E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

De lekkerste Bossche bollen van Robèrt inclusief bakvideo

Janny is er dol op en onze Brabander Robèrt kun je 's nachts wakker maken voor deze klassieker: de Bossche bol! Robèrt laat zien hoe je 'm maakt.

Robèrt van Beckhoven

Recept van
Robèrt van Beckhoven

Cake
Bakvideo
Goed te doen
(330) reviews

Ingrediënten

Soezenbeslag

  • 200 milliliter water
  • 100 gram boter
  • 100 gram bloem
  • 4 eieren
  • Snuf zout
  • 4 gram bakpoeder

Chocoladesaus

  • 400 gram suiker
  • 200 milliliter water
  • 20 gram cacao
  • 600 gram pure chocolade druppels

Slagroom

  • 1 liter slagroom
  • 80 gram suiker

Bereidingswijze

De grootste uitdaging bij het maken van de Bossche bol zit volgens Robèrt in het soezenbeslag: “Let goed op de verhouding tussen de bloem en het ei. Precies genoeg ei toevoegen is het moeilijkste van het soezenbeslag. Iets teveel ei en je hebt geen Bossche bollen meer.” Gelukkig helpt Robèrt je in de bakvideo, om zo zelf deze overheerlijke Brabantse lekkernij op tafel te zetten. Bakkers klaar? Bakken maar!

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Beslagkom
  • Garde
  • Zeef
  • Bakpapier
  • Uitstortplaatje
  • 2x Spuitzak en een spuitmondje (13 of 12 millimeter)
  • Bakspray
  • Plantenspuit met water
  • Bakplaat

Voorbereiding voor Bossche bollen

  • Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.
  • Doe bakspray en bloem op de bakplaat.
  • Leg de spuitzak met spuitmondje klaar.

Soezenbeslag maken

  • Zet een pannetje op het vuur en voeg het water en de boter toe.
  • Haal de pan van het vuur als de boter is opgelost en het water kookt.
  • Zeef direct de bloem boven de pan en voeg het zout toe.
  • Zet het pannetje opnieuw op het vuur en roer door. Op deze manier gaart de bloem en ontstaat er een roux.
  • Blijf roeren tot er een laagje beslag op de bodem van de pan achterblijft.
  • Giet het beslag in een beslagkom en laat iets afkoelen.
  • Doe de eieren in de maatbeker en klop ze los.
  • Giet de eieren beetje voor beetje bij het beslag. Zorg dat het ei telkens opgenomen wordt.
  • Roer goed door tot het beslag net van de spatel afloopt.
  • Mix vervolgens de bakpoeder door het beslag.
  • Doe het soezendeeg in de spuitzak en spuit, in één beweging, 10 gelijke rondjes op de bakplaat.
  • Spuit een beetje water in de oven, zodat er stoom ontstaat, en zet de bakplaat met de soezen erin.
  • Bak de soezen in de voorverwarmde oven af in 25 tot 30 minuten.
  • Haal de soezen uit de oven en laat ze iets afkoelen.

Chocoladesaus maken

  • Doe de suiker in een pannetje en voeg het water toe.
  • Zeef de cacao boven het pannetje.
  • Voeg naar wens eventueel meer cacao toe. Hoe meer cacao, donkerder de saus.
  • Zet de pan op het vuur en laat het mengsel inkoken. Houd de randen van het pannetje schoon door met een kwastje met water langs de vieze randen te gaan.
  • Als de chocoladesaus dikker is, haal het van het vuur af en voeg de pure chocolade toe.
  • Roer goed door tot de pure chocolade goed is opgenomen. De saus is dik genoeg als deze niet meer van de lepel afloopt.
  • Wacht tot de saus is afgekoeld. Als deze te dik is na het afkoelen, leng het dan aan met een beetje extra water.

Soezen dippen

  • Pak de afgekoelde soezen aan de onderkant op en dip deze zo ver mogelijk in het pannetje met de chocoladesaus.
  • Leg de soezen vervolgens op een plaat met bakpapier en zet in de koelkast.

Vulling

  • Doe de suiker bij de slagroom en mix tot de slagroom iets lobbig is.
  • Klop, als de slagroom dikker wordt, met de hand de slagroom nog iets verder door.

Soezen vullen

  • Haal de soezen uit de koelkast en doe de slagroom in de spuitzak. Pak de soezen met de chocolade laag voorzichtig op, maak een gat aan de onderkant van de soezen en spuit de slagroom in de soes.
  • Presenteer de Bossche bollen op een plank.

Meer recepten van Robèrt?

Bekijk ze hier!

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.