E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Danish Fusion

Francis

Recept van
Francis

Makkelijk
(0) reviews

Ingrediënten

Deense deeg

  • 565 gram bloem
  • 225 gram bloem
  • 50 gram suiker
  • 1 theelepel kardemom (gemalen)
  • 1 theelepel zout
  • 50 gram zachte boter
  • 70 gram verse gist
  • 240 milliliter volle melk
  • 2 stuks M-maat eieren
  • 340 gram roomboter (ijskoud maar niet bevroren)

Pistache & Honing gebak met Rosewater glazuur

  • 400 gram pistachenoten
  • 60 milliliter honing
  • 3 eetlepels lichtbruine basterdsuiker
  • 1 ei
  • 1 eetlepel kristalsuiker
  • 1 eetlepel boter
  • 1 theelepel bloem
  • 0.5 vanillestokje
  • 0.25 theelepel pistache essence

Amandel & Abrikozen gebak

  • 3 abrikozen
  • 150 gram amandelmeel
  • 0.5 sinaasappel (rasp)
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 M-maat eieren
  • 160 gram kristalsuiker
  • 0.25 theelepel amandel aroma
  • 0.5 theelepel sinaasappelbloesemwater
  • 100 gram gewelde abrikozen (één dag geweld in Amaretto)

Monchou, walnoot & vijgen gebak

  • 120 gram walnoten
  • 200 gram monchou
  • 0.5 sinaasappel (rasp)
  • 2 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 0.5 theelepel kaneelpoeder
  • 0.5 theelepel gemberpoeder
  • 0.25 theelepel nootmuskaatpoeder
  • 0.25 theelepel allspice
  • 9 gedroogde vijgen
  • 0 snufje zout
  • 0 snufje peper

Samenstellen

  • 200 gram poedersuiker
  • 1 theelepel zachte boter
  • 3 eetlepels room
  • 0 rozenextract
  • 20 gram amandelschaafsel
  • 30 gram walnoten

Bereidingswijze

Deense deeg

  • Meng sterke bloem, bloem, suiker, zout, kardemom en de zachte boter in de mengkom van de keukenmachine voorzien van een platte menghaak.
  • Meng melk en eieren door elkaar en verkruimel de gist erover. Meng met een garde goed door elkaar.
  • Voeg het melkmengsel toe aan het droge mengsel en zet de mixer op lage stand. Meng tot alle ingrediënten net bij elkaar komen.
  • Leg plasticfolie op het werkplek en stort het deeg erop. Modeleer tot een rechthoek en wikkel in de plastic. Laat 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Doe de koude boter tussen 2 vellen bakpapier en sla het met een deegroller tot een platte rechthoek. Leg in de koeling.
  • Rol na het rusten het deeg uit tot een rechthoek die twee keer groter is dan de boterplak.
  • Leg de boter aan een kant, vouw de andere kant van het deeg over de boterplak heen en knijp randen rondom dicht.
  • Draai het deeg een kwartslag en rol het uit tot een rechthoek met een dikte van ongeveer 1 centimeter. Vouw 1/3 van het deeg naar binnen en vouw de andere buitenkant hier overheen zodat er 3 lagen ontstaan. Dit is de 1e Toer. Laat 20 minuten rusten.
  • Herhaal dit nog 2 keer. Leg het deeg uiteindelijk in de koeling tot gebruik.
  • Verwarm de oven voor op 200°C en leg 2 bakplaten in de oven.

Pistache & Honing gebak met Rosewater glazuur

Voor de pistachevulling:

  • Rooster de pistachenoten 10 minuten in de oven en laat afkoelen.
  • Hak 350 gram pistachenoten in kleine stukjes of pulseer ze voorzichtig in een blender.
  • Smelt de boter op laag vuur.
  • Doe honing, bruine basterdsuiker, ei, suiker, gesmolten boter, bloem, vanillemerg en pistache essence in een kom en mix tot een geheel.
  • Voeg de gehakte noten toe en meng goed door.
  • Laat opstijven in de koelkast.
  • Bewaar de overige 50 gram noten voor garnering.

Amandel & Abrikozen gebak

Spijs

  • Blancheer 3 abrikozen 1 minuut in kokend water. Laat uitlekken en verwijder de schil.
  • Doe amandelmeel, sinaasappelrasp, bloem, ei, suiker, amandelaroma en sinaasappelbloesem water in een kom en meng tot een spijs. Gebruik eventueel een keukenmachine.
  • Zet het spijsmengsel in de koeling.
  • Snijd de 3 geblancheerde abrikozen rondom in en draai de twee delen los. Verwijder de pit.
  • Strooi er wat zout en suiker op. Zet opzij voor de garnering.
  • Doe de gewelde abrikozen in een blender en pureer. Voeg er wat sinaasappelsap aan toe met een heel klein beetje zout. Roer goed door.

Monchou, walnoot & vijgen gebak

  • Rooster alle walnoten (ook voor de garnering) 5 minuten in de oven. Laat afkoelen.
  • Doe de monchou, sinaasappelrasp, bruine basterdsuiker, kaneelpoeder, gemberpoeder, nootmuskaat, allspice, een snufje zout en peper in een blender. Pureer tot een egaal geheel.
  • Snijd de vijgen in stukken en voeg toe aan het monchoumengsel. Pulseer een paar keer zodat het gemengd wordt, maar er wel wat grove stukken in zitten.
  • Doe 120 gram walnoten erbij en pulseer totdat alles opgenomen is maar er nog structuur in de mengsel zit.
  • Zet opzij.
  • Hak de overige 30 gram walnoten grof voor de garnering.

Samenstellen

Pistache & Honing gebak met Rosewater Glazuur

  • Deel het deeg in drie gelijke delen.
  • Rol 1/3e deel uit tot een rechthoekig lap deeg met een breedte van ongeveer 15 centimeter.
  • Smeer de pistache-honingvulling over de deeglap.
  • Rol stevig op. Snijd nu 4 of 5 mooie schrijven uit de rol.
  • Leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk met een geklutst ei. 
  • Bak in ongeveer 18 minuten goudbruin. 
  • Laat afkoelen.
  • Doe poedersuiker, zachter boter, room en een paar druppels rozenwater in een kom en mix tot een stevig glazuur.
  • Doe in een spuitzakje en decoreer de afgekoelde rollen met het glazuur. 

Amandel & Abrikozen gebak

  • Rol 1/3e deel van het deeg uit tot een grote lange plak.
  • Snijd 4 vierkantjes van ongeveer 10×12 centimeter uit.
  • Rol het amandelspijs uit tot een dikte van ongeveer 5 millimeter en snijd hier vierkantjes van ongeveer 5 centimeter uit. 
  • Smeer 1 el abrikozen puree op ieder deeglapje en leg het spijs er op.
  • Vouw de punten naar het midden toe om de vulling af te sluiten. Druk de randjes iets aan.
  • Leg op ieder vorm een halve abrikoos. 
  • Leg op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bestrijk met geklutst ei en strooi er wat amandelschaafsel op.
  • Bak in ongeveer 18 minuten gaar.

Monchou, Walnoot & Vijgen gebak

  • Rol het laatste deegstuk uit tot een dunne lap.
  • Snijd 4 rechthoekig vormen er uit.
  • Snijd aan beide kanten 5 tot 6 sneetjes tot 1/3e naar het midden. Houd het midden dus ongesneden.
  • Smeer wat monchouvulling in het midden. 
  • Vlecht een voor een, eerst links, dan rechts, een lapjes deeg over de vulling. Druk stevig aan en zorg dat de vulling volledig ingevouwen is. 
  • Bestrijk met wat geklutst ei en strooi er wat gehakte walnoten op.
  • Leg op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak in ongeveer 18 minuten gaar.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.