E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Dobostorta

Superfeestelijk chocolade-botercrème lagentaartje met gekarameliseerde amandelen, frambozen en rum.

Francis

Recept van
Francis

Taart
Makkelijk
(6) reviews

Ingrediënten

Biscuit

  • 10 M-maat eieren
  • 300 gram fijne suiker
  • snufje zout
  • 270 gram bloem
  • 30 gram maïzena

Chocolade botercrème

  • 2 vanillestokjes
  • 450 milliliter volle melk
  • 4 eetlepels custardpoeder
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 45 gram fijne suiker
  • 540 gram zachte boter
  • 330 gram pure chocolade callets
  • Captain Morgan’s Spiced Gold Rum

Gekarameliseerde amandelen

  • 95 gram garneer amandelen
  • 200 gram fijne suiker
  • 2 eetlepels water

Samenstellen

  • Captain Morgan’s Spiced Gold Rum
  • 300 gram verse frambozen
  • 95 gram garneer amandelen

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Verwarm de oven op 200°C hele lucht.
  • Bekleed 2 bakplaten met bakpapier.

Biscuit

  • Doe eieren, suiker en zout in de kom van de keukenmachine en meng op hoge snelheid tot het beslag licht en schuimig is.
  • Zeef ondertussen bloem en maïzena samen boven een kom.
  • Spatel in drie delen het bloemmengsel door het eimengsel tot een egaal beslag.
  • Schenk ¼ deel van het beslag op een bakplaat. Strijk egaal en tik een paar keer met de bakplaat op het aanrecht om luchtbelletjes te laten ontploffen. Doe hetzelfde met de tweede bakplaat.
  • Zet de bakplaat in de oven, draai het temperatuur terug naar 180°C en bak het biscuit in 10 minuten goudbruin.
  • Haal uit de oven, laat het biscuit even op de bakplaat afkoelen en leg het dan ondersteboven op een rooster. Verwijder het bakpapier en bedek met een nieuw stuk bakpapier.
  • Herhaal met het overige beslag. Uiteindelijk moeten er 7 lappen biscuit van ongeveer 12 centimeter breed uit de biscuitplakken worden gesneden.

Chocolade botercrème

  • Snijd het vanillestokje open en schraap het merg er uit.
  • Maak een papje van een scheutje melk, custardpoeder en suiker.
  • Breng overige melk met vanillemerg aan de kook.
  • Giet geleidelijk de hete melk in het papje, roer goed door en schenk dan alles weer terug in de pan en zet op het vuur.
  • Roer met een pollepel of garde tot de custard is ingedikt. Laat het even voorzichtig koken en haal de pan dan van het vuur. Stort de custard op een bord en laat afkoelen tot lichaamstemperatuur.
  • Klop ondertussen boter en suiker luchtig in een keukenmachine voorzien van een menghaak.
  • Smelt chocolade au bain-marie en voeg het toe aan het botermengsel. Klop goed door.
  • Voeg als laatste de afgekoelde banketbakkersroom toe en blijf goed mengen tot een luchtige crème ontstaat.
  • Breng eventueel op smaak met de rum.

Gekarameliseerde amandelen

  • Doe suiker en water in een pannetje en laat karamelliseren.
  • Hak ondertussen de amandelen grof.
  • Zodra karamel op kleur is, schenk het op een stuk bakpapier. Strooi de gehakte amandelen erover en laat afkoelen en hard worden.
  • Snijd met een ingevet mes in stukken voordat het uitgehard is.

Samenstellen

  • Snijd de biscuit in 7 gelijke plakken van 12 centimeter breed.
  • Trempeer iedere biscuitlaag met een beetje rum.
  • Smeer op iedere biscuit een laag botercrème en stapel op elkaar.
  • Smeer de taart volledig af met botercrème en druk de gekarameliseerde amandelen in de zijkant. Laat opstijven in de koelkast.
  • Decoreer de taart met verse frambozen en gekarameliseerde amandelen.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.