4 milliliter glucose
  • 1 ei
  • 17 gram eiwit
  • 1.3 gram zout
  • 0.25 vanillestokje

Karamel

  • 35 gram water
  • 125 gram suiker
  • 25 gram glucose
  • 1 pan ijswater
  • 10 gram boter

Nougatine

  • 300 gram hazelnoten
  • 25 gram water
  • 100 gram suiker
  • 20 gram glucose

Garnering

  • 100 gram suiker
  • 12 hazelnoten

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 240°C boven- en onderwarmte.
  • Bekleed 2 bakplaten met bakpapier.
  • Leg een taartring met een diameter van 18 en 16 centimeter klaar.

Biscuit

  • Klop de eiwitten los in de keukenmachine. Voeg zodra ze los komen suiker toe en klop tot stijve pieken.
  • Zeg de machine in de laagste stand en klop de eidooiers er in 10 seconden door. Zet de machine uit.
  • Haal de kom uit de machine en spatel door om te controleren of alle dooiers goed gemengd zijn.
  • Spatel indien nodig nog even door.
  • Zeef bloem en maïzena boven het beslag en spatel door het eimengsel.
  • Spreid het beslag uit over de bakplaten.
  • Zet in de oven en verlaag de temperatuur naar 230°C.
  • Bak in ongeveer 10-14 minuten gaar en droog.
  • Haal uit de oven en leg ondersteboven op een rooster. Verwijder het bakpapier en laat afkoelen.
  • Verlaag de oventemperatuur naar 180°C.

Harde wener

  • Kluts het ei.
  • Doe bloem in een beslagkom en maak een kuiltje in het midden. Voeg boter, suiker en ei toe en kneed tot een soepel deeg.
  • Wikkel in plasticfolie en laat 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Rol het deeg op een bestoven werkblad dun uit en steek er een cirkel uit met de taartring van 18 centimeter.
  • Leg op een beklede bakplaat en bak in circa 15 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat afkoelen op een rooster.
  • Verlaag de oventemperatuur naar 150°C.

Butterscotchsiroop

  • Breng suiker en water aan de kook op laag vuur.
  • Haal de pan van het vuur en voeg butterscotch likeur toe. Schenk het in een trempeerflesje.

Chocolade crème

  • Smelt chocolade au bain-marie.
  • Klop boter op tot wit en luchtig.
  • Doe 85 gram suiker, water en glucose in een pannetje en laat koken tot 120°C.
  • Klop ondertussen eiwit, overige suiker, zout en het merg uit het vanillestokje wit en schuimig.
  • Schenk vervolgens al kloppend de hete suikersiroop er bij en blijf kloppen tot de massa koud is.
  • Zet de machine lager en voeg 2/3e van de luchtige boter toe.
  • Meng overige boter met de gesmolten chocolade en roer goed door. Klop dit vervolgens door de crème en blijf kloppen tot een mooie, egale crème.

Samenstellen

  • Leg de biscuits op de werkbank en druk hier plakken uit met de taartring van 16 centimeter.
  • Trempeer met de butterscotchsiroop en smeer er een dikke laag chocoladecrème op.
  • Bekleed de taartring met plasticfolie. Stapel de biscuits op elkaar in de taartring.
  • Laat opstijven in de koelkast.

Karamel

  • Laat suiker, water en glucosestroop karamelliseren.
  • Koel terug in een bak ijswater en roer de boter er doorheen.
  • Leg de harde wenerbodem op een rooster boven een schaal en schenk de karamel erover.
  • Laat hard worden en snijd in 8 punten.

Nougatine

  • Rooster 200 gram hazelnoten circa 15 minuten in de oven.
  • Laat suiker, water en glucosestroop karamelliseren.
  • Hak hazelnoten fijn en roer door de karamel. Stort op een bakpapiertje en laat afkoelen.
  • Doe in een stevige plastic zak en stamp fijn.

Garnering

  • Haal de taart uit de koeling en smeer volledig af met chocoladecrème.
  • Trek met een schone kam strepen rondom de zijkant.
  • Decoreer de onderkant met een strook nougatine.
  • Doe overige chocoladecrème in een spuitzak met gekartelde spuitmond en spuit toefjes rozetten op de taart. Garneer met hazelnoten.
  • Leg de harde wenerpunten op de taart.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.