E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Bosvruchtentaartje

Een buitenaards mooi taartje. Citroenmousse en bosvruchtencremeaux op een bodem van Bretons zanddeeg met een schitterende spiegel.

Dagmar

Recept van
Dagmar

Taart
Makkelijk
(14) reviews

Ingrediënten

Bosvruchtencremeux

  • 300 gram bosvruchtenpuree
  • 255 gram suiker
  • 300 gram ei
  • 18 gram gelatine
  • 90 gram water
  • 450 gram boter (in blokjes)

Chocolade Bretons zanddeeg

  • 110 gram boter (in blokjes)
  • 150 gram bloem
  • 85 gram poedersuiker
  • 1 zakje bakpoeder
  • 1 eetlepel cacao
  • 3 eigeel
  • 40 gram pure chocolade
  • 0.5 eetlepel melk
  • 10 gram amandelmeel

Citroenmousse

  • 9 gram gelatine
  • 45 milliliter water
  • 75 gram citroen (sap)
  • 175 gram mascarpone
  • 100 gram bosvruchtenpuree
  • 200 gram slagroom

Bosvruchtenspiegel

  • 350 gram witte chocolade
  • 300 gram suiker
  • 150 milliliter boter, gesmolten (om het deeg mee in te smeren)
  • 19 gram gelatine
  • 120 milliliter water
  • 200 milliliter bosvruchtenpuree
  • verse bosvruchten voor decoratie
  • 50 gram witte chocolade

Bereidingswijze

Speciale benodigdheden

  • Bakring van 24 cm doorsnede
  • 3D siliconen vorm, 18 cm doorsnede
  • 3D siliconen vorm, 15,3 cm doorsnede

Bosvruchtencremeux

  • Meng de gelatine met het water en laat dat 10 minuten wellen.
  • Breng de suiker met de bosvruchtenpuree aan de kook.
  • Haal de pan van het vuur en meng dit soeplepel voor soeplepel met het ei.
  • Pas op dat je geen roerei krijgt.
  • Zet terug op het vuur en laat het mengsel binden.
  • Doe de blokjes boter erbij en zodra de boter is gesmolten de gelatine.
  • Zorg dat er geen klontjes inzitten, zeef anders de cremeux.
  • Vul de siliconen vorm van 15,3 cm doorsnede, met de cremeux en zet in de vriezer tot de cremeux stijf bevroren is.
  • Doe de rest van de cremeux in een schaal, dek het af met folie en laat het in de koelkast opstijven.

Chocolade Bretons zanddeeg

  • Meng de boter, het suiker en het eigeel met een staande mixer met vlinderhaak totdat je een crèmige bleke massa hebt.
  • Meng daardoor 125 gram bloem, het bakpoeder en de cacao.
  • Smelt de chocolade au bain marie met de melk, voeg toe aan het mengsel.
  • Voeg als laatste de rest van de bloem en het amandelmeel toe en vorm daar een bal van.
  • Als het deeg te vochtig is kun je nog eetlepels bloem toevoegen.
  • Leg 4 uur in de koelkast om te rusten.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg daarop de bakring.
  • Rol het deeg uit tot een plak van 5 mm dik en bekleed daar de bodem van de bakring mee.
  • Bak af in 20 minuten en laat afkoelen.

Citroenmousse

  • Meng de gelatine met het water en laat het 10 minuten wellen.
  • Smelt vervolgens op laag vuur tot vloeibaar is.
  • Meng het citroensap met de mascarpone tot een egale massa.
  • Roer gesmolten gelatine erdoor.
  • Meng met een flinke lepel het kookschuim en spatel dan rest van het kookschuim erdoor.
  • Klop de slagroom tot het lobbig is en spatel dat voorzichtig door het mengsel.
  • Vul de 3D siliconen vorm 18 cm doorsnede voor 2/3 met de Citroenmousse.
  • Haal de bevroren bosvruchtencremeux uit de siliconenhoes en druk die voorzichtig in de Citroenmousse en bedek dit met de rest van de Citroenmousse.
  • Je moet de ring van cremeux niet meer kunnen zien.
  • Bevries het geheel totdat het stijf bevroren is.

Bosvruchtenspiegel

  • Meng de gelatine met het water en laat 10 minuten wellen.
  • Breng de suiker, de bosvruchtenpuree en de gecondenseerde melk langzaam aan de kook, los de gewelde gelatine erin op en vervolgens de witte chocolade.
  • Zeef het geheel en laat het afkoelen tot 33 graden Celsius.
  • Smelt de witte chocolade en bestrijk de bovenkant van het Bretons zanddeeg ermee.
  • Laat de chocolade weer hard worden.
  • Haal de bosvruchtencremeux die in de koelkast stond eruit en mix het luchtig.
  • Doe het in een spuitzak met spuitmond met ronde vorm.
  • Haal de bevroren Citroenmousse uit de siliconenvorm en giet de spiegel eroverheen tot het egaal bedekt is en een mooie laag gevormd is.
  • Zet de ring van mousse in het midden op de bodem van Bretons zanddeeg.
  • Spuit in het midden bosvruchtencremeux en vul met verse bosvruchten.
  • Spuit toeven bosvruchtencremeux langs de rand en garneer met blauwe bessen.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.