E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Croquembouche gevuld met karamelcrème

Narcis

Recept van
Narcis

Taart
Cake
Expert
(9) reviews

Ingrediënten

Soezen

  • 125 milliliter water
  • 125 milliliter volle melk
  • 125 gram boter
  • 125 gram bloem
  • 1 theelepel zout
  • 5 eieren

Karamelcrème

  • 5 eidooiers
  • 1 vanillestokje
  • 50 gram maïzena
  • 600 milliliter melk
  • 220 gram suiker

Samenstellen

  • 200 gram suiker
  • 2 eetlepels water
  • 1 eetlepel citroensap
  • 120 gram suiker

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Bekleed twee bakplaten met bakpapier.
  • Maak een kegel van karton om de toren mee op te bouwen.

Soezen

  • Breng al roerend boter, melk, water en zout aan de kook.
  • Neem de pan van het vuur en doe de bloem er in een keer bij. Roer stevig door tot alles is opgenomen.
  • Zet de pan even terug op laag vuur en gaar het deeg in 2-3 minuten onder constant stevig roeren.
  • Haal de pan van het vuur en roer de eieren er een voor een door tot een gladde massa ontstaat.
  • Doe het deeg in een spuitzak en laat enigszins afkoelen. Spuit er vervolgens soesjes van op de beklede bakplaat.
  • Bak de soesjes 20-25 minuten in de hete oven.
  • Haal uit de oven en laat op een taartrooster afkoelen.

Karamelcrème

  • Doe 150 gram suiker en 80 milliliter water in een pan en laat het op matig vuur smelten en karamelliseren.
  • Snijd het vanillestokje open en schraap het merg er uit. Meng dit door de melk.
  • Haal de pan van het vuur en schenk er heel voorzichtig melk bij. Roer goed door.
  • Klop de dooiers met de resterende suiker licht en romig. Roer de maïzena erdoor.
  • Schenk een klein beetje hete melk bij de dooiers en klop even goed door.
  • Schenk alles terug in de pan en laat onder constant roeren de crème indikken.
  • Giet de crème in een platte schaal en dek af met plastic folie.
  • Doe de afgekoelde karamelcrème in een spuitzak.
  • Knip een gaatje in de koude soesjes en vul ze met de karamelcrème.

Samenstellen

  • Kook zonder te roeren 200 gram suiker, water en citroensap in een pan tot alle suiker is opgelost.
  • Zet het vuur hoger en karamelliseer de suiker in 5-6 minuten.
  • Dip de bovenkant van de soesjes in de karamel en laat even opdrogen.
  • Zet de kegel op een serveerschaal.
  • Dip vervolgens de onderkant van de soesjes in de karamel en bouw de croquembouche op tegen de kegel op. Plak de soesjes aan elkaar vast me de karamel.
  • Laat de toren opstijven.
  • Karamelliseer 120 gram suiker in een pan door het 1-2 minuten te koken.
  • Roer door met een houten pollepel.
  • Maak met een vork suikerdraden en draai deze over en rondom de croquembouche.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.