E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Appeltje voor de dorst

De appel valt niet ver van de boom bij deze taart. Een goedgevulde en kruidige appelcake in de vorm van een appel die wordt omhuld met een laagje amandelmarsepein. Met een boomstammetje van marshmallow en chocopops en een fijne appelcrumble ernaast is dit een echt 3D-spektakelstuk.

Esther

Recept van
Esther

Cake
Moeilijk
(19) reviews

Ingrediënten

Appelcake

  • 300 gram tarwebloem
  • 190 gram fijne kristalsuiker
  • 2 theelepels kaneel
  • 0.5 theelepel Gember
  • flinke snuf kruidnagel (gemalen)
  • 1 theelepel vanillepoeder
  • 1 theelepel baking soda
  • 1 theelepel zout
  • 95 gram kokosolie
  • 50 gram zonnebloemolie
  • 55 gram Yoghurt
  • 3 eieren (maat L)
  • 4 appels (Granny smith)

Karamel

  • 50 gram suiker
  • 17 gram boter
  • 30 milliliter slagroom
  • 0.5 theelepel vanille-extract
  • mespunt zout

Botercrème

  • 150 milliliter volle melk
  • 15 gram suiker
  • 15 gram roompoeder
  • 150 gram roomboter
  • 50 gram poedersuiker

Appelvulling

  • 2 appels (Granny smith)
  • 15 gram roomboter
  • 20 gram lichte basterdsuiker
  • 1 eetlepel maple siroop
  • 0.5 theelepel kaneel
  • 0.5 theelepel Gember
  • 0.25 theelepel nootmuskaat

Appelcrumble

  • 50 gram ongezouten roomboter
  • 50 gram fijne kristalsuiker
  • 50 gram amandelmeel
  • 50 gram bloem
  • 2 eetlepels muesli
  • mespunt zout
  • 0.5 theelepel Gember
  • 1 theelepel kaneel

Ganache

  • 150 gram pure chocolade
  • 100 milliliter slagroom

Opbouw

  • 250 gram marsepein
  • 0.5 eetlepel matchapoeder
  • 0.5 eetlepel cacao
  • rode kleurstofpoeder
  • 300 gram marshmallows
  • 500 gram Chocopops
  • poedersuiker om uit te rollen

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Springvorm van ø 15 centimeter (2x)
  • Bolvorm van ø 15 centimeter
  • Keukenmachine met toebehoren
  • Garde
  • Rasp
  • Deegroller
  • Spuitzak
  • Spuitmondjes
  • Paletmes
  • Kwastje

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Vet de springvorm(en) van ø 15 centimeter in.
  • Vet de bolvorm van ø 15 centimeter in.

Appelcake

  • Schil de appels en snijd ze in stukjes.
  • Zeef de droge ingrediënten en roer ze door elkaar.
  • Mix de natte ingrediënten tot een homogene massa.
  • Voeg beetje bij beetje de droge ingrediënten toe en mix tot een geheel.
  • Spatel de appelstukjes er doorheen.
  • Verdeel het beslag over twee ø 15 centimeter bakvormen en de bolvorm en bak alles in 40 min af.

Karamel

  • Verwarm alle ingrediënten tot het een dik mengsel wordt.
  • Blijf ondertussen met een garde roeren.
  • Giet in een platte schaal en laat afkoelen.

Botercrème

  • Meng de custardpoeder met een eetlepel melk tot een papje.
  • Verwarm de overige melk met de suiker tot het kookt.
  • Voeg het custardpapje toe aan de warme melk.
  • Blijf rustig roeren tot het mengsel dikker wordt.
  • Giet op een platte schaal, dek af met folie en laat afkoelen.
  • Klop de boter met de poedersuiker in 10 minuten luchtig.
  • Klop de afgekoelde custard en 75 gram karamel er doorheen.

Appelvulling

  • Rasp de appels.
  • Laat de rasp met de andere ingrediënten zachtjes koken tot de appels zacht zijn.
  • Laat afkoelen.

Appelcrumble

  • Meng alle ingrediënten tot een kruimelig deeg.
  • Verspreid de crumble over een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak in 15 minuten goudbruin.

Ganache

  • Hak de chocolade in stukjes en doe in een hittebestendige kom.
  • Breng de slagroom tot het kookpunt en giet het over de chocolade.
  • Laat een paar tellen staan en roer dan met de spatel door elkaar tot een mooi glanzend mengsel.
  • Laat afkoelen.

Opbouw

  • Begin met een biscuit van ø 15 centimeter.
  • Spuit op de buitenrand een dijkje botercrème.
  • Vul het midden met appelvulling.
  • Leg hier het andere ø 15 centimeter biscuit op en herhaal bovenstaande stappen.
  • Sluit af met de bolvormige cake.
  • Snijd een appelvorm van de cake.
  • Smeer het geheel af met botercrème en laat opstijven in de koeling.
  • Kneed het matchapoeder door 225 gram marsepein en rol het marsepein uit.
  • Bekleed de ‘appel’ met het marsepein. Snijd het overtollige marsepein weg.
  • Meng voor het steeltje de overige marsepein met cacaopoeder.
  • Kneed ook een beetje cacao door de overgebleven groene marsepein, zodat je een donkergroene kleur krijgt.
  • Vorm hier een blad van.
  • Zet het blad en het steeltje bovenop de appel.
  • Kleur met de rode kleurstof een blosje op de appel.
  • Smelt de marshmallows in een pan.
  • Roer de cocopops er doorheen.
  • Vorm hier een boomstam van en laat opstijven in de koeling.
  • Smeer de boomstam af met de ganache.
  • Plaats de appel op een presenteerplank.
  • Plaats de boomstam ernaast.
  • Strooi wat appelcrumble rondom de appel.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.