E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Appeltjes van Oranje

Emma

Recept van
Emma

Taart
Cake
Makkelijk
(3) reviews

Ingrediënten

Cake

  • 260 gram ongezouten boter (plus extra voor het invetten)
  • 260 gram fijne kristalsuiker
  • 12 eieren
  • 260 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 1 eetlepel warm water
  • 6 (bloed)sinaasappels (rasp en sap)

Lemon-blood orange curd

  • 2 citroenen (rasp en sap)
  • 3 bloedsinaasappels (rasp en sap)
  • 145 gram roomboter
  • 450 gram suiker
  • 6 eieren

Topping

  • 700 milliliter slagroom
  • 250 gram poedersuiker
  • 1 theelepel vanille-extract
  • oranje kleurstof
  • 2 sinaasappels (rasp en een beetje sap)
  • 2 (bloed)sinaasappels (rasp en sap)
  • 700 gram mascarpone

Gesuikerde (bloed)sinaasappelschillen

  • 2 (bloed)sinaasappels
  • 360 milliliter water
  • 200 gram suiker
  • ijsbak

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Vet een bakvorm in met een diameter van 25 centimeter. Bedek de bodem met bakpapier en bestuif de wanden met bloem.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.

Cake

  • Mix boter en suiker totdat het zacht en luchtig is.
  • Voeg de sinaasappelrasp en het vanille-extract toe.
  • Klop in een andere kom de eieren luchtig.
  • Voeg de opgeklopte eieren al roerende toe aan de boter.
  • Zeef de bloem minimaal drie keer en roer de bloem in drie delen door het boter-eimengsel.
  • Voeg 1 eetlepel heet water en 2 eetlepels sinaasappelsap toe aan het beslag.
  • Verdeel het beslag gelijkmatig in het bakblik.
  • Bak de cake circa 25-30 minuten. Controleer na de baktijd de gaarheid van de cake door met een satéprikker in het midden de prikken. Als de satéprikker er schoon uitkomt, is de cake gaar.
  • Haal de cake uit de oven, laat nog 5 minuten in de bakvorm zitten en stort de cake op een rooster om verder af te koelen.

Lemon-blood orange curd

  • Rasp de schillen van de citroenen en bloedsinaasappels.
  • Pers het sap uit de citroenen en bloedsinaasappels.
  • Smelt de boter au bain-marie en voeg de suiker toe.
  • Voeg de rasp en het sap van de citroenen en bloedsinaasappels toe.
  • Klop de eieren op en schenk de eieren al roerende met een houten lepel bij het mengsel.
  • Verwarm het op een middelmatig vuur en blijf roeren totdat het dik wordt (circa 8-10 minuten).
  • Let op: laat het niet warmer worden dan 75 graden, anders gaat het schiften.
  • Zeef de lemon-blood orangecurd voor eventuele stukjes ei.
  • Giet de curd op een bakplaat, leg plasticfolie op de curd en laat het afkoelen (dit voorkomt velletjes).

Topping

  • Klop de slagroom tot het stevig is.
  • Voeg de poedersuiker, het vanille-extract, de kleurstof en de rasp en het sap van de (bloed)sinaasappels toe.
  • Klop in een andere kom de mascarpone wat op.
  • Spatel de mascarpone door de slagroom.
  • Dek de topping af en laat het opstijven in de koelkast.

Gesuikerde (bloed)sinaasappelschillen

  • Snijd de (bloed)sinaasappels in 8 parten en ontdoe ze van de schil.
  • Snijd de schil in dunne reepjes (het vruchtvlees kunt u bewaren).
  • Verhit het water en de suiker in de pan tot de suiker opgelost is.
  • Doe de reepjes in het water en kook ze.
  • Doe de reepjes daarna in een ijsbak en laat ze afkoelen. Herhaal dit twee keer.
  • Kook op hoog vuur het water en de suiker in een pan en voeg de sinaasappel toe. Laat dit 5-10 minuten koken.
  • Verlaag de temperatuur naar middelhoog en laat het ongeveer 30 minuten koken. Draai de schillen zo nu en dan om.
  • Zodra het water in siroop verandert, zet de temperatuur lager. Blijf koken totdat de reepjes doorschijnend zijn, maar nog wel intact!
  • Let op: niet de te lang, anders verbrandt de suiker.
  • Haal de pan van het vuur en laat de reepjes 10 minuten afkoelen in de pan.
  • Haal ze uit de pan en laat ze verder afkoelen op bakpapier.

Samenstellen

  • Snijd de afgekoelde cake door de helft. U heeft nu twee lagen.
  • Smeer de lemon-blood orangecurd op een cakelaag.
  • Doe de andere cakelaag erbovenop.
  • Smeer de topping over de hele cake.
  • Leg de gesuikerde (bloed)sinaasappelschillen op en rondom de cake.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.