E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Basisrecept voor croquembouche

Een croquembouche, oftewel een soesjestoren, is niet zomaar een toren. Een toren die niet makkelijk te maken is... Maar met dit basisrecept voor de soezen, banketbakkersroom en karamel kan je toren (bijna) niet meer mislukken!

Taart
HHB Nog Een Keer
Moeilijk
(19) reviews

Ingrediënten

Soezen

  • 200 gram water
  • 200 gram melk
  • 200 gram boter
  • 200 gram bloem, gezeefd
  • 400 gram ei
  • 2 snufjes zout

Banketbakkersroom

  • 2 vanillestokjes
  • 1000 gram volle melk
  • 200 gram suiker
  • 4 eidooiers
  • 90 gram custardpoeder
  • 2 snufjes zout

Karamel

  • 600 gram suiker
  • 200 gram water
  • 130 gram glucose

Bereidingswijze

Benodigdheden

  • Hittebestendige spatel
  • Garde
  • Spuitzak
  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Paletmes (optioneel)
  • Bolmatje (optioneel)
  • Mixer
  • Plasticfolie
  • Steelpan
  • Koker om de croquembouche tegenaan te bouwen

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 190 graden.
  • Bekleed bakplaat met bakpapier.

Soezen

  • Breng het water en de melk met de boter in een pan aan de kook.
  • Neem de pan van het vuur, voeg onmiddellijk de bloem en het zout toe en roer goed!
  • Zet de pan terug op het vuur en gaar het beslag al roerende met een spatel tot er een lichte vetfilm op de bodem van de pan achterblijft.
  • Neem de pan weer van het vuur en doe het beslag over in een mengkom.
  • Klop eerst de ergste hitte van het beslag af.
  • Voeg vervolgens één voor één de eieren toe; roer tussendoor goed en zorg dat het eerste ei helemaal is opgenomen voordat je het volgende ei toevoegt.
  • Doe het beslag in de spuitzak en spuit het in doppen van gewenste grootte op de bakplaat.
  • Voor identieke soesjes kun je het beslag ook in een bolmatje spuiten; smeer het beslag dan netjes af met een paletmes.
  • Bak de soezen op 180-190 °C, ongeveer. 20 minuten.
  • Laat ze afkoelen.

Banketbakkersroom

  • Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit.
  • Breng in een pan 450 gram melk met het vanillemerg en -stokje en 50 gram suiker aan de kook.
  • Roer de eidooiers met de rest van de suiker, melk en het zout los en roer de custardpoeder erdoor.
  • Schenk een scheutje hete melk over het eimengsel en roer met een garde goed door.
  • Schenk alles terug in de pan en roer alles meteen weer goed door elkaar.
  • Breng de banketbakkersroom aan de kook en laat op laag vuur circa 2 minuten garen.
  • Stort de banketbakkersroom op een plat bord en bedek met plasticfolie.
  • Laat de banketbakkersroom goed afkoelen.
  • Doe in een spuitzak.
  • Knip kleine gaatjes onderin in de koude soesjes en vul ze met de room.

Karamel

  • Maak al roerend een suikerstroop van de suiker en het water en voeg de glucose(stroop) toe.
  • Houd de wand van het pannetje schoon met een nat kwastje.
  • Haal de pan van het vuur als de stroop een temperatuur heeft van 155°C.
  • Zet de pan 1 seconde in een laagje koud water om het kookproces te stoppen.
  • Zet de pan in een bak met heet water en doop 1 voor 1 alle soesjes in de stroop en plak deze vlak naast elkaar tegen de koker aan en vorm een toren.
  • Maak, zodra de stroop verder is afgekoeld, met behulp van 2 vorken suikerdraden rondom de croquembouche.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.