E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Bolussen, chocolade roombroodjes, karnemelkbroodjes met abrikozen en nootjes

Ruth

Recept van
Ruth

Brood
Expert
(2) reviews

Ingrediënten

De bolussen

  • 125 milliliter volle melk
  • 25 gram verse gist
  • 250 gram tarwebloem
  • 5 gram zout
  • 7 gram suiker
  • 50 gram ongezouten boter
  • 3 eetlepels sinaasappelmarmelade
  • 250 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 1 theelepel kaneel (gemalen)
  • sinaasappel (rasp)

De chocolade roombroodjes

  • 375 milliliter volle melk
  • 10 gram gedroogde gist
  • 250 gram tarwebloem
  • 24 gram ongezouten boter
  • 5 gram basterdsuiker
  • 15 gram ei
  • 4 gram zout
  • 125 gram pure chocolade
  • 1 eidooier
  • 0.5 ei
  • 4.5 eetlepels kristalsuiker
  • 2 eetlepels maïzena
  • 0.5 theelepel vanille-extract
  • 125 gram slagroom
  • 50 gram poedersuiker

De karnemelkbroodjes met abrikozen en nootjes

  • 200 gram gedroogde abrikozen
  • 50 gram gepelde hazelnoten
  • 250 milliliter karnemelk
  • 250 gram tarwebloem
  • 150 gram volkorenmeel
  • 8 gram zout
  • 20 gram verse gist
  • 8 gram suiker
  • 1 eidooier
  • 8 gram roomboter
  • 1 ei voor het bestrijken

Bereidingswijze

De bolussen

  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Verwarm de melk tot lauwwarm in een pannetje.
  • Verkruimel de gist in een schaaltje en voeg een scheutje warme melk toe. Laat de gist oplossen zodat een klein papje ontstaat.
  • Doe de bloem in een kom en strooi zout over de rand. Maak in midden van de bloem een kuiltje en schenk hier de suiker en het gistmengsel in.
  • Schenk de overige melk er bij en kneed goed door.
  • Kneed op het laatst de boter erdoorheen.
  • Doe het deeg in een schone kom, dek af met plastic folie en laat op een warme plek rijzen tot het in volume verdubbeld is.
  • Deel het deeg op in kleine stukjes van 60 gram. Rol deze uit tot lange slierten.
  • Verwarm de marmelade met een scheutje water in een pannetje op laag vuur.
  • Meng de basterdsuiker, kaneel en sinaasappelrasp met elkaar.
  • Bestrijk de deegrolletjes met de warme marmelade en rol vervolgens door het suikermengsel.
  • Rol iedere sliert op en leg op de beklede bakplaat.
  • Dek af met folie en laat opnieuw rijzen tot ze in volume verdubbeld zijn.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 220°C.
  • Bak de bolussen in 10 minuten gaar.
  • Haal de bolussen uit de oven en zet ze direct op een rooster. Laat afkoelen.

De chocolade roombroodjes

  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Warm 125 milliliter melk tot lauwwarm.
  • Doe de gist in een kommetje en roer een klein beetje warme melk er bij en laat de gist hier in oplossen.
  • Doe de bloem in een kom en strooi zout langs de rand.
  • Maak een kuiltje in de bloem en strooi hier de basterdsuiker in en het gistpapje.
  • Voeg de rest van de warme melk en 15 gram ei toe en kneed het geheel tot een soepel deeg.
  • Kneed als laatste 12 gram roomboter er doorheen. Dek het deeg af en laat rijzen tot het in volume is verdubbeld.
  • Snijd 50 gram chocolade in kleine stukjes en kneed dit door het gerezen deeg. Deel het deeg vervolgens op in 10 gelijke stukken.
  • Rol elk deel uit tot een ronde plak van ongeveer 1 centimeter dik.
  • Vouw deze plak dubbel en leg op de bakplaat.
  • Laat het opnieuw afgedekt rijzen tot het in volume is verdubbeld.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 220°C.
  • Bak de broodjes ongeveer 10 minuten in de warme oven.
  • Laat afkoelen op een rooster.

Banketbakkersroom

  • Meng in pannetje 250 milliliter melk met 2 eetlepels suiker. Breng aan de kook op matig vuur.
  • Roer in een kom de eierdooier en het halve ei door elkaar.
  • Meng de resterende suiker met de maizena en roer door het eimengsel tot een glad mengsel.
  • Als de melk begint te koken, schenk dit voorzichtig bij het eimengsel onder voortdurend roeren.
  • Schenk vervolgens alles terug in pannetje en breng al roerend aan de kook.
  • Haal de pan van het vuur zodra het mengsel begint te koken en indikt.
  • Roer 12 gram boter en de vanille-extract erdoorheen.
  • Smelt de overige 75 gram pure chocolade au bain-marie en roer dit vervolgens door de nog warme banketbakkersroom.
  • Schenk in een kom, dek af met folie en laten koud worden.
  • Klop de slagroom op en spatel door de koude banketbakkersroom.
  • Doe in een spuitzak.
  • Snijd de koele broodjes in en vul met de banketbakkersroom.
  • Bestuif met poedersuiker.

De karnemelkbroodjes met abrikozen en nootjes

  • Laat de abrikozen in een  beetje water zachtjes koken zodat ze zacht worden. Giet af, dep droog en snijd in kleine stukjes.
  • Hak ook de hazelnoten in kleine stukjes. Doe samen met de abrikozen in een schaaltje en zet weg.
  • Warm de karnemelk tot lauwwarm op laag vuur.
  • Zeef de bloem en meel boven een kom en strooi het zout langs de randen.
  • Kruimel het gist in een schaaltje en schenk een beetje warme karnemelk er bij. Laat het gist hierin oplossen.
  • Maak een kuiltje in het bloemmengsel en doe hier de gistoplossing, suiker, eierdooier, de rest van de karnemelk en boter in.
  • Kneed het deeg goed door tot een soepel geheel.
  • Laat afgedekt rijzen tot het in volume is verdubbeld.
  • Haal het deeg uit de kom en kneed de noten en abrikozen erdoorheen.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Verdeel het deeg in 12 gelijke bolletjes en bol ze mooi op. Leg ze op de beklede bakplaat.
  • Bestrijk de deegballetjes met een opgeklopt ei. Laat nogmaals een uur rijzen.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 240°C.
  • Bak de broodjes in 10 -12 minuten af in de hete oven.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.