E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Buon Natale!

Pudding, koekjes, een zachte mousse en een mooi biscuit. Als je het Robèrt vraagt, bevat deze taart alle ingrediënten voor een échte desserttaart. Een topper voor mensen die houden van bitterkoekjes, want die voeren de boventoon in dit taartje.

Jeroen

Recept van
Jeroen

Taart
Goed te doen
(7) reviews

Ingrediënten

Panna Cotta

  • 1 blaadje gelatine
  • 1 vanillestokje
  • 175 gram slagroom
  • 15 gram suiker

Amandelbiscuit

  • 7 eiwitten
  • 240 gram kristalsuiker
  • 200 gram amandelpoeder
  • 40 gram bloem
  • snuf zout

Amaretti (bitterkoekjes)

  • 150 gram amandelpoeder
  • 150 gram poedersuiker
  • 2 eiwitten
  • 1 theelepel amandelextract
  • snuf zout

Marsala-mousse

  • 10 gram gelatine
  • 80 gram water
  • 1 ei
  • 4 eidooiers
  • 100 gram kristalsuiker
  • 100 gram Marsala (versterkte wijn)
  • 500 gram slagroom
  • snuf zout

Garnering

  • 300 gram witte chocolade

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 190 graden.
  • Bedek de kleine bakring/vorm met plasticfolie.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Week de gelatine in koud water.

Panna Cotta

  • Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap het merg eruit.
  • Breng de slagroom met de suiker en het vanillemerg aan de kook.
  • Los het uitgeknepen gelatineblaadje erin op.
  • Giet de panna cotta in de kleine bakring/vorm en zet in de vriezer.

Amandelbiscuit

  • Klop de eiwitten met 40 gram suiker en een snuf zout op tot een luchtig geheel.
  • Meng de suiker met het amandelpoeder en de bloem.
  • Spatel het voorzichtig door het opgeklopte eiwit.
  • Giet het beslag op een met bakpapier beklede bakplaat en spatel uit tot een dunne plak.
  • Bak af in circa 20 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Laat een beetje afkoelen en steek met de 20 centimeter bakring een plak uit.
  • Steek ook 2 rondjes uit met de kleine bakring.
  • Snijd ook nog 2 repen van de breedte van een liniaal af, zodat je de binnenkant van de bakring ermee kunt bekleden.

Amaretti (bitterkoekjes)

  • Bekleed de bakplaat opnieuw met bakpapier.
  • Maal de amandelpoeder, suiker, eiwit, snuf zout en amandelextract of likeur tot een glad beslag.
  • Doe in een spuitzak met een glad spuitmondje maat 10 en spuit dopjes op de met bakpapier bekleedde bakplaat.
  • Bak in ongeveer 10 minuten af.

Marsala-mousse

  • Klop de slagroom met de helft van de suiker lobbig en zet in de koelkast.
  • Snijd 100 gram van je zojuist gebakken bitterkoekjes in blokjes en meng een scheutje marsala door de koekjes.
  • Klop de eidooiers en het ei met de helft van de suiker en een snuf zout au bain-marie op tot een licht en luchtig geheel.
  • Verhit de gelatine in een pannetje totdat deze vloeibaar is en giet al roerend bij het eimengsel.
  • Voeg de rest van de marsala toe.
  • Meng een flinke lepel slagroom door het eimengsel.
  • Giet het ei-mengsel vervolgens bij de overgebleven slagroom en roer goed door.
  • Meng hier ook de gesneden bitterkoekjes door.

Opbouw

  • Vet de rand van je 20 centimeter bakring in.
  • Bekleed de ring aan de binnenkant met de 2 repen amandelbiscuit. Samen maken ze een cirkel.
  • Snijd je uitgestoken 20 centimeter biscuit een klein beetje bij en leg deze op de bodem. Zorg dat hij mooi aansluit op de repen aan de zijkant.
  • Giet een beetje mousse op de bodem.
  • Haal de ingevroren panna cotta uit de vriezer en leg deze tussen de twee kleine plakjes amandelbiscuit.
  • Leg deze in de vorm op de mousse.
  • Giet de rest van de mousse in de vorm totdat deze vol is.
  • Laat opstijven in de vriezer.

Garnering

  • Smelt de chocolade au bain-marie.
  • Breng de chocolade door te tableren op temperatuur (26-28 graden).
  • Giet de chocolade in verschillende hoopjes op een vel acetaatfolie.
  • Veeg met je duim uit, zodat je blaadjes krijgt.
  • Laat hard worden.
  • Haal de taart uit de vriezer.
  • Verdeel de chocoladeblaadjes in een bloemvorm op je taart.
  • Leg er eventueel wat overgebleven bitterkoekjes bij.

Bakgereedschap

  • Keukenmachine met toebehoren
  • Acetaatfolie
  • Marmeren steen voor chocolade
  • Hakmolen
  • Bakplaat
  • Bakring van ø 20 centimeter en tenminste 10 centimeter hoog
  • Spuitzakken
  • Glad spuitmondje maat 10

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.